Optužili riječku vlast da je nenarodna i socijalno neosjetljiva

Slučaj Energo: Riječki HDZ traži ostavke vodstva Energa i Obersnela zbog poskupljenja grijanja

Damir Cupać

M. Gracin

M. Gracin

Predsjednik riječkog HDZ-a Lucian Vukelić zatražio je ostavki Vojka Obersnela kao predsjednika Skupštine Energa, ali i njegovu ostavku na gradonačelničku funkciju, ostavku direktora Energa Sanjina Kirigina, te raspuštanje nadzornog odbora ovoga trgovačkog društva u većinskom vlasništvu Grada Rijeke



RIJEKA – Predsjednik riječkog HDZ-a Lucian Vukelić zatražio je ostavki Vojka Obersnela kao predsjednika Skupštine Energa, ali i njegovu ostavku na gradonačelničku funkciju, ostavku direktora Energa Sanjina Kirigina, te raspuštanje nadzornog odbora ovoga trgovačkog društva u većinskom vlasništvu Grada Rijeke.


– Svi smo svjesni situacije u koju su stavljeni građani koji koriste centralno grijanje nakon poskupljenja koje je odobrila ova nenarodna, neoliberalna i socijalno neosjetljiva vlast. Naglašavam da je toplinska energija u pet godina poskupjela gotovo 100 posto, 2011. godine za preko 60 posto, i u prosincu prošle godine oko 35 posto.


U isto vrijeme energenti nisu poskupjeli za toliko, dapače, pojeftinili su. Jednako tako, budući da je Energo u većinskom gradskom vlasništvu, jasno je da je o svemu odlučio Vojko Obersnel kao gradonačelnik. priča da je kriva HERA su deplasirane jer je Grad Rijeka taj koji je predložio poskupljenje, a HERA samo odobrila, izjavio je Vukelić. On je podsjetio da je minus Energa u deset godina oko 85 milijuna kuna, unatoč svim poskupljenjima pa se preko leđa građana nastoji prelomiti loše rukovođenje tim poduzećem.


– Očito je da riječka vlast nije ni socijalna ni demokratska. Svaka normalna tvrtka bi s takvim poslovanjem propala, otišla bi u stečaj ili bi odgovorni za sve dali ostavke, poručio je Vukelić.Ivan Bogdanić, gradski vijećnik HDZ-a koji je jedini uz Hrvoja Burića nazočio sjednici Gradskog vijeća, upozorio je na primjeru investicijskog ciklusa koliko je loša uprava Energa. – Od početka ove godine kopat će se kanali za polaganje kanalizacijskih cijevi u dužini od 30 kilometara. Svugdje drugdje bilo bi nenormalno da se to ne sikronizira s polaganjem plinskih cijevi za zapadni dio grada. Očito Energo nema sredstava za ovakve investicije koje su jedini način povećanja prihoda jer bi se povećao broj korisnika, kazao je Bogdanić.Hrvoje Burić uvjeren je da su Grad Rijeka i Energo getoizirali građane Rijeke.

– Unatoč enormnim povećanjima cijene, kumulativni gubitak Energa je 85 milijuna kuna što najbolje svjedoči o sposobnosti gradske vlasti i direktora Energa. Osim toga, gradski vijećnici nisu dobili točne informacije jer im se niz stvari prešutjelo kao što su tužba Energa protiv Republike Hrvatske od 17 milijuna kuna, dug AMGA-e od 10 milijuna kuna, sudski spor od nekoliko milijuna kuna.


Najgore je to što je prešućena informacija da je HERA odobrila poskupljenje za samo tri toplane, a ukupno ih je 20. Istina se dozira, skrivaju se podaci. Inzistirat ćemo na smanjenju cijene toplinske enrgije i obećavam građanima da će se ona vratiti na onu prije prosinca prošle godine, zaključio je Burić.


Na pitanje hoće lu tražiti ostavku četiri vijećnika HDZ-a koji nisu nazočili sjednici, Vukelić je ustvrdio da svatko ima pravo biti bolestan i opravdano odsutan.


– Ovo je priča koja će biti aktualna i sljedećih mjeseci jer će građani na rate plaćati razliku. Ovoga puta naši vijećnici nisu bili, ali to ne znači da bi Obersnelova odluka pala da su bili.


Sada je krenula manipulacija, ni vijećnici nisu znali da će se razlika plaćati na rate, napada se ministar Vrdoljak, a Obersnelu su svi krivi za njegovu nesposobnost. Gradonačelnik je sve izigrao, uključujući njegove koalicijske partnere, uvjeren je Vukelić. Budući da gradski vijećnik HSP-AS-a Ivan Kirin također nije nazočio sjednici, a još uvijek je i županijski vijećnik, Vukelić je najavio da će se taj problem riješiti vrlo brzo.


Na kraju je Vukelić na prigovore da je HDZ o problemu toplinske energije javno šutio sve do Gradskog vijeća odgovorio da je riječ o velikoj stranci, da je HDZ podržao građane, a da ništa posebno ne bi značilo da je on došao na prosvjed protiv Energa.