Povijesna odluka

Sjedište Hrvatskog pčelarskog instituta bit će u Kastvu

Andrej Petrak

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Prilika je Grada Kastva da se pozicionira kao nacionalna referentna točka za provedbu istraživačkih programa vezanih uz hrvatsko pčelarstvo te ocjenu kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda



KASTAV Nakon što je još u starom kastavskom statutu iz 1400. godine pčelarstvo bilo zapisano kao jedan od poslova kojim su se bavili tamošnji građani, Kastav će u 21. stoljeću uskoro postati nacionalnom referentnom točkom za ovu djelatnost, jer Gradsko vijeće jednoglasno je prihvatilo postati osnivačem Hrvatskog pčelarskog instituta, koji će svoje sjedište imati u gradiću na brege.


Inicijativa je potekla od tri ugledna hrvatska pčelara Đuke Petrića iz Pčelarske udruge Učka, Branka Vidmara iz Udruge Biopčela i doc. dr. Dražena Lušića s Katedre za zdravstvenu ekologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci, a prihvatio ju je gradonačelnik Kastva Ivica Lukanović, dok je sad i Gradsko vijeće potvrdilo da će Grad Kastav biti osnivačem ovog jedinstvenog hrvatskog instituta.


Grad pčelarstva


– Pčelarstvo kao povijesno jedna od najstarijih gospodarskih djelatnosti grada opisana još u tekstu Zakona grada Kastva. Tom činjenicom promiče se odrednica Grada Kastva, kao grada pčelarstva u kojem se ova djelatnost u kontinuitetu obavlja najmanje 700 godina. Povijest je pokazala da je mediteransko zemljopisno određenje Grada Kastva očito vrlo povoljno s pozicije raspolaganja botaničkim i biološkim resursima važnima za pčelarstvo.




Očuvanost okoliša te komunikacijske i transportne pogodnosti stoljećima su doprinosile razvoju pčelarske djelatnosti na ovom području. Činjenica je da ustanova toga tipa ne postoji u Republici Hrvatskoj te je prilika Grada Kastva da se pozicionira kao nacionalna referentna točka za provedbu istraživačkih programa vezanih uz hrvatsko pčelarstvo te ocjenu kakvoće i sigurnosti pčelinjih proizvoda. Suradnja s institucijama i organizacijama u zemlji i inozemstvu često prethodi uspostavljanju gospodarskih veza i odnosa potrebnih za privlačenje poželjnih investicija, uspostavu povoljnih gospodarskih i znanstvenih kanala ili potpora promociji lokalnih turističkih kapaciteta.


U tom kontekstu, pčelarski institut predstavlja vrhunsku poveznicu za navedeno i posjeduje odličan potencijal za sinergijsko djelovanje – objasnio je gradonačelnik Ivica Lukanović.


Inicijativu su pohvalili Vjekoslav Rubeša iz Akcije mladih i Davorin Šimunović iz HDZ-a, a Branko Vidmar pojasnio je zašto Kastav vide kao idealno sjedište Hrvatskog pčelarskog instituta.



U ovogodišnjem gradskom proračunu već su planirana inicijalna sredstva od 30.000 kuna za početak djelovanja instituta, koji će u početku biti privremeno smješten u jedan od gradskih prostora, a u planu je da se u budućnosti preseli u kuću Gmajnički, po obnovi ovog objekta.


Ondje bi bilo sjedište instituta, ali i svih popratnih aktivnosti, od promocije pčelinjih proizvoda nadalje. Inicijatori već imaju razrađene planove za prijavu programa za razna fondovska sredstva, rečeno je.



Veliki potencijal


– U Hrvatskoj djeluje oko 12.000 pčelara, a Hrvatski pčelarski savez po mnogočemu je najkvalitetnija poljoprivredna udruga. I ranije je bilo inicijativa o osnivanju pčelarskog instituta. Jedan od predsjednika saveza to je pokušao učiniti u Križevcima, odakle potječe, ali nije dobio potporu za svoj plan. Išli smo za tim da je pisana tradicija pčelarstva najstarija upravo u Kastvu. S razgovorima s gradonačelnikom počeli smo još prije tri godine. Nije ova priča nastala preko noći, odlučili smo realizirati zaista ozbiljan projekt – pojasnio je Vidmar.


Dodao je da na području Primorsko-goranske županije postoje veliki potencijali za proizvodnju najkvalitetnijeg meda u Hrvata.


– Već smo pokrenuli zaštitu goranskog meduna, a isto ćemo sad učiniti i s kaduljom Hrvatskog primorja. Također smo uvjereni da itekako ima prostora za samofinanciranje Hrvatskog pčelarskog instituta, koji će djelovati u Kastvu, kao prva i jedinstvena ovakva javna institucija u našoj zemlji. Gradsko vijeće donijelo je povijesnu odluku. Uvjereni smo da će Hrvatski pčelarski institut svojim radom proslaviti Kastav ne samo u pčelarskom miljeu, nego i puno šire – poručio je gradskim vijećnicima Branko Vidmar.