Ipak niže cijene

Smanjuju se Energovi računi: Gradsko vijeće djelomično okončalo agoniju 10.000 kućanstava

Damir Cupać

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Cijena toplinske energije se smanjuje s 0,50 kuna na 0,37 kuna po kilovatsatu. Obersnel je utvrdio da postoji nekoliko varijanti dugoročnog rješenja opskrbe toplinskom energijom



RIJEKA – Gradsko vijeće prihvatilo je zaključke gradonačelnika Vojka Obersnela koji su dogovoreni uoči sjednice i prema kojima će građanima koji imaju centralno grijanje cijena isporučene toplinske energije biti smanjena na računima već za veljaču ove godine, odnosno do kraja sezone grijanja ili do usvajanja izmjena i dopuna Pravilnika o načinu raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju Energo neće primjenjivati novu cijenu od 0,50 kuna po kWh, nego cijenu prije zadnjeg poskupljenja u iznosu od 0,37 kuna po kWh.


Zaključke gradonačelnika podržalo je 16 vijećnika vladajuće koalicije, dvoje vijećnika HNS-a bilo je suzdržano, kao i laburistica Ljubica Dujmović Kosovac, dok je 10 vijećnika HDZ-a, Liste za Rijeku, PGS-a, Akcije mladih i Laburista bilo protiv. Zaključci koje je predložila Ana Trošelj (PGS), a podržala oporba nisu prošli, dok je prihvaćen zaključak Laburista da se stvore uvjeti da korisnicima toplinske energije koji žele isključiti sustav iz stanova to omogući kako ne bi plaćali paušal. No, pojašnjeno je da će se za provedbu tog zaključka morati ispitati je li to uopće moguće, a gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da prema zakonu u ovom trenutku to nije izvedivo.


Na vijećničkim klupama našao se niz prijedloga koje je potpisao gradonačelnik, a iz kojih je vidljivo da će se pokušati napraviti niz stvari kako bi se nepravda prema građanima koji su dobivali astronomske račune ispravila.




– Svjesni problema sa manjim dijelom visokih računa za grijanje koji nastaju zbog nepravičnog Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju Energo i Grad Rijeka su kod nadležnog Ministarstva gospodarstva pokrenuli postupak izmjena i dopuna navedenog Pravilnika s ciljem uvođenje pravičnije raspodjele toplinske energije među korisnicima. Do kraja zimske sezone grijanja ili do usvajanja izmjena i dopuna Pravilnika o načinu raspodjele i obračunu troškova za isporučenu toplinsku energiju, Energo d.o.o. neće primjenjivati novu cijenu od 0,50 kuna po kWh, nego cijenu prije zadnjeg poskupljenja u iznosu od 0,37 kuna po kWh.


Razlika u cijeni bit će obračunata korisnicima u mjesecima do kraja godine, odnosno nakon donošenja predloženih izmjena i dopuna Pravilnika, navedeno je u prvom gradonačelnikovom zaključku. Inače nekoliko je oporbenih vijećnika u kuloarima nakon nekoliko stanki koje su zatražene upozorilo da cijelu frku rade HNS-ovci, a da je svima jasno da je najsporniji Pravilnik koji je propisalo ministarstvo kojemu je na čelu HNS-ovac. Inače, ovaj put su dvoje vijećnika HNS-a, Snježana Čop i Sandro Visler kojij e baš na jučerašnjoj sjednici zauzeo mjesto Sanjina Kuljanića koji je dao ostavku, ostali suzdržani. Njihovim su stavom ostali razočarani u vladajućoj koaliciji, ali i u oporbi jer su oporbeni vijećnici ovaj put imali jamstva da će stati iza prijedloga PGS-a. Ni ovaj put se to nije dogodilo, a kako su se stvari odvijale svjedoči i činjenica da se dvoje HNS-ovaca na točki Energo nije makla u brušenju stavova od Andreja Poropata koji je nazočio sjednici.


Gradonačelnik se prihvaćenim zaključcima obvezao da će Energo i Grad Rijeka kod nadležnog Ministarstva gospodarstva pokrenuti postupak izmjene članka 45. stavka 2. Zakona o tržištu toplinske energije u dijelu koji se odnosi na smanjenje potrebnog broja krajnjih korisnika na zajedničkom mjerilu toplinske energije, a vezano za isključenje zgrade iz toplinskog sustava.


Obersnel je utvrdio da postoji nekoliko varijanti dugoročnog rješenja opskrbe toplinskom energijom, o čemu će konačnu odluku morati donijeti krajnji korisnici putem anketnog upitnika kojeg će Energo dostaviti svim korisnicima. Moguće varijante dugoročnog rješenja opskrbe toplinskom energijom su sljedeće, prema zaključcima gradonačelnika.


Opširnije u  tiskanom izdanju Novog lista…