Idemo na kupanje!

Sezona može početi: riječke plaže spremne dočekuju kupače

Ljiljana Hlača

Veći zahvati obavljeni su na plažama Preluk, Grčevo i Igralište, a mnoga druga kupališta od ove su godine opremljena sportskom opremom, primjerice na plaži Skalette postavljeno je dvanaest fitness sprava

RIJEKA » Vrijeme se napokon stabiliziralo, temperature su nešto više nego prošlih tjedana, stoga su se stvorili svi realni uvjeti za uživanje u riječkom čistom moru. A riječke plaže, što je najvažnije, spremne su za kupače; neka kupališta dobila su novu sportsku opremu, a neka su u nekim dijelovima obnovljena.   

Više nego lani




Polazeći od informacija dobivenih od Odjela gradske uprave za komunalni sustav, ove godine Grad Rijeka je za održavanje riječkih plaža osigurao 4.444.000 kuna – u okviru Plana upravljanja pomorskim dobrom osigurano je 2.797.000 kuna, a u sklopu Programa održavanja komunalne infrastrukture 1.647.000 kuna. To je nešto više nego lani, kada su gradski oci raspolagali s oko 3.143.000 kuna za tu svrhu. Treba naglasiti da su navedena sredstva namijenjena za održavanje osnovne komunalne infrastrukture ili njezine izgradnje, sanaciju dijelova plaže, čišćenje ili pak kupnje sportske opreme za ljetnu razonodu. 



  Mnoga kupališta od ove godine opremljena su sportskom opremom. Tako je plaža Skalete opremljena s vaterpolo igralištem, dok su plaže Igralište, Grčevo i Kostanj opremljene koševima za košarku na vodi. Korita tobogana su montirana na plaži Vila Nora, Igralište i Bivio, a penjalice na plažama Lungo mare i Bivio, otkrivaju u gradskom Odjelu. 





   Od komunalno-građevinskih radova ove godine su se na plažama sanirali pokosi, obalni zidovi, popravljali su se rukohvati, tuševi, postavljali novi sanitarni čvorovi, proširivala su se sunčališta.Od većih zahvata treba spomenuti radove koji su se obavili na plažama Preluk, Grčevo i Igralište. 


   Na Preluku je izvedena sanacija obalnog zida, stubišta i staze koja vodi do šljunčanog dijela plaže, čime se osigurala stabilnost postojećeg podlokanog obalnog zida te je izveden pješački put; šetnica u ukupnoj dužini od 90 metara. I na Grčevu je izgrađen novi obalni zid i mulić te se proširilo sunčalište sa 700 na 1.050 metara četvornih. Tako da će ukupna površina prostora za sunčanje od ove godine iznositi 1.750 kvadrata. 



 Plaža Ploče, jedino riječko kupalište koje će se za sada dati u koncesiju, još nije predano koncesionaru – tvrtki Hemingway bar iz Opatije. Ta bi se predaja, kako saznajemo, trebala dogoditi ovih dana. Naime, Grad Rijeka je proveo postupak davanja koncesije za gospodarsko korištenje plaže Ploče na rok od 5 godina, te je u tom postupku izabrana ponuda te tvrtke.



  Novi sanitarni čvor


– Na istoj plaži već je postavljeno pet fitnes sprava. Treba napomenuti da je to nastavak postavljanja sportskih sprava na istočnom dijelu grada jer je u 2012. godini na plaži Lungo mare, počevši od Skaletta do plaže Kostanj, stavljeno ukupno dvanaest fitness sprava za koje su građani pokazali izuzetan interes, ističu u Odjelu gradske uprave za komunalni sustav. 



   Prošle godine naš je list pisao o nedostacima na invalidskoj plaži Kostanj. Polazeći od odgovora koji smo dobili od Grada Rijeke, čini se da su svi nedostaci na koje su ukazivali sami korisnici – riješeni, popravljen je tuš, učvršćeni su rukohvati te su kupljena nova kolica, koja osobe s invaliditetom koriste za ulazak u more.    – No, tu treba naglasiti da su na plaži Kostanj nastala znatna površinska oštećenja prostora za sunčanje te kamenog obalnog zida i stubišta djelovanjem valova, pa je ove godine i to popravljeno, poručuju iz Grada. 


   Nadalje, na plaži Igralište završavaju se izgradnja betonskog prilaza (rampe) i sunčališta, što će omogućiti da i osobe slabije pokretljivosti lakše dođu do mora te se osvježe. Ovo kupalište od ove godine imat će još jedan sanitarni čvor za osobe s invaliditetom. A kada je riječ o wc-u, njega će dobiti i plaža Sablićevo.