Neizglasavanje proračuna za 2014. bez posljedica

Slučaj Volk: Osim blamiranja, SDP-ova većina u Rijeci ostaje stabilna

Damir Cupać

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Proračunske točke ići će na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća. Riječka oporba je to primila na znanje, nitko nije prosvjedovao pa će se izvršenje budžeta za prošlu godinu prihvatiti za mjesec dana 



RIJEKA » Ups, komentirao je nemogućnost SDP-ove vladajuće koalicije da apsolutnom većinom u Gradskom vijeću izglasa izvršenje proračuna za 2014. godinu gradski vijećnik Akcije mladih Bojan Kurelić. Upravo je njegov ironični »ups« najbolji komentar onoga što se dogodilo, kada je izostankom Waltera Volka SDP-ova koalicija prvi put ostala bez većine.


Naime, u nekoliko navrata riječka se oporba spremala na preuzimanje kormila, ali joj to nije uspjelo zbog toga što su gradonačelnik Vojko Obersnel i vladajuća koalicija uspješno balansirali s tankom većinom od 18 glasova. Najkritičnije je bilo kada se raspravljalo u vezi s Energom, kada su kao kokice pukli Laburisti, a zbog prelaska njihovih troje vijećnika u nezavisne i njihove podrške SDP-ovoj vladajućoj koaliciji, građani su i prije dva dana prosvjedovali ispred Korza 16, nezadovoljni Energovim haračem, ili »obersnelarinom«, kako je sve to nazvao vijećnik Liste za Rijeku Danko Švorinić. 


  Prve interpretacije »ups« discipline u gradskom parlamentu bile su da je nastupila kriza vlasti i da bi Obersnela glave mogla doći nedisciplina u vlastitim redovima. No, to nije točno, a osim blamaže vladajućoj koaliciji u Gradskom vijeću i gradonačelniku sa zamjenicima kao izvršnoj vlasti ništa se neće dogoditi.  

Zakon i poslovnik


Naime, odmah nakon desetminutne stanke koju je odredila predsjednica Gradskog vijeća Dorotea Pešić Bukovac i nakon konzultiranja zakona, poslovnika i statuta, za govornicu je izašao Obersnel i priopćio da će proračunske točke ići na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća. Riječka oporba je to primila na znanje, nitko nije prosvjedovao pa će se izvršenje gradskog budžeta za prošlu godinu prihvatiti za mjesec dana. 



Gradonačelnik i predsjednik riječkog SDP-a Vojko Obersnel nije zabrinut zbog neizglasavanja izvršenja proračuna.   – Smatram da se radi o čistoj nesmotrenosti bez ikakvih političkih konotacija. Kolega Volk je odmah nakon sjednica ponudio ostavku, ali mislim da za to zaista nema nikakvog razloga. Formalno-pravno, nema prepreka da se točka o izvršenju proračuna izglasa na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, jer za ovo što se u četvrtak dogodilo nisu predviđene nikakve sankcije, rekao je Obersnel, dodavši ironično da je očito da nijedna odluka u Gradskom vijeću ne može pasti bez SDP-a.


  Dodatan argument da je riječ o blamažnom kuriozitetu, a ne o promjeni političke konstelacije je ponašanje »nezavisnih« vijećnika koji su napustili Laburiste, jer njihova tri glasa, u to nema uopće sumnje, uvijek mogu pripomoći ako SDP-ovoj većini zapne izglasavanje neke točke. Mada u SDP-u energično odbijaju mogućnost da je riječ o bilo kakvom političkom dogovoru, ili, ne daj Bože, političkoj trgovini, sigurno je da nakon raspada Laburista mirnije spavaju jer im HNS više ne može postavljati ultimatume ili ugrožavati većinu. Zbog toga ne treba čuditi mirnoća predsjednice Gradskog vijeća Dorotee Pešić Bukovac (IDS) i predsjednice SDP-ovog kluba Ane Komparić Devčić. One su jedoglasne u ocjeni da u cijeloj priči nema nikakvih političkih konotacija, već da je bila riječ o spletu nesretnih okolnosti. 


 Deplasirana tumačenja


– Ako se sjećate, tako nešto se dogodilo i u Županijskoj skupštini i sve je prošlo bez ikakvih problema nakon što je izvršenje proračuna proslijeđeno Ministarstvu financija i Državnoj reviziji. Budući da mi u Poslovniku nemamo odredbu koja bi priječila ponavljanje te točke na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, odlučili smo tako i napraviti. Jednostavno, sve interpretacije o nekoj krizi vlasti su deplasirane i nema nikakvih posljedica zbog onoga što se nenamjerno dogodilo. Nisam išla za tim prije glasovanja da nema apsolutne većine jer je baš u tom trenutku jedan vijećnik SDP-a bio izvan Gradske vijećnice. Nema tu nikakve intencije, a vladajuća koalicija je i dale jedinstvena, poručila je Pešić Bukovac. 


  Komparić Devčić izjavila je da se ništa značajno nije dogodilo u gradskom parlamentu, već da je jedan od kolega imao osobnih problema u trenutku glasovanja.   – Naša većina nije ugrožena ni na koji način jer su odnosi u vladajućoj koaliciji stabilni. Točka će se naći na sljedećoj sjednici i bit će izglasovana. Nema tu nikakve političke poruke ili negativnih političkih konotacija. Ponavljam još jednom, vladajuća većina je stabilna, a riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ima našu podršku, zaključila je Komparić Devčić.