Predistražni postupak

Slučaj KBC Rijeka: Kirurg prijavljen zbog prisile na spolni odnos saslušan u tužiteljstvu

Robert Frank

Tužitelji ispitali riječkog kirurga zbog moguće prisile na spolni odnos / Foto ISTOCK

Tužitelji ispitali riječkog kirurga zbog moguće prisile na spolni odnos / Foto ISTOCK

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci započelo je sa saslušavanjima osoba koje su imale određena saznanja. Jučer je saslušan i jedan od dvojice kirurga koji se terete za kaznena djela prisile na spolni odnos i spolni odnos bez pristanka



RIJEKA – Neposredno nakon što je ovog siječnja mlada riječka kirurginja u našem listu vrlo detaljno iznijela svoju priču oko seksualnih maltretiranja, zlostavljanja i silovanja kojima je u KBC-u Rijeka kroz sedam godina bila izložena od dvojice svojih starijih kolega kirurga, Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci započelo je sa saslušavanjima osoba koje su imale određena saznanja o tim zbivanjima. Kroz taj postupak saslušano je nekoliko liječnika kao i neki šefovi odjela na kojima je mlada kirurginja prolazila svoje usavršavanje. Uz njih, svjedočili su mlađi kolege žrtve maltretiranja, kao i njeni roditelji, otac i majka. Konačno, jučer je saslušan i jedan od dvojice kirurga koji se u ovom predistražnom i pretkaznenom postupku terete za kaznena djela prisile na spolni odnos i spolni odnos bez pristanka.


Drugi liječnik kojeg se tereti za ista kaznena djela jučer nije pristupio davanju iskaza zbog, kako smo neslužbeno saznali, bolovanja koje završava upravo s današnjim danom. Mlada riječka kirurginja svoj će iskaz dati uskoro, ali putem videolinka, s obzirom na to da već duže vrijeme živi u Irskoj gdje se pokušava oporaviti od krajnje neugodnih iskustava iz KBC-a.


Reakcija nakon tekstova


Zanimljivo je da je Općinsko državno odvjetništvo Rijeka, iako je žrtva seksualnih maltretiranja kaznena djela prijavila još u kolovozu prošle godine Županijskom državnom odvjetništvu, koje je predmet spustilo na nižu razinu, saslušavanja započelo tek nakon što je cijela priča izašla u našem listu.




Podsjetimo, prema njenim tvrdnjama, mladu kirurginju, kojoj je u međuvremenu i u Rijeci i u Irskoj službeno dijagnosticiran PTSP kao posljedica trauma kojima je u dužem periodu bila izložena, maltretirala su dvojica kolega. Prvi ju je, u jednoj situaciji, prisilio na seksualni odnos unatoč njenom jasnom protivljenju, dok mu se u drugoj situaciji uspjela oduprijeti. To je i prijavila svojim nadređenima, no prava je reakcija tada izostala. Drugi je kolega, tvrdi kirurginja, godinama od nje tražio oralno zadovoljavanje na koje je prisiljena u šest situacija.


Načine na koje su je kolege dovodili u inferiornu poziciju iz koje ih je morala zadovoljavati prilično je iscrpno objasnila u našem listu. Inače, jedan od dvojice kirurga krajem prošle godine odlukom dekana udaljen je s Medicinskog fakulteta u Rijeci zbog seksualnog uznemiravanja studentice. To mu, međutim, nije prvi takav izgred, budući da je 2014. godine, nakon provedenog internog postupka u riječkom KBC-u, gdje ga je medicinska sestra također prijavila za seksualno maltretiranje, i službeno dobio opomenu pred otkaz. U međuvremenu je, unatoč svim tim saznanjima, imenovan šefom jednog odjela. Nedavno je u tišini maknut s te pozicije.


Zlonamjerne teze


Odvjetnica Ingrid Barić s indignacijom odbacuje neke od zlonamjernih teza plasiranih u javnost po kojima je mlada riječka kirurginja, čije zastupanje je ona preuzela, cijeli ovaj postupak prijavljivanja zlostavljanja izmislila samo s ciljem da KBC-u Rijeka ne plati odštetu. Naime, nakon završene specijalizacije, morala je nastaviti raditi u KBC-u Rijeka onoliko koliko je trajala specijalizacija, a u slučaju prestanka radnog odnosa njenom odlukom ili krivnjom, dužna je KBC-u vratiti puni iznos sredstava koja su uložena u specijalizaciju. Odvjetnica Ingrid Barić kaže da KBC Rijeka nema pravo na odštetu te da je neprihvatljivo kad netko tvrdi da su silovanja i maltretiranja izmišljena samo da se ne plati odšteta.


– Uostalom, ona ni nema obvezu plaćanja odštete kad joj KBC Rijeka nakon položenog specijalističkog ispita nije produžio ugovor o radu kao liječniku specijalizantu, o čemu postoje i dokazi u obliku odjave s mirovinskog i zdravstvenog osiguranja. Mislim da su i u KBC-u Rijeka toga svjesni – kaže odvjetnica Barić.