Od prošle jeseni muka s električnim stupovima

Šlamperaj pod naponom: Zamjena stupova u Šubatima opasna priča kojoj se ne vidi kraja

Barbara Čalušić

Godinu dana burom uništeni elektrostupovi visjeli su na kabelima susjednih stupova, da bi konačno HEP postavio nove, metalne. Zatim se utvrdilo da su temelji novih stupova preplitki, što znači da bi jači vjetar mogao porušiti i stare i nove stupove



KOSTRENA  Stanovnici Šubata, jednog od najviših naselja Kostrene, koje već godinama muči problem neizgrađene vodovodne infrastrukture, mogli bi ostati i bez vode, i bez struje. Naime, kako upozorava vlasnik jedne od kuća u Šubatima, Zoran Paškvan, jaka bura prošle jeseni uništila je električne stupove, a kad je HEP nakon što su godinu dana stupovi visjeli na električnim kabelima susjednih stupova, napokon odlučio otkloniti problem, napravio je još opasnije rješenje: postavljeni su novi metalni stupovi, stari stupovi izvađeni su iz temelja, a električni vodovi ostavljeni su na starim stupovima. Posao ne samo da nije dovršen, već ga treba obavljati praktički iz početka s obzirom da je HEP utvrdio da su temelji novih stupova preplitki. Drugim riječima, u ovom trenutku jači vjetar mogao bi porušiti stare i nove stupove.



Inače, Šubati su nekad bili naselje sa svega nekoliko kuća i nikad nisu dobili vodovodnu mrežu. I danas se voda u ovo naselje doprema uz pomoć cisterni. No, kako je u posljednje vrijeme riječ o još jednoj u nizu kostrenskih lokacija na kojima niču nove obiteljske kuće, izgradnja infrastrukure u Šubatima sve je veći problem. Bez struje kojom se uz pomoć hidrofora dovodi voda u kućanstva, stanovnici ovog naselja mogli bi ostati odsječeni od civilizacije – bez struje i vode.



– Još u listopadu 2013. godine obavijestio sam pisanim putem  HEP o dotrajalim i trulim  drvenim električnim stupovima koji nose eletrične kabele u naše naselje Šubati. Priložio sam dokumentaciju sa slikama i katastarskim planom njihovih pozicija, a nakon toga, u studenom 2013., po jakoj buri stup iznad moje kuće u Šubatima je puknuo i ostao visjeti ne električnim žicama susjedna dva stupa. Nema veze ako padne

Interventna ekipa je stup vezala za samo grančicu od stabla, no stup se pri svakom jačem vjetru ljuljao i prijetio da se sruši na našu kuću, objašnjava Paškavan koji godinu dana vodi prepisku s HEP-om i upozorava na opasnosti koje prijete sigurnosti stanovnika Šubata. Sami stupovi nalaze se odmah uz pješačku stazu, među Kostrenjanima poznatu kao stari put za Fufiće, pa žice koje vise predstavljaju veliku opasnost za svakog tko prolazi ovim putem.


– Čak sam jednom osobno navratio u zgradu HEP-a i zatražio da me se primi. U razgovoru s djelatnikom upozoravao sam da će se pri jačoj buri stup sigurno srušiti, no dobio sam odgovor da su upoznati sa situacijom i da rade na rješavanju tog problema. Rečeno mi je i da se ne trebam previše brinuti jer ako stup i padne, žice će ostati spojene na zemlji, navodi Paškvan.


Bez nadzora


Ove jeseni napokon su se pojavili HEP-ovi koopernati. Kako kaže Paškvan, šest metalnih stupova postavljeno je u dva tjedna, no električne žice ostale su na dotrajalim drvenim stupovima koji su izvađeni iz temelja. Radnici koji su postavljali nove stupove obavijestili su ga da će uskoro doći i HEP koji bi trebao prebaciti električne žice na nove metalne stupove.


– Kako nakon dva tjedna nitko nije došao,  mailom  sam se ponovo obratio HEP-u, priložio im fotografije sadašnjeg stanja, da bih krajem listopada dobio iz HEP-a odgovor kojim me se jednostavno obavještava da metalni stupovi nisu dobro postavljeni. Nije mi jasno kako je moguće da nadzor HEP-a nije došao dok su stupovi postavljani, a to je postavljanje trajalo čak dva tjedna. Zasad ništa nije napravljeno, a električni kabeli polako se spuštaju na moju terasu i prijete da se pri prvoj jačoj buri sruše svi električni stupovi, pribojava se ovaj stanovnik Šubata.