Emisija Alena Polića

Tko su Mozgovci, ekipica koja petkom uveseljava slušatelje Totalnog FM-a?

Slavica Mrkić Modrić

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Biti dijete u današnje vrijeme uopće nije lako, a još je teže imati 39 godina i nastojati to dijete u sebi održati živim. Meni moji Mozgovci u tome pomažu pa tako dobro združenim snagama zafrkavamo i našu tetu Sandru, i život



Mateo, dva Mateja – onaj čije prezime počinje »ne veliko P« i onaj čije starta s »velikim H«, potom Vita Ć. i Vita Š, pa Ana K. i Ana G., a onda David, Tea, Antea, Milana, Jakov, Ivano, Dražen, Lovro, Sandro i Sven Patrik klinci su iz Dječjeg vrtića »Loptica« na Viškovu.



Osim »Mozgovaca« Alen na valovima Totalnog FM-a ima još dvije emisije. 


– Ja, bit će da san se zapijažal ekipi z Totalnog pa su mi va ovih leto dan dali još dvi emisije – glazbeni kviz »Znam što je glazba« i emisiju »Totalno lokalno« ka se imitira saku subotu na 10 vjutro. Delat »Totalno lokalno« isto mi je posebno zadovoljstvo jer va emisiji koristim audio zapise iz serijala »Jabuka«, autora Igora Modrića. Tako da iman male i male i vele Mozgovce. Emisija uglavnom govori o lokalnoj sceni i događanjima, a »Jabuke« su tu da »zacukaraju« celu priču. Ja interno tih pol ure »Totalno lokalnog« zovin moja primorska poneštrica.





No, osim što su »Loptice« oni su i »Mozgovci«, odnosno ekipica koja Alenu Poliću pomaže da svakog petka tri put uveseli slušatelje Totalnog FM-a. Riječ je o emisiji »Mozgovci« tijekom koje poznati riječki pjevač i voditelj slušateljima »Totalnog« olakšava buđenje onog djeteta kojeg svi u sebi imamo, samo što je kod nekih zaspalo, a kod nekih je, unatoč starosnoj dobi, itekako budno. O nastanku emisije »Mozgovci« koja »rastura« u eteru Totalnog FM-a, svakog petka u 7.40, 11.20 i 16.45 sati Alen kaže:



– Prije nekih godinu dana od fantastične ekipe Totalnog FM-a dobio sam poziv za suradnju. U svom su mi programu ponudili prostor za jednu ovakvu emisiju namijenjenu i djeci i odraslima. Dali smo joj ime »Mozgovci« i meni nije bilo druge nego uzeti snimač, krenuti i probati hoće li naša zamisao funkcionirati u realnosti. Put me je odveo u DV Loptica na Viškovu, kod tete Sandre Vidović i priča se vrlo brzo zarolala. Imam šesnaestak malih Mozgovaca u ekipi i vjerujte, ekipa mi je savršena. U ovih sam godinu dana s njima već prebolio sve dječje bolesti i prošao sve njihove probleme. I oni moje, pa smo si kvit. 


Emisija je osmišljena u kratkoj formi, traje tek nekoliko minuta, no kako reče Alen – to je sasvim dovoljno da se dječji biseri razliju kroz eter i u moru užasnih informacija koje dobivamo, u ova samo dva jadna uha, dječja riječ postaje prava dragocjenost. No, zašto baš klinci vrtićke dobi, a ne primjerice školarci, zanimalo nas je.



– Tri kralja su malom Isusu donesli poklone: zlatne zlatnike, smargade i pekmez


– Premijer je isto k’o i predsjednik samo malo bolji. Ima jaču dvoranu, jaču stolicu i jači pod


– SDP je jedna trgovina koja ima jako puno stvari, hrane… Nalazi se u Hrvatskoj samo jako dolje. Kod Zameta.


– U mozgu ima vode i stvari koje znaš pa kad plačeš onda ti izlazi ta voda


– Nekad kad sam jako tužan onda mi se piški.


– Pas i mačka ne mogu bit žena i muž.


– Muški psi se zovu psi a ženski se zovu pudlice.


– Tata i mama mogu spavati u dječjem krevetu jer su čvrsti.


– Kokoš ima 100 bataka.


Biseri Mozgovaca koje smo imali priliku čuti uživo tijekom snimanja:


– Novi list je križaljka.


– Mozak je šef cijelog tijela.


– Mali mozak imaju manje pametni ljudi, a veliki oni jako pametni.


– Prvi glas: Mozak je crvene boje. 


Drugi glas: E, nije istina, roza je!


– Prvi glas: U ovo vrijeme ne postoje princeze. 


Drugi glas: E, nije istina, postoje i žive u Francuskoj.


Treći glas: Postoje, a ponekad i prde.


– naravno da ćemo ići na karneval, mi smo posvuduše.



– Iskustvo je pokazalo da je za emisiju ovakvog tipa najprimjerenija vrtićka dob jer su spremniji iznijeti svoju viziju onoga o čemu ćakulamo nego klinci iz osnovne škole. Neposredni su i kad te uzmu »za svoga«, što u mojem slučaju nije teško jer mnogi će reći kako istu pamet dijelimo, bez problema mi reču – ‘oće li više prestat’ to snimanje. Gladni smo, piša nam se i spava! Isto tako sam shvatio kako je bolje doći više puta u isti vrtić jer se klinci naviknu, opuste i oslobode.


Govoreći o cilju projekta »Mozgovci« Polić kaže:



U DV Loptice žive Dupini, patuljci, Zvjezdice i Ribice. O »Dupinima« brinu tete Marija Bublić i Sandra Vidović. S »Patuljcima« se druže i igraju tete Arma Čučić i Ankica Matić. Pod budnim okom teta Irene Kinkela i Vesne Černušak nalaze se »Zvjezdice«, a »Ribice« bezbrižno plivaju djetinjstvom jer znaju da na njih paze teta Anita Vračko i teta Milana Rusić.



– Emisija kao takva nema neki poseban cilj ukoliko smijeh slušatelja nije dovoljno dobar cilj. Na sva ta snimanja i druženja s klincima više gledam kao na put koji će me odvesti… Kamo? Još ne znam ali nije ni važno dok je i nama koji radimo emisiju i onima koji ju slušaju zanimljivo i dobro.Mislim da generalno djecu uzimamo zdravo za gotovo, a još jače je takav odnos izražen prema odgajateljma, učiteljima i profesorima. Zapravo, biti dijete u današnje vrijeme uopće nije lako, a još je teže imati 39 godina i nastojati to dijete u sebi održati živim. Meni moji Mozgovci u tome pomažu pa tako dobro združenim snagama zafrkavamo i našu tetu Sandru, i život.

Želja mi je da se jave svi riječki vrtići koji žele čuti svoje klince u eteru Totalnog FM-a. Zapravo i ne samo riječki. Neka se jave i vrtići riječkog prigrada, Gorskog kotara i cijelog svijeta jer djeca sve znaju, a najbolje nas znaju podsjetiti na to kako je lijepo biti dijete. To, nažalost, prečesto zaboravimo.