U korak s EU-om

Shema školskog voća i povrća: Srednjoškolci su ludi za jabukama

Ingrid Šestan Kučić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Shema školskog voća i povrća funkcionira tako da se u škole, jednom tjedno tijekom cijele školske godine, dostavlja voće i povrće te se učenicima nudi kao zaseban obrok, a prihvatljivi proizvodi su: mandarina, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, trešnja, jagoda, rajčica i 



RIJEKA Nakon što Shema školskog voća i povrća prije tri godine zavladala osnovnim školama, od početka ove školske godine proširila se i na srednje škole, a iako je uvriježeno mišljenje da tinejdžeri nisu baš neki ljubitelji voća praksa u riječkim školama pokazala je obrnuto, jer, kako kaže ravnateljica Prve riječke hrvatske gimnazije Jane Sclaunich, voće na hodnicima te škole doslovce nestaje.


– Učenici su oduševljeni, a kada bi dobivali veće količine sve bi se pojelo. Imamo i sportaše, a po učeniku 150 grama voća baš nije puno. Voće stiže utorkom i to za 540 učenika 57 kilograma, a mi ga rasporedimo da ga djeca imaju do petka. Svaki dan na hodnik se stave po tri kašete i u roku dva sata sve nestane. Ovaj smo tjedan imali mandarine i one su pojedene još brže. Jedini problem koji imamo je distribucija. Imamo dežurne nastavnike, ali nemoguće je da dijele voće za 500 učenika. Tako da se voće dijele po sistemu »tko će prije doći do voća«. Tako da se dogodi da ga svi ne dobiju, jer netko uzme više. U početku sam se bojala da učenici voće neće prihvatiti, međutim iznenadila sam se, kaže Sclaunich.


Hvalevrijedna akcija


Slična iskustva ima i ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića Henry Ponte koji se slaže da distribucija voća među učenicima stvara problem, no kada je u pitanju konzumiranje voća problema nema, jer svi su ludi za voćem.




– Stavimo voće na hodnik i tko želi uzme. Prije podjele voća obavijestimo sve učenike gdje će se voće nalaziti i uzima tko želi. Ništa ne ostane, ali ni nisu to neke količine, jer za 500 učenika dobijemo 58 kilograma voća. U svakom slučaju riječ je o hvalevrijednoj akciji, jer djeca uglavnom jedu fast food i kekse, ističe Ponte.


Za razliku od Prve riječke hrvatske gimnazije u Gimnaziji Andrije Mohorovičića voće se dijeli jednom tjedno, a ravnatelj ističe da je škola birala dobavljača koji je imao najraznolikiju ponudu voća. Naime, Shema školskog voća mjera je koja promovira zdrave prehrambene navike kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi. Naime, ispitivanje prehrambenih navika djece u osnovnim školama u sklopu projekta Ponašanje u vezi sa zdravljem u djece školske dobi pokazalo je 66 posto učenika ne jede voće svaki dan i 76 posto učenika ne jede povrće svaki dan. S porastom dobi učenika zabilježen je pad u potrošnji voća i povrća, kao i činjenica da djevojčice jedu više voća i povrća u svim dobnim skupinama. Prema dobivenim rezultatima 44 posto učenika u dobi od 11 godina svakodnevno jede voće, dok u dobi od 13 godina to čini njih 35 posto. Istovremeno, svega 29 posto učenika u dobi od 11 godina svakodnevno jede povrće, a ovaj postotak je još niži u dobi od 13 godina kada povrće svakodnevno jede svega 23 posto učenika.


 Sprečavanje debljine


S obzirom na takve podatke te da je u ovoj razvojnoj fazi moguće oblikovati prehrambene navike djece s ciljem trajnog povećanja udjela voća i povrća u njihovoj prehrani, kako bi se spriječila rana debljina i druge bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom te smanjio unos hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli uspostavljena je Shema školskog voća i povrća. Shema funkcionira na način da se djeci u škole, jednom tjedno tijekom cijele školske godine, dostavlja voće i povrće te im se nudi kao zaseban obrok, a prihvatljivi proizvodi su: mandarina, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, trešnja, jagoda, rajčica i mrkva.


Preporučena dnevna količina voća i povrća koja će se raspodijeliti djeci iznosi od 100 do 150 grama po djetetu. Europska unija financira 90 posto potpore, dok hrvatski proračun sudjeluje s 10 posto, a procjenjuje se da će u ovoj školskoj godini u Shemi školskog voća i povrća sudjelovati blizu 450 tisuća hrvatskih učenika, 290 tisuća osnovaca te 160 tisuća srednjoškolaca iz 1.200 hrvatskih škola. Kada su u pitanju osnovne škole u Gradu Rijeci ističu da su se u program školskog voća uključile sve škole i to od samog početka provedbe projekta.