Elektroničke imenike uvodi 20 škola na području PGŽ-a

Školama e-Dnevnik umjesto papirnatih razrednih knjiga

Ingrid Šestan Kučić

Dosadašnja iskustva su dosta dobra. Prednost je što roditelji i učenici od kuće vide sve bilješke i ocjene, a primjerice u Ekonomskoj školi koja je lani ušla u projekt, drastično je smanjen broj izostanaka



RIJEKA U ukupno 20 osnovnih i srednjih škola Primorsko-goranske županije od naredne školske godine klasični papirnati i ukoričeni imenici odlaze u povijest, a zamijenit će ih e-Dnevnici.


Riječ je o web aplikaciji za vođenje razredne knjige u elektroničkom obliku, koju je izradio CARNet te ima funkcionalnosti postojeće razredne knjige.


Pojašnjavajući kako uz postojeće funkcionalnosti koje sada ima razredna knjiga u papirnatom obliku, aplikacija ima i dodanu vrijednost kroz sustav izvještaja koji omogućavaju analize pri pedagoškom praćenju i izradi izvještaja koji se pripremaju za sjednice nastavničkog vijeća, Barbara Kolarec iz CARNet-a objašnjava kako se radi o aplikaciji koja na brz, jednostavan i pouzdan način razrednicima, nastavnicima i ravnateljima omogućuje izradu različitih izvještaja o ocjenama i izostancima.  

Povratne informacije dobre


Dodatna prednost je suzbijanje neovlaštenog unosa, ali i slučajeva krađe i nehotičnog ili namjernog uništavanja razredne knjige koji se ponekad javljaju školama, a uspostavljen je i sustav obavještavanja roditelja o izostancima djece, tako da roditelji čije je dijete izostalo prethodnog dana, dobiju e-mail s informacijom s kojeg sata je dijete izostalo te zamolbu da se jave razredniku u terminu za informacije.




Istovremeno je izrađena i aplikacija e-Dnevnik za učenike koja omogućava učenicima pregled ocjena, bilješki, izostanaka, lektira te raspored pisanih zadaća, koje su upisali nastavnici u e-Dnevnik sustav. Sve to, kaže Kolarec, do sada je polučilo jako dobre rezultate.


 



Ekonomska škola Mije Mirkovića, Elektroindustrijska i obrtnička škola, OŠ Dolac, OŠ Hreljin, OŠ Kozala, OŠ Rikard Katalinić Jeretov Opatija, OŠ San Nicolo, OŠ Turnić, OŠ Vežica, OŠ Gornja Vežica, OŠ Maria Martinolića Mali Lošinj, OŠ Skrad, OŠ Bakar, Prva sušačka hrvatska gimnazija, Srednja škola dr. Antuna Barca Crikvenica, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Ugostiteljska škola Opatija te Željeznička tehnička škola Moravice.



– Preklani smo krenuli s e-Dnevnicima samo u tri škole, a lani se u projekt uključila 31 hrvatska škola. Povratne informacije su jako dobre, a bitno je naglasiti da kontinuirano radimo na unapređenju aplikacije i to je nešto na čemu ćemo raditi još godinama.


Na početku je možda teže nastavnicima koji nisu vični računalima, međutim aplikacija je jednostavna i brzo se svlada, kaže Kolarec.  

Dodajući kako se ove godine za uvođenje e-Dnevnika na razini Hrvatske prijavilo dvjestotinjak škola, Kolarec pojašnjava kako posebna sredstva za taj projekt ne postoje, već je jedino pogonsko gorivo entuzijazam.


Manje izostanaka


– Školama uglavnom pomažu osnivači i sponzori. Iako škole raspolažu s priličnim brojem računala problem je što se najčešće radi o starim računalima.


Međutim, aplikacija je napravljena tako da se može koristiti i na najosnovnijoj opremi, pojašnjava Kolarec.


Jedina škola u Primorsko-goranskoj županiji koja je prošle školske godine bila uključena u projekt e-Dnevnika je Ekonomska škola Mije Mirkovića, a iskstva su, kaže koordinatorica projekta u toj školi Ornelija Tonca, prilično dobra.  

– Samo jedan razred upravnih referenta prošle je školske godine imao e-Dnevnik te učenici s teškoćama u razvoju. Velika je prednost da roditelji i učenici od kuće vide sve bilješke i ocjene, a ono što se pokazalo pozitivnim je drastično smanjenje broja izostanaka učenika.


Razred koji je imao e-dnevnik u svojoj je generaciji ostvario najmanje izostanaka. Poznato je da su izostanci u srednjim školama veliki problem.


Naša je škola godišnje imala i po 4 do 5 tisuća sati izostanaka, a ove škoslke godine broj izostanaka pao je na 1.700 sati, ističe Tonca. 


Napominjući kako među riječkim školama koje od jeseni započinju s primjenom e-Dnevnika ima škola koje provode nastavu na talijanskom jeziku, Kolarec ističe kako takvi razredi naredne školske godine neće biti uključeni u projekt iz razloga što sustav još uvijek nije prilagođen za jezike nacionalnih manjina.  

 – To imamo u planu za slijedeću školsku godinu kada bismo omogućili svim školama s nastavom na jezicima nacionalnih manjina korištenje e-Dnevnika, najavljuje Kolarec.



Kao jednu od prednosti projekta Tonca navodi i činjenicu da svaki nastavnik vidi samo svoje ocjene, odnosno nema pristup drugim predmetima, a prednost u nemogućnosti uvida svih nastavnika u cjelokupni e-Dnevnik vidi i ravnateljica OŠ Vežica Violeta Nikolić.  

– Na taj način se ocjena individualizira. Sve ocjene mogu vidjeti samo ravnatelj, pedagog, odnosno stručni suradnik i razrednik te naravno učenik i roditelj kod kuće. Naša škola od jeseni prelazi na e-Dnevnike.


Smatramo da je većina naših roditelja digitalno spremna za takvu vrstu imenika. U rujnu ćemo imati radionice za roditelje, a u kolovozu za učitelje, navodi Nikolić.  

Komunikacija ostaje


Dodajući kako roditelji riječkih osnovaca već imaju iskustva s primanjem školskih obavijesti putem e-maila ili SMS-a kroz projekt Školskog infocentra, Nikolić pojašnjava da e-Dnevnik ipak daje sasvim drugačiji uvid u rad učenika.  

– Putem e-Dnevnika roditeljima su dostupne doslovno sve informacije, dok su putem Školskog infocentra dobivali tek poneke obavijesti, poput termina roditeljskog sastanka ili izleta.


Ono što je bitno naglasiti da uvođenje e-Dnevnika neće smanjiti komunikaciju sa školom, jer roditelj i dalje ima obavezu dolaska na informacije i roditeljske sastanke, kaže Nikolić.  

S činjeniciom da e-Dnevnik ne narušava komunikaciju na relaciji roditelj-škola slaže se i Tonca zaključujući kako roditelji u školu dolaze pripremljeni, jer su im ocjene poznate pa se na informacijama mogu posvetiti drugim problemima.