Obnova

Škola u Kraljevici dobija nove prozore, fasadau i krov

Ljiljana Hlača

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Radovi počinju u lipnju, a završetak je najavljen za kraj ožujka 2019.



KRALJEVICA Izaslanstvo Primorsko-goranske županije, koje je predvodio župan Zlatko Komadina, jučer je posjetilo Kraljevicu gdje su obišli Osnovnu školu Kraljevica, jedan od osam školskih objekata koji su ušli u županijski projekt energetske obnove zgrada osnovnih škola, vrijedan ukupno čak 33.437.377 kuna. Vrijednost projekta u Kraljevici je 2.884.616 kuna, a osim novca osiguranog iz proračuna PGŽ-a, te Europskog fonda za regionalni regionalni razvoj, za ovu investiciju i Grad Kraljevica osigurao je 355 tisuća kuna.


Zgrada osnovne škole u Kraljevici, baš kao i većina ostalih uključenih u ovaj projekt, stara je, dotrajala, ima vrlo visoke troškove za energiju i jednostavno – vapi za novim ruhom.


– Dobit ćemo nove prozore, novu fasadu i krov. Škola je izgrađena 1956. godine, a zadnji put u nju je ulagano 1966. i zatim 1976. godine. Mi smo prije nekoliko godina godina nešto »krpali«, kada je mijenjan dio prozora u hodniku. I to će se sada s ovim zahvatom promjeniti, jer sve mora biti napravljeno na energetski učinkovit način – kazao je ravnatelj škole Zrinko Tijan, koji naglašava da za ovu školsku ustanovu, ovi radovi znače jako puno.


– Djeca će imati ugodan boravak i odlične uvjete za rad. Ali to će biti novost i za naše djelatnike. A više nećemo biti veliki potrošači lož ulja. To je najvažnije. Kako prozori nisu bili kako treba, to je više puhalo nego što se zadržavalo – rekao je ravnatelj Tijan. Površina ove škole je 2.150 metara četvornih, a pohađa ju 270 učenika Očekivanja su da će s novim ruhom zgrada imati uštedu od 57 posto i s razreda C svoj će energetski status podići na razred B. Radovi počinju u lipnju, završetak je najavljen za kraj ožujka 2019. godine, a radovi su povjereni tvrtki Barić gradnja.