Tužna sudbina riječkog poduzeća

Sindikat Istre i Kvarnera: TIBO nije trebao završiti u stečaju

Hina

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Ponajviše krivnje ima država kao stopostotni vlasnik, odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i uprave koje je CERP postavljao, koje je kontrolirao i omogućavao im da rade to što su radile, kazao je Rajko Kutlača



Rajko Kutlača, voditelj ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, ocijenio je u srijedu da Tvornica industrijske i brodske opreme “3. maj” (TIBO) nije trebala završiti u stečaju jer je imala proizvod, tržište i dobrog poslovnog partnera, ali da su je u stečaj odveli država i Sindikat metalaca Hrvatske.


“Ponajviše krivnje ima država kao stopostotni vlasnik, odnosno Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) i uprave koje je CERP postavljao, koje je kontrolirao i omogućavao im da rade to što su radile. Zadnji čavao je, nažalost, stavio također onaj koji to ne bi smio napraviti, a to je Sindikat metalaca i povjernik tog sindikata u tvornici Željko Bilić,“ rekao je Kutlača na konferenciji za novinare u Rijeci.


Istaknuo je da stečaj ipak ne mora značiti i kraj tvornice jer postoji mogućnost preustroja, ali da se u praksi to najčešće ne događa. TIBO ima svoju proizvodnju, a dio tih proizvoda na hrvatskom tržištu ne proizvodi nitko drugi, poručio je, uvjeren da bi mjesta za plasman proizvoda sigurno bilo.




Kutlača navodi da je TIBO dobio narudžbe i ‘financijera’, perspektivu da će narudžba biti još godinu i pol koliko je popunjena knjiga narudžba Brodogradilišta “3. Maj”, ali da je sada sve to dovedeno u pitanje neodgovornim pristupom.


Ipak, izrazio je nadu da će se dva glavna vjerovnika, država i Uljanik grupa koji odlučuju konačnoj sudbini matuljske tvornice, uspjeti dogovoriti i da će bar dio radnih mjesta i proizvodnje opstati.


Prema informacijama koje ima, proizvodnja će se u nekom obujmu nastaviti. “Činjenica jest da bi s proglašenjem stečaja proizvodnja trebala fukcionirati, ali kad jednom dovedete u pitanje svog poslovnog partnera koji vam je dao posao i novac, kada i u medijima tog jedinog poslovnog partnera prozivate da vas ucjenjuje i da se miješa u unutarnje stvari tvornice, onda je teško očekivati da će tu suradnja biti otvorena i bez rezervi, a to se upravo dešavalo”, rekao je Kutlača.


Uprave TIBO-a u posljednjih nekoliko godina prozvao je da su “radile sve samo nisu radile na opstanku tvornice”, prozivajući ih za “razne radnje koje bi se mogle nazvati kriminalnima”, dok je za posljednju upravu kazao kako nije pokazala ni inovativnost niti želju da pronađe novo tržište i proizvode te da je nekim postupcima razjedinjavala ljude.


U TIBO-u radi oko 80 ljudi, a Sindikat Istre i Kvarnera je manjinski sindikat u tvornici s 22 člana, dok Sindikat metalaca ima više od 30 članova.


Član Uprave TIBO-a Matko Pekić prije dva dana predao je na Trgovačkom sudu u Rijeci prijedlog za pokretanje stečaja, budući da je račun tvornice bio blokiran više od 80 dana, a nove uplate na račun nisu prispjele. Tvornicu je prije nekoliko mjeseci država dokapitalizirala zemljištem na kojemu se nalazi, vrijednim oko 30 milijuna kuna, a Uljanik grupa upisala je na to zemljište založno pravo na osnovi 3,5 milijuna kuna avansa za novogradnju i pozajmice od 5 milijuna kuna za plaće. Veći dio te pozajmice je isplaćen.