Stop divljoj vožnji

Šetalište kostrenskih pomoraca: Usporivači prometa u »aleji bogataša«

Barbara Čalušić

"Ležeći policajci" na frekventnoj kostrenskoj prometnici / Foto Damir Škomrlj

"Ležeći policajci" na frekventnoj kostrenskoj prometnici / Foto Damir Škomrlj

U Općini Kostrena kažu da je ovo tek početak većeg projekta koji će obuhvatiti i Ulicu kostrenskih boraca pokraj osnovne škole i vrtića.



RIJEKA – Osim što je ljeti jedna od najfrekventnijih kostrenskih prometnica, Šetalište kostrenskih pomoraca, poznatije kao »aleja bogataša«, vjerojatno je i jedna od najopasnijih lokalnih prometnica na kojoj su prometne nesreće česta pojava. Uzrok nesreća u velikom broju slučajeva je neprilagođena brzina i nije rijetkost, posebno izvan sezone ili u noćnim satima, na Šetalištu kostrenskih pomoraca susresti vozače koji nemilosrdno gaze po gasu.


Usporivači ili ležeći policajci upravo su zbog toga svojevremeno postavljeni na ovu dionicu, ali su uvođenjem autobusne linije 10A uklonjeni. Ipak, ovih dana na Šetalištu kostrenskih pomoraca ponovo su postavljeni usporivači, nešto manjih dimenzija, koji neće usporavati autobusnu liniju, ali će svakako smanjiti prostor za divlju vožnju.


U Općini Kostrena kažu da je ovo tek početak većeg projekta koji će obuhvatiti i Ulicu kostrenskih boraca pokraj osnovne škole i vrtića.




– Općina Kostrena pokrenula je izmjene i dopune prometne signalizacije ceste Šetališta kostrenskih pomoraca u cilju postizanja većeg stupnja sigurnosti u odvijanju prometa na ovoj dionici ceste. S obzirom na to da je donedavno ova cesta bila razvrstana u javne ceste i kao lokalna cesta bila pod upravljanjem Županijske uprave za ceste, bilo je teško provesti smirivanje prometa – kaže Edgar Margan, stručni suradnik za komunalnu djelatnost u Općini Kostrena.


Projekt prometne signalizacije predviđa sedam dionica koje će osim Šetališta kostrenskih pomoraca obuhvatiti i dio Ulice kostrenskih boraca. U prvoj fazi realizirana je i ugovorena izmjena prometne signalizacije na dvije dionice, dok će se sukcesivno naknadno realizirati i ostale dionice.


– Ovim radovima nastojalo se osigurati smirivanje prometa s usporivačima, tzv. ležećim policajcima i ostalim pratećim elementima, na način da se ne uspori prolazak autobusne linije – objašnjava Margan.


Vrijednost radova iznosi 101.310 kuna, a izvođač je Futura Trade iz Lovrana.