Dukiću otkaz

Sindikalni povjerenik u KD-u Kozala dobio otkaz

Damir Cupać

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Ovaj grad je organiziran gotovo kao Cosa nostra. Svi oni koji drugačije razmišljaju, a o čemu svjedoči slučaj našega sindikalnog povjerenika u KD-u Kozala Dejana Dukića, žrtve su maltretiranja i mobinga, rekao je Bulić

RIJEKA  Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) Bruno Bulić prozvao je direktoricu Komunalnog društva Kozala Nives Torbarinu za pritisak na sindikalnog povjerenika u tom gradskom poduzeću, Dejana Dukića, koji je završio izvanrednim otkazom ugovora o radu. Njegova je ocjena da od 1985. godine, od kada se bavi sindikalnim djelovanjem, nije vidio okrutniju osobu na čelu jedne tvrtke. Bulić je mišljenja da je općenito stanje u riječkim gradskim poduzećima kada je riječ o sindikalnom organiziranju i pregovaranju katastrofalno, a kao glavnog krivca prozvao je sindikalnog povjerenika Sindikata komunalnih i srodnih djelatnosti Roberta Maršanića, te riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela.

Razbijanje podružnice




– Ovaj grad je organiziran gotovo kao Cosa nostra. Svi oni koji drugačije razmišljaju, a o čemu svjedoči slučaj našega sindikalnog povjerenika u KD-u Kozala Dejana Dukića, žrtve su maltretiranja i mobinga. Problemi su počeli kada je on izašao iz nazovi sindikata i osnovao novu podružnicu koja je postala najbrojnija. No, direktorica je to odlučila razbiti i onemogućiti sindikalno djelovanje. To je na kraju rezultiralo fizičkim sukobom s Dukićem kojega je napao radnik instruiran od uprave.


A onda je cijela situacija bez da se očitovala druga strana završila izvanrednim otkazom ugovora o radu. Bitno je bilo razbiti našu sindikalnu podružnicu jer će s drugim sindikatom lako sve dogovoriti kada je riječ o kolektivnom ugovoru, uvjeren je Bulić.



Sindikalni povjerenik SIKD-a u KD-u Kozala Dejan Dukić potvrdio je Bulićeve navode.– Problem je nastao u onom trenutku kada sam počeo prozivati poslodavca za nezakonite radnje. Vršili su razne pritiske na mene, a sve je završilo time da me je kolega fizički napao ispred ulaza u firmu. Zbog toga sam dobio izvanredni otkaz. Morali su me se riješiti jer sam im bio smetnja, a sredstva nisu birali. Kao ni prema ostalim članovima našega sindikata kojima je uskraćeno pravo na stimulaciju, za razliku od drugih kolega. Kada smo vidjeli kako funkcionira stari sindikat, osnovali smo novu podružnicu i tada su počeli svi problemi, kako moji, tako i od kolega. Ljudi su bili toliko preplašeni da su se morali iščlaniti. A što reći o Radničkom vijeću i drugom sindikatu koji se nisu ni očitovali o mom izvanrednom otkazu, a što se zakonski tretira kao da su dali suglasnost, očajan je Dukić. No, njegov očaj je još veći jer ima četvoro djece koja su ostala bez jedne plaće.– Sada živimo od suprugine plaće koja iznosi 3.000 kuna. Očito me žele uništiti do kraja. Gradonačelnik me nije primio, ali mi ne preostaje ništa drugo nego uzeti djecu kada ostanu gladna i doći pred njegov ured na Korzu, najavio je Dukić.




On riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu zamjera to što nije htio ni razgovarati o cijelom slučaju.


Bog i batina


– Ovu direktoricu treba pod hitno maknuti, ali očito paše gradonačelniku. On je bog i batina u Rijeci, ima većinu medija pod kontrolom i vlada autokratski, odnosno radi što hoće i kada hoće, zaključio je Bulić.


Voditeljica ureda SIKD-a u Rijeci Marina Cvitić naglasila je da će sindikat stati iza svoga povjerenika podružnice, ali i ostalih članova.


– Deset dana prije incidenta naš je povjerenik dobio opomenu pred otkaz jer je kao prijetio jednoj radnici. Utvrdilo se da to nije točno, ali unatoč tome išlo se korak dalje. Na odluku o izvanrednom otkazu kolega Dukić je uložio prigovor, pa ćemo vidjeti što će uprava napraviti. Posebno je žalosno da drugi sindikat koji vodi Robert Maršanić svojim neočitovanjem daje suglasnost na takvu skandaloznu odluku. Ako bude trebalo, sudskim putem ćemo se do kraja boriti za narušena prava Dejana Dukića, zaključila je Cvitić.