Reorganizacija komunalnih usluga

Skupe usluge: Grad Rijeka lani konzultantima iz SAD-a platio gotovo – milijun kuna!

Damir Cupać

Reorganizacija komunalnog sustava i nije tako jeftina – gradska uprava na Korzu / Foto: S. DRECHSLER

Reorganizacija komunalnog sustava i nije tako jeftina – gradska uprava na Korzu / Foto: S. DRECHSLER

Tvrtki AT Kearney plaćeno je oko 200.000 kuna za izradu Analize poslovanja i podizanja razine usluge gradskog prijevoza i prometa, a u drugoj fazi projekta tvrtki The Boston Consulting Group plaćeno je oko 800.000 kuna



RIJEKA » Grad Rijeka platio je američkim konzultantima za prve dvije faze osmišljavanja reorganizacije gradskih komunalnih poduzeća gotovo milijun kuna. Naime, prošle godine u lipnju 2014. godine tvrtki AT Kearney plaćeno je oko 200.000 kuna za izradu Analize poslovanja i podizanja razine usluge gradskog prijevoza i prometa, a u listopadu 2014. pristupilo se drugoj fazi projekta s konzultantskom tvrtkom The Boston Consulting Group kojoj je plaćeno nešto manje od 800.000 kuna. 


  – U prvoj fazi prihvaćen je koncept novog organizacijskog modela gradskih poduzeća – komunalnih i trgovačkih društava. Predloženi organizacijski model omogućava zasebno grupiranje komunalnih djelatnosti i komercijalnih djelatnosti, te centralizaciju potpornih funkcija u novo trgovačko društvo Poslovni sustavi. Reorganizacija i osnivanje poduzeća omogućava ostvarenje sinergija koje se reflektiraju u povećanju prihoda uz podizanje kvalitete usluga te većoj efikasnost poslovanja uz niže operativne troškove. Cilj projekta »Analiza poslovanja i podizanje razine usluge gradskog prijevoza i prometa« je bio utvrditi kompatibilnosti poslovanja društava komunalnog sustava Grada Rijeke, te identificirati prostor za poboljšanje kojim bi se osiguralo efikasnije poslovanje, pojašnjavaju u Gradu Rijeci angažman tvrtke AT Kearney. 


 Sinergija i optimizacija


Dalje ističu da je u prvoj fazi napravljena gruba analiza s ciljem identifikacije prostora za poboljšanje produktivnosti i snimka usluga društava komunalnog sustava Grada Rijeke, te se ispitalo postojanje kompatibilnosti u uslugama koje bi dovele do sinergija i optimizacije poslovanja. Napravljena je analiza produktivnosti gradskih tvrtki Autotrolej, Energo, Vodovod i kanalizacija, Čistoća, Rijeka Promet i Kozala.


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista