Fiumare

Šetnja riječkom ribarnicom: Svježi crni glavoč s Lošinja čeka da “uskoči” u brodet

Ljiljana Hlača

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Najsvježija je na peškariji bila srdela, zatim morski pas, a među svježijim bila je i riba iz uzgoja, a oni koji su uz stručno vodstvo obilazili pultove vidjeli su i ovu ribu koja na njima nije tako česta



RIJEKA Riječka ribarnica je dobro opskrbljena, u prosjeku na njezinim pultovima nudi se od 20 do 30 vrsta riba i raznih morskih plodova. Riba koja dolazi na riječku tržnicu, ulovljena je koćama i mrežama ili na parangal na Kvarneru, zapadnom dijelu Istre, dok ulov iz Dalmacije rijetko dolazi do Rijeke.


Kada je riječ o njezinoj svježini i kvaliteti, jučer je na pultovima bilo svega i svačega – najsvježija je bila srdela, zatim morski pas, a među svježijim bila je i riba iz uzgoja. No, upozorio je dr. sc. Marcel Kovačić, kustos riječkog Prirodoslovnog muzeja, bilo je u obilju na ribarnici i »opasnih stvari«.


Marcel Kovačić je, naime, jučer poveo skupinu Riječana u obilazak ribarnice kako bi ih, kao stručnjak, upoznao s vrstama riba koje se mogu tamo kupiti, ali i otkrio neke trikove oko utvrđivanja svježine plodova mora koji se nude.


Ulov dana




– Školjke, ako je moguće, najbolje je kupovati direktno od uzgajivača, a škampa kupite samo ako se »mrda« – savjetovao je znatiželjne građane tijekom obilaska Kovačić.


– Svježa srdela mora biti srebrno bijela, imati ukočen rep, ne smije biti krvi oko očiju. Kod očišćene ribe poput raže ili morskog pasa meso mora biti staklasto, a tkivo napeto. Koža i ljuske više nisu mjerilo za utvrđivanje svježine jer se to može održavati danima, ali zato sve odaje oko ribe koje ne smije biti zamagljeno, mutno. Osim toga treba paziti kod čišćenja, jer se utroba ribe ne smije pretvarati u kašu – otkrio je Kovačić.


Čini se da ni datumi ulova istaknuti na deklaraciji nisu mjerilo stanja. Naime, jučer su se mogli na pultovima vidjeti inćuni koji, prema Kovačićevoj procjeni, nisu bili baš svježi, a deklaracija je ukazivala upravo na suprotno – ulov dana.


Rijetka riba


– Uvijek treba biti oprezan – zaključio je ovaj dobar poznavatelj morskoga svijeta, koji je »đir« po peškariji poveo u okviru već tradicionalnog druženja što se organizira u vrijeme Festivala Fiumare.


Marcel Kovačić upoznao je građane s podatkom da u Jadranu živi, kako je za sada poznato, 547 vrsta riba, ali samo njih oko 250 mogu se loviti. Ostale su rijetki primjerci i žive u staništima nedostupnim za ulov, najčešće na vrlo velikim dubinama.


Na riječkoj ribarnici najčešće se mogu naći oslići, trlja od blata, srdela, ićun i škarpoč. No, oni koji su se jučer pridružili obilasku ribarnice uz stručnog vodiča imali su priliku vidjeti i jednu rijetku ribu – vrstu crnog glavoča. Prema riječima prodavačice, riba je stigla s područja Lošinja, a nalazila se među ribama što su se prodavale za pripremu brodeta.