Brojni sadržaji

Student Day Festival, sjedi 5! Sjajno sedmo izdanje tradicionalne manifestacije

Ivana Kocijan

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Student Day Festival savršena je prilika za druženje, zabavu, opuštanje i sve ono što studentima treba. Najposjećeniji dio događanja  i ove je godine bio onaj glazbeni koji je tijekom dva dana ponudio nastupe brojnih zanimljivih izvođača



Student Day Festival, tradicionalna manifestacija koja studentima, ali i svima drugima nudi brojne kulturne, glazbene, zabavne te sportske sadržaje, i u sedmom je izdanju od studenata »zaradila« čistu peticu. Najposjećeniji dio događanja u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i Riječkog kulturnog urbanog pokreta i ove je godine bio onaj glazbeni koji je tijekom dva dana ponudio nastupe brojnih zanimljivih izvođača. U petak su za dobru glazbu na glavnoj, open air pozornici SDF-a bili zaduženi riječki bendovi The Black Room, Krešo i kisele kiše, Mandrili te Urban & 4, zagrebačke grupe Gretta i Elemental, zadarski bend Postolar Tripper te njemački DJ Alle Farben, dok su u KBS Warehouseu publiku zabavljali Artcore State Of Mind, High5, Filip Motovunski te Balkan kolektiv feat OKOR & V:MC.


Budući da organizatori i ove godine, kao i u prošlim izdanjima, iz sigurnosnih razloga nisu objavili točnu satnicu nastupa, izostanak većeg broja posjetitelja na svirci prvih bendova bio je očekivan. No kako se dan približavao kraju, stvari su krenule nabolje pa je i publike pred pozornicom bilo sve više i više. Osim pred pozornicom, mladih je bilo i u svim obližnjim ulicama, uz Mrtvi kanal, na parkiralištima… Prvo veliko ovogodišnje glazbeno događanje u središtu grada, usto i besplatno, pokazalo je da manifestacije takvog tipa uvijek dobro dođu.


Pun pogodak


Da su besplatni festivali namijenjeni studentima, ali i svim drugim građanima željnima dobrog provoda pun pogodak, slažu se svi s kojima smo razgovarali. Student Day Festival savršena je prilika za druženje, zabavu, opuštanje i sve ono što studentima treba.  




Studenti su događanjem zadovoljni, a zadovoljan je i rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin.


– Student Day Festival svake godine nudi sve više i više, ambicije sve više rastu, program se širi i organizacija postaje sve zahtjevnija, kao i prisutnost studenata u našem gradu. Ovo je najveći ovakav festival u regiji, besplatan je, dostupan studentima, svake godine prođe u redu i bez incidenata. Ovo je mjesec sveučilišta, mjesec studenata i gušt je sudjelovati u njemu. Što se tiče koncerata, ja sam stara generacija, biram Zabranjeno pušenje, ali kužim se nešto malo i u ove nove izvođače, rekao je Lučin kojeg smo jučer zatekli na Korzu gdje su se od petka predstavljale i studentske udruge, studentske organizacije i organizacije koje se bave studentima zanimljivim aktivnostima koje su građane upoznale sa svojim radom.


Primjerice, studentice dentalne medicine najmlađe su učile kako pravilno održavati oralnu higijenu.


– Na igračkama sa zubima koje su djeci jako simpatične pokazujemo im kako pravilno oprati zube, a kad ona nama pokažu kako se to pravilno radi, za nagradu dobiju četkicu i pastu za zube s letkom o pravilnom održavanju oralne higijene, otkrila nam je Barbara Dedić iz Zadra dodavši da je Student Day Festival super manifestacija jer studentima pruža mogućnost da se druže s kolegama s drugih fakulteta.


– A super je i glazbeni dio, i super je što na koncerte dolaze i studenti iz drugih gradova, dodala je.


Sportski dvoboji


Na Korzu se odvijao i sportski dio Student Day Festivala. Osim revijalne malonogometne utakmice između predstavnika Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci u kojoj je pobjedu ove godine odnijela ekipa Grada, Unisport Ri je studente okupio na malonogometnom turniru, turniru u stolnom nogometu i graničaru te košarkaškom natjecanju, a prvi je put u sklopu SDF-a održana i biciklijada te pješačenje do izvora Rječine.


U košarkaškom dijelu natjecanja sudjelovala je i studentica na Građevinskom fakultetu, Lea Miletić iz Pazina koja za Student Day Festival i sve njegove programe ima samo riječi pohvale.


– Tu sam s ekipom Kupaći i družina, inače se bavimo košarkom i mislimo da smo dosta dobre pa ćemo vidjeti kako će nam ići. Jučer smo bile na Studentskim danima sporta u Zagrebu i osvojile drugo mjesto tako da smo time jako zadovoljne. Inače ovo mi je prvi put da sudjelujem u Student Day Festivalu i mislim sve najbolje o događanju. Dobro je da se na Korzu može doznati čime se studenti bave, da se promovira sport i popularizira ženska košarka. Što se koncerata tiče, u petak nisam stigla na svirke, ali danas imam u planu. Super je program, odlične su grupe, besplatan je ulaz na koncerte i za nas studente to je super za druženje i zabavu, rekla je Lea.


Pored košarkaškog terena sreli smo i Riječanina Miljena Agbabu, studenta Pomorskog fakulteta, te njegovog prijatelja Opatijca Karla Mandića, studenta Medicinskog fakulteta koji su nam otkrili da u sportskom dijelu SDF-a sudjeluju već drugu godinu za redom.


– Jučer smo morali biti u karanteni pa nismo išli na koncert, ali večeras se spremamo na Deltu, proučili smo popis izvođača i satnicu – ima za svakoga ponešto. Lijepo je da je besplatan ulaz na festival jer studentima, pogotovo onima koji nisu iz Rijeke, nije malo dati 70 ili više kuna za ulaznicu. Festival je dosta jak pa na njega dolaze i studenti iz drugih gradova, Studentski zbor se dogovori s Autotransom pa studentima omogući snižene cijene karata do Rijeke i to je super. Nema incidenata, puno je sportskih natjecanja, dobre svirke – tako da to na kraju bude lijepo proveden vikend, zaključio je Karlo.


Osim s tradicionalnim sportovima, Riječani su se na Korzu mogli upoznati i s spikeballom, a mogli su se okušati i u slacklineu, hodanju po gurtni koja je bila rastegnuta između zgrade Poglavarstva i Robne kuće Ri. Među stručnjacima za tu vještinu nalazi se i studentica informatike iz Rijeke Dora Krupić koja se slacklineom bavi pet godina.


Genijalna ideja


– Ovo je super vještina za vježbanje ravnoteže, super je za ravnotežu, ali i kao temelj za bilo koji sport. Dosta je zahtjevna i nikome ne krene od prve – nekome treba jedan dan za nekoliko koraka, a nekome nekoliko dana, otkrila nam je.


Kao i svi naši jučerašnji sugovornici, i ona je pohvalila program Student Day Festivala koji je studentima omogućio zajedničko bavljenje sportskim aktivnostima i druženje kakvog bi trebalo biti i više od jednom godišnje.


– Ideja festivala je genijalna. Natjecanja na Korzu su super, kao i koncerti, zadovoljna sam line upom, rekla je.


Sporta i rekreacije nije nedostajalo ni u Ex Port Delti gdje je jučer održan sedmi Chikaz Fit Fest, fitness festival koji je ponudio mnogo odličnih treninga, plesa, zumbe i zabave. Sve je započelo Les Mills trenizima uz međunarodnu trenericu Vanessu Vassallo, dok je u drugom dijelu dana sve bilo u znaku zumbe.