Palach slavi

Rock veterani otvorili Ri Rock: Izložbom i koncertom počeo bogat višednevni program

Ivana Kocijan

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Veselo i »gužvovito« bilo je u Palachu. Za početak, u Galeriji SKC-a otvorena je izložba »Agresija u svijetu – jučer i danas« inicijatora i koautora Velida Đekića na kojoj je predstavljeno 57 dokumentarnih fotografija iz klupske povijesti nastalih tijekom sovjetske intervencije u Čehoslovačkoj 1968. godine. Fotografije je u Plzenu snimio tadašnji student riječkoga Strojarsko-brodograđevnog fakulteta Željko Morović koji je ovjekovječio ulazak sovjetskih tenkova u grad, a po povratku u Rijeku postavio je izložbu snimljenog materijala u klubu u Kružnoj. Izložba »Agresija u svijetu« postala je povod da se tadašnji klub Index, na prijedlog Igora Mrduljaša, preimenuje u Studentski klub Jan Palach, podsjetio je Velid Đekić dodavši kako je ta inicijativa bila dokazom internacionalne slobodarske svijesti tadašnjih mladih.


Svjedok dramatičnog povijesnog događaja, Morović je od stotinjak fotografija uspio sačuvati njih 60-ak, a osim na izložbi, dio materijala je nakon povratka riječkih studenata iz Čehoslovačke objavljen i u Novom listu. Prisjećajući se dana u kojem su snimke nastale, rekao je kako na ulicama tada nije bilo izgreda, ali je bilo demonstracija.


Izložba koju će se moći razgledati do 17. prosinca, otvorena je u sklopu programa kojim se obilježava 50 godina postojanja kluba u Kružnoj koji je, podsjetimo, započeo s radom kao studentski klub Index 10. prosinca 1966. godine, dok je pod imenom Palach svoja vrata otvorio 5. veljače 1969. godine. Otvarajući izložbu Velid Đekić istaknuo je kako je klub u Kružnoj oduvijek bio namijenjen mladima i njihovim aktivnostima te dodao kako je Palach relikt pozitivnih tendencija kad je riječ o brizi za mlade ljude.


Pola stoljeća klupskog života najbolje je proslaviti glazbom za koju su bili zaduženi članovi Udruge LP Rock čijim je nastupima ujedno obilježen i Dan riječkog rocka. Posjetitelje u Palachu je zabavljalo dvanaest grupa koje inače »stoluju« na botelu Marina: Bonaca, Lady be good, Midnight, Grejs 2, 60′ River, Grejs 1, Pan, Arcamivida, Kristali, Rocking Boys, Old Gold i Whiteheads. Inače, Dan riječkog rocka obilježava se 5. prosinca, na datum kada je 1957. u Rijeci otvoren Husar, prvi disco klub u bivšoj državi. Prije prije gotovo sedam godina u restoranu Anić u Kostreni održano je druženje nekadašnjih posjetitelja prvog riječkog, ali i svjetskog disko kluba, a mnogi od njih 2014. godine postali su članovi Udruge LP Rock, udruge riječkih rokera šezdesetih. Mnogobrojni posjetitelji (među)generacijskog druženja odlično su se zabavili uz raznovrstan glazbeni program koji je vodio Marino Ferenčić. – LP Rock je gušt, zaključio je predsjednik udruge Saša Sablić i na najbolji način opisao ono što zasigurno osjećaju i svi oni koji su se  okupili u Palachu.