Mačji raj

Sigurna kuća na Rujevici: Obitelj Knežević otvorila utočište za bolesne i napuštene mačke

Ljiljana Hlača

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Uz sigurno udomljavanje, posebno malih mačića, cilj Udruge Kitten Safe House Rijeka je i edukacija javnosti. Mačke nisu igračke, nije ih poželjno uzimati iz hira, udomljavanjem postaju ravnopravni član obitelji koji zahtijeva brigu



RIJEKA Rijeka je dobila prvu sigurnu kuću za napuštene mačke! Riječ je novoj Udruzi za dobrobit i zaštitu mačaka Kitten Safe House Rijeka koja se nalazi na Rujevici, u jednom dijelu obiteljske kuće Knežević. Iza ove ideje stoji Danijela, Evelin i baka Marija, koje su odlučile napuštenim i bolesnim mačkama pružiti šansu. To je prvi »azil« takve vrste u Hrvatskoj, saznajemo.


– Nitko se na ovaj način ne bavi napuštenim i bolesnim mačkama iako postoje programi raznih udruga kojima se kastracijom odnosno sterilizacijom mačaka s ulice pokušava smanjiti broj neželjenih legala mačića. A klik za ovu priču bio mi je moj Miško, veli Danijela Knežević. Fotografiju Miška kako se pati u ranama Danijela je vidjela na Facebooku.


Leo Titanic


– Ma, to nisam mogla gledati. Sjela sam u auto i potegla do Novog Sada kako bi ga spasila. Miško ne može hodati, jer mu je netko slomio kičmu, stoga ima i posebna kolica, koja su za njega izrađena. A toliko volje za život u ovoj životinji – to je ono što pokreće onoga tko voli životinje, kaže Danijela, ističući da je oduvijek voljela mačke. Kao dijete dovlačila ih je kući, kasnije su to radila njezina djeca.




Ovaj »mačji raj« sastoji se od jednog vanjskog boksa (izrađen donacijom) – tu su smješteni »vrtićarci« i »školarci« odnosno mace starosti od tri do pet mjeseci starosti. Unutrašnjost obiteljske kuće, nekih 70 – tak kvadrata, posebno je uređena za bolesne mačke i za jako, jako male mačiće, stare možda par tjedana. Trenutno prihvatilište ima 43 članova. Ali ta brojka varira. Od početka pa do danas kroz njega »prošlo« je nekih 180 životinja, a one dolaze odsvuda, iz Srbije, Crne Gore… I kao što to biva: – svaka od njih ima neku svoju priču.


– Evo, tu je Leo Titanic – Kastavac – on je jedini preživjeli iz svojeg legla. Njega smo našli na Kastvu u kontejneru u vreći koja je bila sva mokra. Mačiće je netko najprije pokušao utopiti, a onda ih je odlučio baciti. Zatim je tu Lily. To je perzijska mačka koja ima deformaciju čeljusti, stoga nema osjet njuha i zbog toga slabo jede. Ona je kao takva kupljena. Takve deformacije se događaju u leglima. Prvotni vlasnici to nisu znali, a kada su saznali, više se nisu htjeli brinuti o njoj, jer to traži veliki angažman. Pa je sada kod nas, govori Danijela, predstavljajući »članove« sigurne kuće. Napominje da jako bolesne mačke nije moguće udomiti; jer traže posebnu brigu a Kitten Safe House želi izbjegnuti situaciju da se nađu na ulici.



Budući da ova »misija« košta (mjesečno Udruga na hranu i osnovnu skrb potroši oko 8.000 kuna, a dugovi se osobito kod veterinara samo nižu) Kitten Safe House je otvorena za bilo kakvu pomoć. Možda za početak najmanje u hrani, saznajemo, jer neka vrsta hrane za koju se misli da je dobra baš i nije te može izazvati više štete nego koristi, ali pomoć bi dobro došla u obliku donacija nekih materijala (drvene daske, lim za dovršetak krova na vanjskom boksu, grebalica, igračake, kozmetika, lijekovi). U svakom slučaju najbolje je Udrugu kontaktirati preko Facebook stranice.



Edukacija javnosti


Uz sigurno udomljavanje osobito malih mačića, cilj ove organizacije je i edukacija javnosti. Mačke nisu igračke, nije ih poželjno uzimati iz hira, a udomljavanjem ona postaje ravnopravni član obitelji, koji zahtjeva određenu brigu, vrijeme, a ako se razboli i novac. Velika je želja zaštitarki da se s vremenom pruži mogućnost čuvanja mačaka u slučaju odlaksa vlasnika na put.


– Jednom riječju ovdje vlada prava multikulturalnost. I svi žive u slozi. Nema drugoga. Mi smo otvoreni za sve pa tako od nedavno imamo na brizi jednog galeba koji ima povrijeđeno krilo, a mace se dobro slažu i s našim psima, zaključila je Danijela.