Dječja onkologija u Rijeci

Sindikat traži smjenu dr. Jelene Roganović

Barbara Čalušić

Belobrajić Čahut ne vidi potrebe za smjenom ravnatelja prof. dr. Hermana Hallera, ali je izrazito smetaju izjave ministra Željka Jovanovića kojem poručuje da svoje frustracije liječi unutar svog resora, a riječki KBC prepusti Upravnom vijeću ustanove i samoj upravi.



RIJEKA Oko priče s Odjelom hematologije i onkologije na Kantridi uključila se i povjerenica najvećeg sindikata u Kliničkom bolničkom centru Rijeka Radmila Belobrajić Čahut, i to sa zahtjevom za smjenom pročelnice dječje onkologije prof. dr. Jelene Roganović.


Svoj neočekivan i radikalan zahtjev opravdava lošim odnosom koji pročelnica ima s medicinskim sestrama, vrijeđanja, ponižavanja i mobinga, zbog čega je ovaj odjel i danas bez glavne sestre s adekvatnom stručnom spremom. Nastavak takvih narušenih međuljudskih odnosa, prema njezinom mišljenju, može imati pogubne posljedice za djecu koja se tamo liječe.


– Ako se taj odnos prema sestrama ne promijeni, obustavit ćemo rad na dječjoj onkologiji jer je nedopustivo da medicinske sestre završavaju na psihijatriji zbog maltretiranja profesorice Roganović. Na ovaj problem sindikat već dugo upozorava upravu koja je nemoćna jer je profesorica Roganović pronašla formulu kako manipulirati s javnošću i roditeljima prikazujući se kao velika humanitarka – izravna je povjerenica Sindikata zdravstva, socijalne zaštite i mirovinsko-invalidskog osiguranja u riječkom KBC-u.




Belobrajić Čahut staje u obranu članova Stručnog vijeća KBC-a za koje kaže da je normalno da brane svoje budžete jer isto tako žele liječiti svoje pacijente u skladu sa suvremenim smjernicama liječenja.



Upitana za zahtjev sindikata pročelnica Odjela hematologije i onkologije prof. dr. Jelena Roganović kaže kako su joj zahtjevi poznati kao i osobe koje ih postavljaju te da je očekivala obranu određenih ljudi iz određenih krugova. Uostalom, kako kaže, taj joj je zahtjev za njezinom smjenom na neki način već najavljen iz uprave.  – Obzirom da sam jedini subspecijalist pedijatrijske onkologije u riječkom KBC-u i jedan od dva redovita profesora iz istog područja u Hrvatskoj, moja je smjena dio već poznatog scenarija kojim se želi zatvoriti dječja onkolgija. Mene ne zanima ničija smjena već isključivo bolesna djeca koju liječim, a držim da je u tom smislu moj rad poznat hrvatskoj struci i javnosti. Zbog toga mi ne pada mi na pamet ni polemizirati, a još manje braniti se od ovakvih jeftinih napada – uzvraća Roganović.


– Odjel hematologije i onkologije u prva tri mjeseca ove godine premašio je budžet za 800.000 kuna i sada su iskorišteni roditelji bolesne djece da bi se taj novac dobio. To nije bilo nužno jer KBC nikad nije uskratio lijekove svojim pacijentima i nema bolesnike prvog i drugog reda već su svi pacijenti isti – poručuje Belobrajić Čahut koja kao član Upravnog vijeća riječkog KBC-a smatra da riječkoj bolnici treba vratiti tri milijuna kuna od mjesečnog limita jer sa 47 milijuna kuna mjesečne kvote s koliko od početka ožujka raspolaže riječka bolnica nije moguće održavati pogon. Budžet s kojim odnedavno raspolaže riječka bolnica na razini je bolničkog limita iz 2001. godine.


Belobrajić Čahut ne vidi potrebe za smjenom ravnatelja prof. dr. Hermana Hallera, ali je izrazito smetaju izjave ministra Željka Jovanovića kojem poručuje da svoje frustracije liječi unutar svog resora, a riječki KBC prepusti Upravnom vijeću ustanove i samoj upravi.


I roditelji djece koja se liječe na Odjelu hematologije i onkologije u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, reagirali su na odnos ravnatelja riječkog KBC-a prema njima. Ne zanima ih smjena ravnatelja Hallera jer ne žele dozvoliti da se slučaj njihove djece politizira. Ipak žele osuditi odnos ravnatelja prema njihovom problemu.


– Ako ikog treba prozvati zbog ovog slučaja, onda je to samo on. A ako je problem riješen odmah drugi nakon našeg istupa, zašto je uopće do problema došlo? I na kraju zašto nas ravnatelj zbog opravdane brige za liječenje naše djece proglašava glupima i tvrdi da s nama netko manipulira kad mi želimo samo da se naša djeca nastave liječiti – kaže Fehim Hyseni u ime roditelja djeca koja se liječe na Odjelu hematologije i onkologije.