S. Ježina
Tata i sestra Lucija nikad nemaju tremu pa to i ne kuže, ali zato me mama razumije. Sjećam se kad sam još kao šestogodišnja djevojčica nastupala u njihovoj predstavi »Kralj Lear« na Brijunima, skoro sam umrla od treme na prvom nastupu
Sljedeća subota, 21. veljače, dobit će veliki krug na životnom kalendaru Milice Šerbedžije, najmlađe kćeri umjetničkog para Lenke Udovički i Rade Šerbedžije – tada će prvi put nastupiti pred zagrebačkom publikom u Domu sportova kao predizvođačica na velikom koncertu Damira Urbana i njegove Četvorke.
– Imam tremu, naravno. Moj tata Rade to baš i ne razumije, na moje strepnje samo nemarno odmahuje rukom. Tata i sestra Lucija nikad nemaju tremu pa to i ne kuže, ali zato me mama razumije. Sjećam se kad sam još kao šestogodišnja djevojčica nastupala u njihovoj predstavi »Kralj Lear« na Brijunima, skoro sam umrla od treme na prvom nastupu.
Drugu večer je već bilo ok, ali trebalo je proći kroz tu inicijaciju. Nadam se da će tako biti i ovaj put, petominutna trema pred nastup razbijena svjetlosnim topovima uprtim u pozornicu od kojih se publika neće niti vidjeti. Barem tako me svi tješe! – završava u šaljivom tonu naša osamnaestogodišnja sugovornica Milica, polaznica Srednje škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.
Druženja uz stihove i svirku
Do suradnje s Urbanom došlo je sasvim slučajno, ili bolje rečeno prirodno. Damir i njegova supruga Milica često su na druženjima kod Šerbedžijevih. Kako ta druženja često završe uz pjesmu i svirku, naša sugovornica često se nađe izazvanom pa izvede i poneku svoju pjesmu, odsvira je i otpjeva uz gitaru. Zbog toga je pred koji dan uslijedio Damirov neočekivani poziv da svoje, dosad skrivene i tajne stihove i akorde, podijeli s publikom.
Tečaj sushija u L.A.
Glazbi je Mimi oduvijek bila sklona, jer sama je naučila svirati klavir, ukulele i gitaru, a jedino je pohađala satove violončela koji joj je posebna ljubav. Glazba je za nju uvijek bila prostor nalaženja sa sobom, ali kad mora odlučiti između glazbe i crtanja, uvijek naveliko dvoji. Od slikara Mimi voli Egona Schielea, a najdraže razdoblje u umjetnosti joj je dadaizam. Posebno je zanima grafika, zbog čega razmišlja i o upisu na ljubljansku Akademiju za umjetnost i dizajn.
– Grafika me uvijek oduševi. Uvijek sam bila između glazbe i crtarija, ali glazbu nosim u sebi. Glazba i stihovi su nešto što sam ja, to se ne uči, ali da bih znala napraviti grafiku, moram to i naučiti. Zbog toga ipak mislim da ću se odlučiti za studij dizajna u Ljubljani.
Ipak, prije nego što krene u studentsku avanturu, uzet će godinu dana pauze i putovati. Obavezno će završiti i tromjesečni tečaj u Los Angelesu za pripremu sushija. Inače Mimi voli jesti, a i kuhati, ali sushi joj je nekako više od hrane.
– Sushi je savršen zalogaj, koji nije jednostavno pripremiti. Kad sam bila na prošlogodišnjem dvotjednom tečaju u Los Angelesu, prisustvovali su i polaznici koji su već završili tromjesečni tečaj na koji se i ja spremam, i unatoč stečenom znanju, učitelj im je nalazio zamjerke. Puno je tu elemenata na koje treba paziti pri pripremi sushija. Cijela je to mala priča – od interakcije s osobom kojoj se poslužuje, do samog pripravljanja, pa do rezanja, motanja i ukrašavanja. Sve mora biti ispravno da bi se dobio tek jedan mali savršeni zalogaj.
Muke po padežima
Mimi je inače rođena Londončanka, odrasla u Los Angelesu, i najviše na svijetu namučili su je padeži u hrvatskom jeziku. Još otkako je prije pet godina stigla u osmi razred riječke osnovne škole Grivica, s hrvatskim muku muči pa je svake godine dopadne i popravni ispit na kraju školske godine. Osobno njen je hrvatski zvučio odlično, ali činjenica je da Mimi piše pjesme isključivo na engleskom.
– Pjesme uvijek pišem na engleskom. Ponekad mi u razgovoru ponestane prava riječ. Često s mamom i tatom razgovaram o hrvatskim zadaćama pa mi oni dosta toga pojasne. No, još uvijek se na engleskom lakše izražavam.
Oduševljeno i istodobno melankolično je zaključila Mimi, uspoređujući Rijeku sa Zagrebom gdje često boravi kod svoje sestre Lucije i brata Danila. Ipak, osim igre s nećacima Sergejem, Ivanom i Anastasjom s kojima istinski uživa, u Zagrebu ne uživa previše.
Tenis s tatom
– Dok smo živjeli u Los Angelesu, tata i ja imali smo jedno tajno mjesto, japanski restoran Torofuku gdje smo slavili rođendane, mirili se držeći za ruke nakon neke naše svađe, povjeravali se jedan drugome o ozbiljnim i manje ozbiljnim sitnicama… Ovdje u Rijeci imamo naš omiljeni restoran Conca d’oro, u kojem je glavni chef čuveni Andrej Barbieri, ali tata je nekako posebno veseo kad nas sve tri dobije na teniskom terenu. Kad zaigramo svi zajedno, sav se nekako zacakli, razgali, a i mi to volimo – završila je Mimi svoju riječku priču, još jednom priznala uzbuđenost i tremu pred koncert, pa nevoljko krenula kući učiti povijest…