Poboljšanje socijalne skrbi

Skupština PGŽ-a prihvatila socijalni plan županije za 2015.

Hina

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Potiče se razvoj udomiteljstva, život u zajednici te u obiteljima udomitelja za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te za one s poremećajima u ponašanju. Utvrđena je i potreba otvaranja savjetovališta za djecu i mlade sklone raznim oblicima rizičnog ponašanja i njihove obitelji, kao i osiguravanje skrbi u slučaju smještaja u institucijama



RIJEKA - Županijska skupština Primorsko-goranske županije u četvrtak je prihvatila prijedlog socijalnog plana te županije za 2015., kojim se želi poboljšati usluge socijalne skrbi za djecu, mlade, odrasle i starije osobe, kako bi se spriječila njihova institucionalizacija i omogućilo njihovo socijalno uključivanje uz potporu lokalne zajednice.


Prijedlog socijalnog plana izradio je županijski Savjet za socijalnu skrb, a u njemu su definirani ciljevi među kojima su najvažniji dostupnost i kvaliteta socijalnih usluga, primjerice poboljšanje kvalitete životnih uvjeta u domu za starije osobe Kantrida stvaranjem obiteljskog okruženja, veće razine privatnosti i autonomije. Planira se razvoj novih smještajnih kapaciteta za potrebite, odgoda institucionalnog smještaja uz širenje usluga u zajednici i u kući korisnika.


Potiče se razvoj udomiteljstva, život u zajednici te u obiteljima udomitelja za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, te za one s poremećajima u ponašanju. Utvrđena je i potreba otvaranja savjetovališta za djecu i mlade sklone raznim oblicima rizičnog ponašanja i njihove obitelji, kao i osiguravanje skrbi u slučaju smještaja u institucijama.




Među prioritetima su navedeni prevencija dugotrajne nezaposlenosti ranjivih skupina, osiguravanje završavanja osnovne škole i započetog stupnja obrazovanja za zvanje te učenje jednog stranog jezika i osnova rada na računalu.


Predviđa se dovršetak radova na Domu za starije osobe na otoku Rabu za 36 korisnika, pružanje usluge po modelu kućanske zajednice u domu Kantrida za dementne korisnike te adaptacija Doma za starije osobe u Voloskom.


Nastavlja se s održavanjem usluga „Pomoć u kući“ i „Halo pomoć“ i usluga organiziranja dostave obroka u kuće korisnika i u klubove starijih osoba, za oko 1150 osoba, te podjela obroka pučke kuhinje u 4 kluba za starije osobe, za oko 650 osoba.


Za provođenje aktivnosti iz plana osigurano je 200.000 kuna za potporu programima izvaninstitucijske skrbi u jedinicama lokalne samouprave te 478.480 kuna za adaptaciju B zgrade u Domu za starije osobe “Kantrida”.


Na aktualnom satu skupštine raspravljalo se, među ostalim, o stanju u kompleksu Dina Petrokemije u Omišlju, u kojemu nema proizvodnje, u tijeku je predstečajni postupak, radnici ne primaju plaće, a u skladištima tvrtke nalaze se kemikalije koje mogu ugroziti ljude i okoliš.


Na upit iz stranke Hrvatskih laburista, iz koje su ukazali na mogućnost ekološke katastrofe i nedovoljnu skrb o pogonima tvrtke u koje, smatraju, može ući tko god poželi, predstavnici županijske uprave naveli su da se stanje u Dini prati, da je ovih dana obavljen inspekcijski nadzor te da ne treba očekivati posebne opasnosti.


Rečeno je da županija poduzima sve što je moguće te da će sljedećeg tjedna biti održana i sjednica županijskog stožera za zaštitu i spašavanje.