Odluka senata

Senat odlučio zaključiti aferu: Uprava kampusa prijavljena zbog fiktivnih pozajmica

Ingrid Šestan Kučić

Tvrtka Kampus d.o.o. osnovana kako bi upravljala prostorima u Sveučilišnom kampusu  / snimio R. BRMALJ

Tvrtka Kampus d.o.o. osnovana kako bi upravljala prostorima u Sveučilišnom kampusu / snimio R. BRMALJ

U kaznenoj prijavi, čiji je postupak još uvijek u tijeku, navodi se kako je pripajanjem tvrtke Strip d.o.o. tvrtki Kampus d.o.o. Sveučilište zadržalo iste čanove uprave koji su pak osnovali vlastita trgovačka društva te su za to koristili resurse Sveučilišta



 Članovi Senata Sveučilišta u Rijeci na posljednjoj su se sjednici usuglasili s prijedlogom uprave Sveučilišta da se tvrtka Kampus d.o.o. ugasi. Riječ je o tvrtki koju je uspostavila bivša uprava i to prije sedam godina, kako bi upravljala prostorima u Sveučilišnom kampusu, a nedavno se ta tvrtka našla i kao predmet kaznene prijave koju je protiv Sveučilišta u Rijeci Županijskom državnom odvjetništvu podnijela grupa studenata tereteći tvrtku Kampus i njenu upravu za otplate pozajmica i fiktivne uplate za nepostojeće troškove.


U prijavi se spominje i tvrtka Strip d.o.o, a riječ je o Studentskom riječkom poduzeću koje je Sveučilište osnovalo nedugo nakon tvrtke Kampus u svrhu poticanja poduzetništva, bolje suradnje između privrede i visokog obrazovanja te razvoja sveučilišnih resursa. Zaposlenicima te tvrtke dan je zadatak vođenja projekta prenamjene nekadašnjeg nebodera HŽ Infrastrukture u Prvomajskoj ulici u studentski dom, a jedan od prvih projekata te tvrtke bio je pokretanje prve hrvatske Sveučilišne smještajne agencije (SSA) čiji je cilj bio omogućiti studentima pronalaženje adekvatnog privatnog smještaja.


Spajanje bez rezultata


Nakon tri godine od dobivanja nebodera u Prvomajskoj ulici, taj je objekt još uvijek derutno ruglo, projekt njegove prenamjene ostao je tek mrtvo slovo na papiru, Sveučilišne smještajne agencije više nema, a nema ni tvrtke Strip jer odlukom bivše uprave riječkog Sveučilišta ta je tvrtka prije godinu dana pripojena tvrtki Kmapus d.o.o. s objašnjenjem da će se od tih tvrtki stvoriti trgovačko društvo. Bivša je uprava takav potez objašnjavala okrupnjavanjem tvrtki i okupljanjem ljudi koji će privrediti dovoljno korisnih servisa i pokrenuti protok novca koji će omogućiti dodatno zapošljavanje, no sudeći prema odluci Senata spajanje tvrtki nije dalo željene rezultate.




O tvrtkama Kampus i Strip godinama kruže kuloarske priče o raznim malverzacijama, a u kaznenoj prijavi, čiji je postupak još uvijek u tijeku, navodi se kako je pripajanjem tvrtke Strip d.o.o. tvrtki Kampus d.o.o. Sveučilište zadržalo iste čanove uprave koji su pak osnovali vlastita trgovačka društva te su za to koristili resurse Sveučilišta.


Konkretno, članovi uprave uz tvrtke Kampus i Strip pojavljuju se u upravi još četiri tvrtke, od kojih jedna na svojoj web stranici reklamira projekt izgradnje višestambenog objekta u Kostreni. Sve to možda ne bi bilo toliko dvojbeno da se na istoj toj stranici ne predstavlja vodstvo tvrtke fotografirano u prostorijama Kampusa d.o.o. čime članovi uprave besramno pokazuju da za privatne poslove koriste sveučilišne resurse. U kaznenoj prijavi također se ističe da je u 2016. godini u tvrtku Strip d.o.o. Sveučilište uložilo pola milijuna kuna te da su se ta sredstva koristila za privatne poslove upravo članova uprave. Međutim, riječ je o optužbama koje još nisu dokazane, a gašenje tvrtke Kampus d.o.o. rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija objašnjava racionalizacijom poslovanja.


Racionalizacija poslovanja


– Naš je Kampus na Trsatu jedan od najvećih infrastrukturnih poduhvata u Rijeci, ali i šire. Takav rast je za Sveučilište značio značajno povećanje organizicijskih i financijskih zahtjeva jer takav kompleks treba održavati i njime upravljati na način na koji Sveučilište, kao primarno obrazovna i istraživačka institucija, nije bilo naviknuto. Zaključili smo kako je optimalno reformirati način upravljanja i održavanja Kampusa na više načina. Jedan pravac je i zamjena Kampusa d.o.o. novom sveučilišnom službom za upravljanje prostorima i promociju Kampusa koja će preuzeti dio poslova Kampusa d.o.o., dio poslova preuzet će Studentski centar, dio poslova druge već postojeće službe, a dio, ako im to bude odgovaralo, i same sastavnice na Kampusu. Na taj način nastojimo racionalizati poslovanje s ciljem da bude učinkovitije te da bolje zadovoljava potrebe studenata i svih zaposlenika na Kampusu – zaključuje prof. dr. Prijić Samaržija.