Nova generacija

Spiritova škola zvuka: Još jedna DJ školica gotova, za iduću se traži prostor

Andrej Petrak

Polaznici su odradili »diplomski rad« trosatnim glazbenim performansom na riječkom lukobranu, no ovim izdanjem završilo je četveromjesečno »podstanarstvo« DJ školice u Palachu



RIJEKA » Šestero polaznika najnovije generacije Spiritove Škole zvuka trosatnim glazbenim performansom na riječkom lukobranu odradili su »diplomski rad« pred brojnim šetačima koji su subotnje popodne odlučili provesti na Molo longu. Spiritovci su time zaključili četveromjesečno »podstanarstvo« u Palachu, kultnom klubu, koji trenutno prolazi još jednu »perestrojku« u svom višedesetljetnom postojanju, pa je DJ školica bila jedan od rijetkih sadržaja koji su se ondje u proteklom vremenu odvijali. Osim dodjele diploma, vesela ekipa Spirita iskoristila je dobru volju i susretljivost Lučke uprave pa su trosatni nastup snimili za potrebe šeste emisije BRUM, što se emitira na RiTV-u te YouTube kanalu udruge Spirit.


   – Odlučili smo se na tehnički prilično jednostavan koncept promocije polaznika radionice, namjerno samo jednom kamerom, tek kao svjedočanstvo. U svakom se terminu, prije snimanja, tri polaznika predstave prisutnim prijateljima polusatnim izborom glazbe, da bi nakon toga u oficijalnom dijelu koji ide u emitiranje, onaj koji se pokazao najbolji od njih toga dana, odvirao svoj set, uvijek uz set nekog od predavača i gostiju Spirotove škole.


Sati iza gramofona


Jednostavan koncept, naslonjen isključivo na glazbu ima i svoje vjerne poklonike, pa je dan prije objave i emitiranja uvijek prilično velik interes za nadolazeći link na snimku, rekao je Denis Pilepić-Pille iz Udruge Spirit. Što se tiče iskustva ovogodišnjih polaznika Škole zvuka, DJ Egon napominje, kako su mu Spiritovci pružili priliku da podijeli svoju ljubav prema glazbi, plesu i životu općenito, s društvom fantastičnih ljudi.




   – Uživao sam i puno naučio u satima provedenima iza gramofona, playera i kontrolera i na plesnom podiju ispred istih. Nova poznanstva su me potaknula da se uključim u kreativni rad i širenje nadahnjujuće energije te da možda nađem dio sebe i u radu udruge, kaže Egon.


   Budući da im Palach zbog dugonajavljivanog preuređenja prostora, vezanog uz promjenu koncepta upravljanja klubom u dogledno vrijeme više neće biti dostupan za organizaciju Škole zvuka, odnosno DJ školice, Pilepić napominje kako je Spirit trenutno u pregovorima s gradskim Odjelom za kulturu o mogućnosti korištenja nekog drugog prostora.


   – Palach je, kažu u Gradu, dobio svoju namjenu kroz aktivnosti drugih udruga i pojedinaca. No, trenutno nemamo realne mogućnosti da svoje glazbeno-školske aktivnosti nastavimo kvalitetno pa rješenje vidimo u zezanju i vježbanju, poput onog kojeg smo prikazali na lukobranu, kaže Pilepić. Iznenađujuće s obzirom na hiperaktivnost ove udruge i skoro kultni rejting među dijelom muzikoljubaca, ali i filmoljubaca, Spirit ove godine nije uvršten u sretnike koji će biti potpomognuti gradskim buđetom, no u Spiritu kažu, to i nije neka novost ni prednost, jer prošlogodišnja odobrena sredstva nisu isplaćena pa računanje na takav izvor samo destabilizira i demotivira.


   – Mi smo oduvijek bili okrenuti prema potrebama korisnika naših programa, a ne kalkulacijama, pa će, ako korisnici žele da postojimo, sve postojati i dalje, naravno, dok nas to sve ispunjava i zabavlja. Proteklih petnaestak godina ionako smo više platili Gradu kroz najmove i račune nego što smo bili sufinancirani.


Finalna sudbina


Ako nas prepoznaju kao korisne i puste da radimo, to bi bilo super, no o finalnoj sudbini Spirita odlučit ćemo mi i naša publika, koja nisu samo polaznici programa, nego i druge udruge koje koriste naše resurse, kao i turističke zajednice, tvrtke i drugi s kojima surađujemo. Istina je da je sve na staklenim nogama, no to je u skladu sa stanjem oko nas u gradu i državi. Žalosno je što se birokracija pretvara da traži rješenja i kreativnost, dok istovremeno samoinicijativna kreativnost izumire od te iste birokracije, što nije nimalo slučajno nego je planski. Mislim da bi se ljudi trebali više usmjeriti da sami podržavaju ono što smatraju kvalitetno, a ne da puštaju da umjesto njih odlučuju nekakvi odbori i uredi, koji raspoređuju njihova izdvajanja, objašnjava Denis Pilepić.


   Iz Spirita, stoga, najavljuju uskoro druge lokacije BRUM-a, sve »čudnije od čudnijih«.