Dva tjedna do početka školske godine

Škola kuca na vrata: Udžbenici stigli, gužvi u knjižarama još nema

Sanja Gašpert

U knjižarama se obavljaju posljednje pripreme za isporuku najprije naručenih knjiga, tako da se slažu kompleti. Kupaca je malo, uglavnom su to roditelji osnovnoškolaca, posebice prvašića. Prve veće gužve očekuju se tek sljedeći tjedan, a one najveće od 8. rujna, kada i počinje nova školska godina



RIJEKA U riječke knjižare stigli su prvi školski udžbenici, od ove školske godine novi i izmjenjeni, i to nekoliko dana ranije nego što je najavljivano, a dio udžbenika stići će tijekom ovog tjedna, pa se tako prve veće gužve očekuju tek sljedeći tjedan, dok one najveće od 8. rujna, kada i počinje nova školska godina. U knjižarama se obavljaju posljednje pripreme za isporuku najprije naručenih knjiga, tako da se slažu kompleti. Kupaca je malo, uglavnom su to roditelji osnovnoškolaca, posebice prvašića.


U Školskoj knjizi trenutno ispunjavaju narudžbe, a dio knjiga bit će i u slobodnoj prodaji. Udžbenici su, kako doznajemo, u ovu knjižaru počeli stizati prije desetak dana i gotovo su kompletirani.– Većina udžbenika je stigla, a drugi, manji dio očekujemo krajem ovog tjedna i onda ćemo nadopuniti komplete koji su naručeni. Kupaca je malo, nema gužvi, prave očekujemo tek početkom školske godine. Građani su još i na godišnjem odmoru, tako da nema gužve ni zbog toga. Ipak, školski pribor se gotovo svakodnevno kupuje, i to učenici nižih razreda prema popisima koji su dobili od učiteljica, uz našu pomoć, doznajemo u Školskoj knjizi.

Godišnji odmori


Dio školskih knjiga tijekom prošlog tjedna stigao je i u knjižaru Profil, iako i tamo do kraja tjedna očekuju novu pošiljku, pa tako još uvijek nema gužvi. I V.B.Z. je dobio dio naručenih školskih udžbenika, a veći dio očekuje se tijekom ovog tjedna.



Komplet školskih udžbenika za osnovnu školu stoji od 566 kuna, koliko treba izdvojiti za knjige prvašića, do 1.232 kune, koliko su knjige za učenike osmog razreda. Komplet za drugi razred je 590 kuna, za treći 588 te za četvrti razred osnovne škole  623 kune. Udžbenici za peti i šesti razred stoje po 1.025 kuna, a za sedmi razred 1.248 kuna. Što se tiče srednjoškolskih udžbenika, najskuplji su oni za gimnazijske programe, pa tako komplet za 1. razred gimnazije stoji čak 1.985 kuna, za 2. razred 1.741 kuna, za treći 1.766 kuna te za četvrti razred gimnazije 1.733 kuna. Kako je riječ o novoj generaciji udžbenika, koji će vrijediti sljedeće četiri godine, oni će zasigurno ove jeseni predstavljati značajaŽn udar na kućne budžete roditelja osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Tome treba pridodati i školski pribor, točnije školske torbe čije se cijene kreću od 85 do 850 kuna, bilježnice (od šest do 40 kuna), pernice (od 40 do 215 kuna), vrećice za obuću (od 20 kuna naviše), pribor za likovni (od 200 kuna naviše), tenisice (od 70 do 700 kuna), ali i ne manje zanemarive troškove poput troškova osiguranja, produženog boravka, školske prehrane, izvanškolskih aktivnosti …


– Udžbenici su nam počeli »pristizati« još prošli tjedan, a tijekom ovog tjedna očekujemo ostatak. Kada sve stigne slagat ćemo pakete prema narudžbama. Udžbenike za osnovne škole prodavat ćemo samo u kompletima, odnosno prema narudžbama, a dio onih za srednje škole bit će i u slobodnoj prodaji. Gužvi u knjižari još uvijek nema niti ih još ni ne očekujemo. Građani još odmaraju, većina ih je u kolovozu na godišnjem odmoru, a i znaju da udžbenika u cijelosti još uvijek nema. Prve veće gužve očekujemo sljedeći tjedan, a one najveće od 8. rujna. Ipak, možda i neće biti onih pravih velikih gužvi, jer je dosta građana udžbenike naručilo putem interneta, gdje također mogu platiti i karticama, i gotovinom, pa i obročno, kaže Robert Šepac, voditelj knjižare V.B.Z. u Rijeci.Pava Mrkonjić za svoga je sina Matea, koji ove godine kreće u četvrti razred osnovne škole, udžbenike naručila u Školskoj knjizi.

– Uvijek unaprijed naručujem knjige kako bih izbjegla gužve, a i kako bih bila sigurna da ću ih na vrijeme dobiti. Prijateljica je prošli tjedan bila u knjižari i rekli su da su knjige stigle, pa sam ja došla danas po svoje. Samo udžbenike platit ću 700 kuna, a tome još treba dodati i školski pribor, pa i sve ostalo što »ide« uz početak školske godine, kaže Mrkonjić.


Popis kao orijentir


Učenik drugog razreda Prve sušačke hrvatske gimnazije Dorian Slatina po svoje je školske udžbenike došao u Profil.– Imam popis udžbenika i prema njemu kupujem. Iako su ove godine novi i izmjenjeni udžbenici, uspio sam nabaviti sedam »starih« knjiga, jer odgovaraju. Inače, školski udžbenici moje će roditelje stajati oko 1.700 kuna, možda malo manje jer sam neke nabavio, ali tu još treba dodati i školski pribor i bilježnice, ističe Slatina. Snježana Šošo ima tri kćeri, od kojih su dvije osnovnoškolke, a jedna je studentica, tako da će ona itekako financijski »osjetiti« početak nove školske godine.– Petra kreće u treći, a Dorotea u peti razred osnovne škole. Samo za njihove školske udžbenike izdvojit ću oko 2.500 kuna, a još najmanje 500 kuna potrošit ću na školski pribor i bilježnice. Inače, nikada ne naručujem knjige nego uzmem popis i po tome kupujem, u slobodnoj prodaji. Do sada nisam nikada imala problema i uvijek sam uspjela sve nabaviti na vrijeme, kaže Šošo.