Militarije

Šljemovi, uniformi i ordenje: U Čavlima se sastali kolekcionari vojnih memorabilija

Alenka Juričić Bukarica

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ovogodišnje izdanje prodajne izložbe okupilo je desetak izlagača iz cijele Hrvatske. Vojne memorabilije te policijsko i vatrogasno znakovlje ponovo su izazvali veliko zanimanje posjetitelja



ČAVLE – Ordenje, šljemovi, uniforme, novčanice, pa čak i šibice… I to iz vremena 1. i 2. svjetskog rata, kao i Domovinskog rata. Sve to moglo se vidjeti jučer u Domu kulture Čavle gdje je Hrvatsko društvo kolekcionara militarije organiziralo šesti Međunarodni susret kolekcionara militarije. Ova prodajna izložba bila je prilika da se na jednom mjestu vide, ali i kupe, najrazličitiji vojni artefakti.


Nije baš jeftino


Kolekcionar Dean Alavanja, pokazao je, uz ostalo, ploču Ulica Boška Buhe. Uz smijeh govoreći – »ovakvu ćete teško naći«.


– Uz oznake hrvatske vojske, imam, naprimjer, dalekozor iz 1. svjetskog rata. Od zanimljivosti, evo, možda ove kune iz vremena 2. svjetskog rata, kao i Kraljevine Jugoslavije. Tu su i šibice Tvornice Vrbovsko s natpisom Kraljevina SHS, pokazao je neke od zanimljivosti ovaj kolekcionar te dodao kako ove starine nalazi na najrazličitije načine.




A da skupljanje ovih starih predmeta, kojih se ne bi posramio ni poznati Pawn shop, i nije baš jeftino, pojasnio je izlagač i kolekcionar Goran Bravar. Naime, za gas masku koju su njemački vojnici imali sa sobom na afričkom frontu u 2. svjetskom ratu, kolekcionari će na tržištu izdvojiti od 600 eura na više.


– A kupuju zaljubljenici u stare predmete. Danas je toga sve manje i sve je teže nabaviti. Ja sam više na terenu, nego doma. Netko čisti tavan, nešto se naslijedi, pronađe… Pa onda otkupim. I pravilo je, kolekcionar nikad ne kupuje od kolekcionara, kazao je Bravar koji je, uz ostalo, imao i slike vojnika iz 1. svjetskog rata, jedan francuski šljem iz istog rata, vojnu njemačku kapu iz 2. svjetskog rata, njemačku kamuflažnu kutiju…




Simulacija vojnih akcija


Prema riječima Damira Batistića, predsjednika Hrvatskog društva kolekcionara militarije, ovogodišnje izdanje ove prodajne izložbe okupilo je desetak izlagača iz cijele Hrvatske, a prvi put ugostili su »Airsoft team at sabaka«.



Predsjednik ove udruge Emil Škorjanec i članica Andrea Anić Dokmanović, pojasnili su kako se radi o simulaciji vojnih akcija, odnosno ratovanja s replikama oružja. Turniri airsofta se održavaju vikendima, u pravilu su uključene dvije ekipe, a jedna igra traje i po 24 sata. Održavaju iz po cijeloj Hrvatskoj, kao i u BiH. Doznajemo, iako prevladavaju muškarci, u airsoftu se natječu i žene.