Prvi rezultati odvojenog prikupljanja otpada na rubnim dijelovima Rijeke

Selekcija otpada: Građani najviše odvajaju papir, a najmanje plastiku

Ljiljana Hlača

U prvih pet mjeseci ove godine prikupljeno je 435 tona papira, što je 120 tona više nego u istom periodu lani. U ambalažnim spremnicima prikupljeno 111 tona stakla, 46 tona metala i 28 tona plastike 



RIJEKA  Od siječnja do svibnja na području Viškova i u nekim dijelovima Rijeke (Zamet, Gornji Zamet, Pehlin, Škurinje, Drenova), gdje je najprije počela primjena odvojenog prikupljanja otpada u posebne spremnike žutih, plavih i narančastih poklopaca, prikupljeno je ukupno 435 tona papira, što je 120 tona više nego u istom periodu lani na tim područjima, pokazuju podaci koje nam je ustupilo Komunalno društvo Čistoća.


Na području Viškova postavljeno je 1.080 posebnih posuda, a u Rijeci takvih je spremnika za sada 1.000. 


 Češće pražnjenje


Osim toga, u ambalažnim spremnicima prikupljena je 231 tona otpada, od toga 111 tona stakla, 46 tona metala i 28 tona plastike, dok je udio nečistoća prilikom odlaganja takve ambalaže iznosio oko 20 posto odnosno 46 tona. Stoga je poduzeće Metis od KD-a Čistoća od prikupljenih 231 tone preuzeo ukupno 185 tona spomenutih sirovina. 




  Prema riječima glasnogovornice Čistoće Marine Babić Brusić, udio nečistoće koja se našla prilikom pražnjenja ambalažnih spremnika može se tolerirati, iako će, smatra naša sugovornica, s razvojem sustava odvojenog prikupljanja otpada i određenim protokom vremena ta sirovina zasigurno biti sve čistija, kao što je slučaj s papirom. 


  – Papir bačen u spremnike je u potpunosti čist, a to znači da se u te posude ne baca neko drugo smeće. Tomu je razlog što su građani već naučeni odvajati taj materijal, smatra Marina Babić Brusić, otkrivajući da je s novim sistemom odlaganja smeća uočeno da se posebni spremnici pune puno brže nego prije, što iziskuje i češće pražnjenje. 


  Inače, treba spomenuti da sve promjene koje se odnose na razvrstavanje smeća za sada ne pretpostavljaju uspostavu sustava na individualnoj razini (odvajanje takvog otpada već u kućanstvu op. a.), već uspostavu sustava koji je primjenjiv i učinkovit na području šire zajednice, a koji će po potrebi biti nadograđen nakon donošenja i definiranja podzakonskih akata vezanih uz novi sustav naplate, gdje će se definirati način i uvjeti obračuna kao i struktura cijene javne usluge preuzimanja razvrstanog otpada, naglašavaju u riječkom komunalnom društvu. 



Tijekom ove godine započet je postupak nabavke još 4.845 spremnika za odvojeno prikupljanje vrijednih vrsta otpada. Po 1.515 spremnika za papir, za višeslojnu tzv. tetrapak ambalažu, te za prikupljanje metala, stakla i plastike kao i 300 kompostera za biootpad koji će se od rujna početi postavljati na ostalim područjima grada Rijeke i jedinica lokalne samouprave koje pokriva Čistoća (gradovi Kastav, Bakar i Kraljevica te općine Čavle, Jelenje, Kostrena i Klana). Od spomenutih 4.845 spremnika za Rijeku je »rezervirano« 2.250 posuda.   S intenziviranjem postavljanja spremnika, radit će se sustavno i na dodatnim edukativnim akcijama kako bi se stanovništvu olakšala uporaba ovakvog sustava. U pripremi je i preuređenje postojeće web stranice, pokretanje društvenomrežnog kanala (facebook), pokretanje web stranice namijenjene isključivo edukativno-informativnim akcijama u vezi selekcije smeća i drugo, otkrivaju svoje aktivnosti u Čistoći.


 Pravilnik o otpadu


To u krajnjoj verziji znači da će građani uglavnom s vrećom ili vrećicama sa smećem dolaziti do mjesta gdje su spremnici te po sastavu razvrstavati svoje otpatke. 


  U Čistoći su nam otkrili još jednu novost. Naime, temeljem novog Pravilnika o gospodarenju otpadom u tijeku je prilagodba reciklažnih dvorišta Pehlin i Mihačeva Draga u Rijeci koja će od kraja godine od građana biti obvezna preuzimati tzv. opasni otpad, a u tu kategoriju spadaju lijekovi, baterije, lužine, otapala, kiseline, razna ulja i slično.


Slijedom navedenog u tijeku je nabavka ukupno 52 višeslojne posude raznih zapremnina. Svako dvorište trebalo bi biti opremljeno s 26 takvih posuda.