Sindikat Istre i Kvarnera

Slab odaziv na prvomajskom prosvjedu u Rijeci: “Ovo je slika Hrvatske, neka jedu fažol, ali gdje je nestalo dostojanstvo ljudi?”

Biljana Savić

»Oni sad roštiljaju kobacise i ćevape, a sutra će si misliti što i čime kupiti hranu za ručak. Neka im je...«, ljutito su komentirali rijetki prosvjednici / Snimio Vedran KARUZA

»Oni sad roštiljaju kobacise i ćevape, a sutra će si misliti što i čime kupiti hranu za ručak. Neka im je...«, ljutito su komentirali rijetki prosvjednici / Snimio Vedran KARUZA

Svi bismo trebali biti ovdje i boriti se za svoja prava, ukazivati na grozan položaj radnika. Plaće u »3. maju« su mizerne i radnici prteživljavaju radeći prekovremeno pa im nema tko odgajati djecu dok rade dnevno po 12 sati.  Ja se nisam rodio da ne mogu živjeti od svog rada i da bih radio prekovremeno samo kako bih preživio, zaključio je Bregovac



RIJEKA Dođimo i pokažimo da Hrvatska ide u pogrešnom smjeru kad su u pitanju prava radnika, bio je poziv predsjednika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bune Bulića na prvomajski prosvjed na Trg 128. brigade HV-a.


No, prosvjed kao da i nije održan, jer prosvjednika praktički nije bilo. Pozvani su bili radnici, oni koji primaju pristojni plaću da iskažu solidarnost prema radnicima koji od svoje plaće ne mogu dostojno živjeti i koji su također bili pozvani.


Snimio Vedran KARUZA


Snimio Vedran KARUZA





Apel na prosvjed bio je upućen i umirovljenicima, a posebice mladima koji još nisu kročili na tržište rada, a njih se, poručio je Bulić, katastrofalni položaj hrvatskog radništva, najviše dotiče.


– Moj je posao i moja obaveza organizirati prosvjed, a to što skoro nikoga nema …., očito im je važniji pasulj u plastičnom tanjuru kojega im dijele političari, komentirao je Bulić slav odaziv na Trgu 128. brigade.


Rijetki sudionici, uglavnom slučajni prolaznici i mahom umirovljenici komentirali su da Hrvatska nema kritičnu masu i da nam stoga nikad neće biti bolje.


»Oni sad roštiljaju kobacise i ćevape, a sutra će si misliti što i čime kupiti hranu za ručak. Neka im je…«, ljutito su komentirali rijetki prosvjednici.


 – Ovo je slika Hrvatske, neka jedu fažol, ali gdje je nestalo dostojanstvo ljudi, gdje su nestali ljudi? Prvi maj nemamo razloga slaviti, ali moramo ga obilježiti i želimo ga obilježiti. Kapitalizam gazi sve pred sobom, i populaciju umirovljenika koja je nekad živjela od svog rada, a i ove nove koji dolaze na tržište rada, tek kasnije će im iz stražnjice u glavu doći da se za svoja prava već sad trebaju boriti, kazao je Bulić i ocijenio da u ovom modernom kapitalizmu ne postoji gornja granica  pohlepe, ni donja granica bijede.


 – Politika je u posljednjih 20-30 godina stala na stranu bogatih, a Hrvatska je potpuno korumpirana u svim svojim porama – od socijale, zdravstva, sudstva…. Radnik se ne može obratiti ni jednoj instuciji, jer sve su korumpirane i nijedna nije na strani radnika, počevši od DORH-a koji je prvi bedem zaštite kriminala u ovoj državi, USKOK se bavi samo političkim mrtvacima, ali kad su na vlasti nisu mu predmet interesa, šutiraju ih samo kad padnu; inspekcije su podmićene i praktički ne postoje, a kažnjavaju radnike koji prijave poslodavca, kazao je Bulić poručivši da narod koji na vlast dovodi korumpirane i lopove nije žrtva, već sudionik  i suradnik loše vlasti.


Povjerenik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije u 3. maju David Bregovac poručio je da 1. maj ne bi trebao biti dan graha i roštilja.


 – Svi bismo trebali biti ovdje i boriti se za svoja prava, ukazivati na grozan položaj radnika. Plaće u »3. maju« su mizerne i radnici prteživljavaju radeći prekovremeno pa im nema tko odgajati djecu dok rade dnevno po 12 sati.  Ja se nisam rodio da ne mogu živjeti od svog rada i da bih radio prekovremeno samo kako bih preživio, zaključio je Bregovac.