Spor oko stana u starom gradu

Slavica Šota deložirala Branka Grubišića iz Medulićeve 5

Damir Cupać

Zgrada u kojoj je obavljena deložacija FOTO: Ivica TOMIĆ

Zgrada u kojoj je obavljena deložacija FOTO: Ivica TOMIĆ

 Jučer su me deložirali iz prostora koji koristim 38 godina bez sudskoga naloga. Način na koji je to napravljeno je degutantan, a Slavica Šota je dovela čak i zaštitare, kazao je Grubišić

Branko Grubišić, poznati riječki ugostitelj, izrazio je ogorčenje što su mu stvari izbačene iz kancelarije koja se nalazi iznad poznatoga ugostiteljskog objekta u Medulićevoj ulici, a za sve je optužio Slavicu Šotu, voditeljicu riječkoga Pokreta otpora, i njezinoga supruga Ivana.– Jučer su me deložirali iz prostora koji koristim 38 godina bez sudskoga naloga. Način na koji je to napravljeno je degutantan, a Slavica Šota je dovela čak i zaštitare. Taj sam prostor dobio na korištenje od Grada Rijeke jer je zgrada bila predviđena za rušenje. Ja sam Gradu dao stan u Ulici Franca Prešerna, s tim da mi Grad dodijeli sličan stan kada se zgrada bude rušila. Prolazile su godine, ali zgrada se nije rušila. Napravio sam tamo kancelariju i malo skladište. Slavica Šota je to kupovala i došla do vlasništva, barem tako tvrdi. Prije mjesec-dva došla je do mene i rekla da iselim jer je to njezino vlasništvo. Otišao sam u katastar i vidio da je vlasnik Grad Rijeka, tvrdi Grubišić. On je posebno ogorčen zbog toga što su mu izbačene stvari iz prostora koji je koristio.– Tvrdim da sam stekao pravo vlasništva nakon 38 godina korištenja i tužit ću Slavicu Šotu za smetanje u posjedu. Ona nema nikakvoga respekta i s njom se ne može razgovarati. Nije imala pravo to napraviti, a napravila mi je veliko zlo, kao što mi je i rastjerivala goste iz ugostiteljskoga objekta jer ih je fotografirala, zaključio je Grubišić.Prozvana Slavica Šota tvrdi da je sve ono što Grubišić navodi potpuna neistina, a potkrijepila je to i dokumentacijom.

Porušeni zidovi


– Vlasnik stana u Medulićevoj je moj suprug Ivan, a da je to tako, svjedoči vlasnički list. Stan smo kupili 2000. godine i od tada nismo mogli stupiti u posjed svoga vlasništva jer nam je Grubišić odbio predati naše vlasništvo. Stvarno smo to željeli riješiti na miran način, osam godina se dogovaramo s njim da izađe, ali je on to svaki put odbijao napraviti. Taj stan nikad nije korišten za stanovanje, već je tamo Grubišić napravio skladište. Dok je bio tamo devastirao je stambeni prostor jer je srušio zidove, te ga je u potpunosti demolirao. To nismo znali sve dok se u poslovnom prostoru ispod nije dogodila poplava. Šteta nam nikada nije nadoknađena. Naglašavam, Branko Grubišić nema nikakav ugovor za korištenje toga prostora ni s Gradom Rijekom, niti  s kim drugim. Svi naši pokušaji da se dogovorimo kao ljudi su propali, pojašnjava Šota. Ona dodaje da je prije pola godine Grubišić obećao predati stan Ivanu Šoti, ali to nije napravio.


Rješenje inspekcije




– Prije dva tjedna zamolila sam ga da se drži dogovora kako bi započeli s uređenjem stana, po rješenju građevinske inspekcije koje je izdano mome suprugu, jer postoji opasnost za život zbog derutnosti međukatne konstrukcije, ali on je i to ignorirao. Naime, stan treba osloboditi od svega jer se u dogovoru s ostalim suvlasnicima treba krenuti u sanaciju zgrade. Budući da se Grubišić oglušio, došli smo s javnim bilježnikom i zaštitarima promijeniti bravu i stan osloboditi od stvari. Njegove stvari su popisane i uskladištene i mi ćemo platiti mjesec dana skladištenja. Nakon toga, neka on odluči što će s tim – izjavila je Šota. 


 Prijetnje i tužba


Na pitanje zbog čega je angažirala zaštitare, Šota je odgovorila da joj je Branko Grubišić prijetio, kao i njezinom suprugu da će ih ubiti, kao i cijelu obitelj.– Sve prijetnje sam prijavila, a sve što smo napravili, napravili smo sukladno zakonu nakon konzultacija s odvjetnicima. Inače, u nekoliko navrata smo mijenjali bravu, a Grubišić ju je svaki put razbio, kao i ulazna vrata zgrade, te je počinio štetu od najmanje 5.000 kuna. Očekujemo od institucija da rade svoj posao i da nas zaštite jer nije ugodno slušati prijetnje ubojstvom, a bit ćemo prisiljeni tužiti ga zbog naknade štete jer je devastirao stan, zaključila je Šota.