Svečana sjednica

Sedam desetljeća školovanja medicinskih sestara u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća Medicinska škola je obilježila rođendan, ali i 70 godina programa obrazovanja medicinskih sestara. Kao i svake godine, Medicinska je škola proslavila svoj Dan nizom sedmodnevnih aktivnosti učenika i nastavnika koje su okončane jučerašnjom 25. sjednicom, a naglašavajući da se radi o najvećoj srednjoj školi u Primorsko-goranskoj županiji i najvećoj zdravstvenoj školi u Hrvatskoj ravnatelj Alen Vukelić kazao je da je ta škola jedna velika obitelj. U toj obitelji svi imaju zajedničku misiju, a riječ je o kvalitetnom odgoju i obrazovanju.


– Nastavnici su okosnica škola, no na žalost u zajednici nisu prepoznati kao prioritet, iako smo se opredijelili za društvo znanja – upozorio je Vukelić.U osvrtu na dugu tradiciju obrazovanja medicinskih sestara profesor Lobert Simičić istaknuo je kako je to obrazovanje započelo 1947. godine i to kao trogodišnji program koji se prvih godinu dana realizirao u današnjem KBC-u Rijeka, a nakon godine postojanja preselio se u zgradu u Ulici Viktora Cara Emina. – Škola za medicinske sestre osnovana je u Rijeci zahvaljujući velikom zalaganju dr. Ante Švalbe, a sve do 1962. godine bila je to škola internatskog tipa. Danas Medicinska škola ima 31 razredni odjel, a najveći broj razreda odnosi se na medicinske sestre – kazao je Simičić.Za razliku od početnog trogodišnjeg obrazovanja medicinskih sestara danas taj program traje pet godina, što je u skladu s europskim regulativama i prema ocjeni ravnatelja uvođenje petogodišnjeg obrazovanja dalo je dobar odgovor na potrebe tržišta rada.

– Sva zanimanja za koje obrazujemo učenike imaju jako visoku zapošljivost, pa tako i medicinske sestre, a istovremeno imamo i velik interes za upis u našu školu. Ove smo godine imali rekordnih 1.400 prijava za 160 upisnih mjesta i ušli smo među deset hrvatskih najtraženijih škola – zaključio je Vukelić.