Svjedočila riječka aktivistica

Slavica Šota: Linić je trebao tužiti Pokret otpora, a ne medije

Hina

Šota je kazala da se postupak Linića protiv nakladnika portala, Index promocije, na riječkom Općinskom sudu vodi samo zato što je Linić prijatelj predsjednika Županijskog suda u Rijeci Veljka Miškulina i da je sud trebao odbaciti tužbu. »Treba procesuirati Linića zbog korupcije, a ne medije«, rekla je aktivistica



RIJEKA  Čelnica riječke skupine Pokret otpora, Slavica Šota, u srijedu je svjedočila u postupku u kojem Slavko Linić tuži nakladnika portala Index zbog teksta o transparentu u središtu Rijeke kojim je Linić, među ostalima, prozvan zbog korupcije, ističući da bivši ministar, ako se osjetio uvrijeđenim, nije trebao tužiti medije već Pokret koji je postavio sporni natpis.


Velikim transparentom u središtu Rijeke riječka skupina Pokret otpora Linića je prozvala za koruptivno djelovanje zajedno s još devetero osoba iz pravosuđa, gospodarstva i gradskih službi Rijeke. Šota je svjedočeći na riječkom Općinskom sudu potvrdila da je postavljeni transparent vlasništvo Pokreta otpora te da im je nakon tog događaja oduzet.


Šota je kazala da se postupak Linića protiv nakladnika portala, Index promocije, na riječkom Općinskom sudu vodi samo zato što je Linić prijatelj predsjednika Županijskog suda u Rijeci Veljka Miškulina i da je sud trebao odbaciti tužbu. »Treba procesuirati Linića zbog korupcije, a ne medije«, rekla je aktivistica.




Tvrdi i da događaj u Ulici Ante Starčevića nije bio prosvjed nego konferencija za novinare, zbog čega se protiv organizatora nije smjela podignuti prekršajna prijava zbog remećenja javnog reda i mira. Nije bilo potrebe za prijavu toga događaja jer je bilo manje od 20 nazočnih, a postavljanje transparenta je dopušteno u demokraciji, ustvrdila je Šota.


Potvrdila je da je Hinin izvještaj s tog događaja, prenesen na Indexu 22. studenoga prošle godine, u potpunosti točan te da su istinito navedene njene izjave.


Odgovarajući na pitanja odvjetnice Index promocije, Šota je kazala da je slične stavove iznosila i na televizijama te u dnevnim novinama i ostalim portalima.


Rekla je da nju ili Pokret otprora Linić nikad nije tužio pa smatra da je tužba protiv Indexa motivirana objavom videa članice Pokreta otpora Mirije Tomas o navodnim Linićevim računima u Trstu.


Šota je navela da Pokret otpora djeluje formalno protekle dvije godine, dok njegovi članovi pojedinačno već 12 godina sudjeluju u borbi protiv korupcije.


Kazala je da koruptivna struktura u Rijeci aktivna od 1974. te da Pokret otpora »djeluje kao lijek«, izlazeći na ulice s transparentima. »Što dolazi nakon toga, ne želimo ni reći«, naglasila je Šota.


Ocijenila je i da je Linić smijenjen s mjesta ministra financija upravo zbog videa Mirije Tomas, a da su u javnost dati drugi razlozi. Ponovila je da Linića zove »don« jer je »vođa kriminalne organizacije« te da Pokret otpora ima mnogo materijalnih dokaza o svojim tvrdnjama koje su dostavljali domaćim, ali i međunarodnim pravosudnim i političkim tijelima.


Linićev odvjetnik je za Šotin iskaz kazao da je »neistinit, ničim potprijepljen, vođen osobnim interesom, subjektivan i tendenciozan«, dok je Šota odgovorila da nema osobnog razloga napadati Linića nego da to čini zbog borbe protiv korupcije.


Sutkinja Ana Pirc najavila je izricanje presude 30. siječnja 2015.