Dječja igrališta u rasulu

Škola je pred vratima, a igralište OŠ Pećine zatrpano je građevinskim materijalom HŽ-a

Ljiljana Hlača

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

RIJEKA Školska godina je pred vratima, a neka igrališta su spremna za igru mališana, a neka baš i ne. Rijeka se prostire na 44 četvorna kilometra i najgušće je naseljen grad u Hrvatskoj. Taj prostor »opremljen« je s 294 dječja igrališta i 16 gradskih parkova. Tu su još i igrališta koja se nalaze u sklopu osnovnih škola. Za njihovo održavanje Grad Rijeka godišnje izdvoji više od četiri milijuna kuna, a na popravke oko 300.000 kuna.Među igrališta koja nisu baš spremna za jesen zasigurno spada i betonsko igralište u Šibenskoj ulici koje je zaraslo i neočišćeno. Taj prostor za rekreaciju vrlo često je i na meti vandala kojima čini se jako »smetaju« golovi za mali nogomet. Kako saznajemo u MO Turnić, plan je da se lokacija uredi, odnosno da dobije novu opremu kao i betonsku podlogu. No, kako je riječ o velikom financijskom zalogaju – uređenje je na čekanju. – Sva dječja igrališta djelatnici Grada Rijeke obilaze u prosjeku jednom mjesečno, a isto čine i izvođači radova s kojima Grad ima sklopljen ugovor za održavanje komunalne opreme i koji imaju obavezu ukloniti sve eventualno utvrđene nedostatke, stoji na web stranici Grada Rijeke. Prijavu kvara ili nedostatke građani mogu napraviti i preko email adrese: [email protected].Teško će ove školske godine biti djelatnicima i učenicama OŠ Pećine. Njihovo igralište trenutno je kompletno zatrpano građevnim materijalom zbog radova HŽ Infrastrukture koji su započeli krajem lipnja, a trajat će čak dvije godine! Pristup sa Šetališta 13. divizije uopće nije moguć.


Do kraja godine i prostor uz OŠ »Nikola Tesla« trebao bi se urediti za dječju igru. Riječ je o dijelu okoliša škole (uz zgradu gdje je PBZ, ljekarna …) gdje se sada nalaze klupe za odmor, koš za smeće (nekih 178 metara kvadratnih). Uglavnom i taj dio zna biti onečišćen smećem. Obvezu uređenja preuzeo je investitor izgradnje stambeno – poslovne zgrade »Galerija Riječka« koja je niknula na Trgu Ivana Klobučarića, a u to bi trebao krenuti po izdavanju uporabne dozvole za spomenutu nekretninu. Kako od investitora do sada nismo dobili odgovor na upit što je s time, zatražili smo komentar od Grada Rijeke.– Vezano za uređenje parkića uz OŠ »Nikola Tesla«, Odjel za komunalni sustav trenutno je u fazi dogovora s investitorima oko uređenja dječjeg igrališta (vrsta opreme i slično). Projekt je u fazi da su se do sada rješavali tehnički detalji oko završnog izgleda igrališta stoga se njegova konačna realizacija može očekivati tijekom listopada ove godine, službeni je odgovor Odjela.


Podsjetimo, riječ je o opsežnom projektu HŽ-a u sklopu kojega će se rekonstruirati postojeći kolosijeci u kolodvoru Rijeka Brajdica, izgraditi četiri nova kolosijeka na kontejnerskom terminalu, rekonstruirati postojeća i izgraditi nova kontaktna mreža te signalno-sigurnosni i telekomunikacijski uređaji. Zatim će se proširiti postojeći tunel Sušak i izgraditi novi izvlačnjak u tom tunelu. U planu je i ugradnja kompletne nove kolodvorske rasvjete.Upitali smo za komentar ravnateljicu OŠ Pećine Jasnu Vukonić-Žunič. – Radi izgradnje izvlačnjaka trenutno se premještaju cijevi od vode i kanalizacije na prostor dječjeg igrališta sa Šetališta 13. divizije pod prozore naše škole. Izvođač radova GP Krk dao nam je obećanje da će dio igrališta, odnosno njegov desni dio, biti osposobljen do početka školske godine, odnosno do 3. rujna. Kada je riječ o prilazu školi, dogovorili smo se da za školu on bude preko stuba Tenis centra na Pećinama i Crvenog križa.– Mi trenutno ulazimo kroz dvoranu za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, ali kada djeca dođu, to neće biti moguće jer bi se dvorana devastirala. S izvođačem radova imamo korektan odnos i vjerujem da će poštovati rokove. Kako ćemo raditi u novoj školskoj godini i u uvjetima koji su oko nas, prvenstveno mislim na buku, e to je već puno teže pitanje nego »zatrpano« igralište materijalom – naglasila je Jasna Vukonić-Žunič, ravnateljica ove škole.