Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
20. ožujka 2019.
Svečana sjednica

Sedam desetljeća školovanja medicinskih sestara u Rijeci

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 23. listopad 2017. u 20:04 2017-10-23T20:04:00+02:00

RIJEKA Svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća Medicinska škola je obilježila rođendan, ali i 70 godina programa obrazovanja medicinskih sestara. Kao i svake godine, Medicinska je škola proslavila svoj Dan nizom sedmodnevnih aktivnosti učenika i nastavnika koje su okončane jučerašnjom 25. sjednicom, a naglašavajući da se radi o najvećoj srednjoj školi u Primorsko-goranskoj županiji i najvećoj zdravstvenoj školi u Hrvatskoj ravnatelj Alen Vukelić kazao je da je ta škola jedna velika obitelj. U toj obitelji svi imaju zajedničku misiju, a riječ je o kvalitetnom odgoju i obrazovanju.

– Nastavnici su okosnica škola, no na žalost u zajednici nisu prepoznati kao prioritet, iako smo se opredijelili za društvo znanja – upozorio je Vukelić.
U osvrtu na dugu tradiciju obrazovanja medicinskih sestara profesor Lobert Simičić istaknuo je kako je to obrazovanje započelo 1947. godine i to kao trogodišnji program koji se prvih godinu dana realizirao u današnjem KBC-u Rijeka, a nakon godine postojanja preselio se u zgradu u Ulici Viktora Cara Emina.

– Škola za medicinske sestre osnovana je u Rijeci zahvaljujući velikom zalaganju dr. Ante Švalbe, a sve do 1962. godine bila je to škola internatskog tipa. Danas Medicinska škola ima 31 razredni odjel, a najveći broj razreda odnosi se na medicinske sestre – kazao je Simičić.
Za razliku od početnog trogodišnjeg obrazovanja medicinskih sestara danas taj program traje pet godina, što je u skladu s europskim regulativama i prema ocjeni ravnatelja uvođenje petogodišnjeg obrazovanja dalo je dobar odgovor na potrebe tržišta rada.

– Sva zanimanja za koje obrazujemo učenike imaju jako visoku zapošljivost, pa tako i medicinske sestre, a istovremeno imamo i velik interes za upis u našu školu. Ove smo godine imali rekordnih 1.400 prijava za 160 upisnih mjesta i ušli smo među deset hrvatskih najtraženijih škola – zaključio je Vukelić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka