DJ ambasadori EPK

Pretočite teme vode, luke, manjina i rada u 20-minutni glazbeni miks

Ivana Kocijan

Četvero onih koji će identitet grada najbolje pretočiti u 20-minutni glazbeni miks očekuju vrijedne nagrade i nastup na jednom od četiri promotivna partija



RIJEKA  U povodu kandidiranja Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine organiziran je natječaj za DJ-e koji su zajednički raspisali Odjel za kulturu Grada Rijeke i Hrvatska glazbena unija – podružnica Rijeka. U sklopu natječaja, zainteresirani će se okušati u kreiranju glazbe na četiri teme, a ključne odrednice prijedloga koncepta kandidature su: voda, luka, rad i manjine.


Natječaj je otvoren od jučer do 15. listopada, dok će rezultati će biti javno objavljeni 15. studenoga. Prijaviti se mogu profesionalni i neprofesionalni DJ-i stariji od 18 godina koji uvjete za prijavu mogu pronaći na web-stranici www.rijekaepk.eu/ te na Facebooku. Četvero onih koji će identitet grada najbolje pretočiti u 20-minutni glazbeni miks očekuju vrijedne nagrade.   


Složite mix (ne duži od 20 min.), dignite ga na soundcloud ili mixcloud pod nazivom »RiEPK2020nazivmixa«, dozvolite download i pošaljite link s kratkim opisom (dvije, tri rečenice) o tome kako vas je koncept inspirirao na mail adresu [email protected].    – Mi ćemo »skinuti« vaše mixeve, povezati ih s fotografijama iz natječaja »Oko kulture« i u obliku videa staviti na naš Facebook page gdje će publika moći glasati za najbolji mix. Dva DJ-a bira publika, a dva stručni žiri, poručili su organizatori natječaja.


Sjajan izazov


Jadranka Čubrić, tajnica Hrvatske glazbene unije, Podružnice Rijeka, na jučerašnjoj je konferenciji za novinare istaknula kako natječaj koji nije klasična priča iz kulture, pruža novu mogućnost istraživanja te da su spomenute teme sjajan izazov svim DJ-ima iz cijele Hrvatske.




   – Što više zanimljivih, atraktivnih kulturnih događanja, tim bolje, zaključila je Čubrić.


Irena Kregar Šegota, savjetnica u Odjelu za kulturu Grada Rijeke, otkrila je da će dvoje najboljih odabrati komisija, dok će još dvoje izabrati publika birati putem Facebooka. Sretnu četvorku očekuju vrijedne nagrade u obliku opreme za DJ-e, a bit će organiziran i prigodan event na kojem će se predstaviti javnosti.   

Podsjetivši da su Rijeka i regija začetnici DJ-scene u Hrvatskoj, predsjednik Sekcije DJ-a HGU-a Robert Salečić, poznat i kao DJ Sale 4 Love, istaknuo je kako mu je drago da se Sekcija priključila u programe kojima se najavljuje priprema za kandidaturu.


   – Sekcija ima 60-ak DJ-a, a ovo je lijepa prilika mlađim snagama da se iskažu i da se poveća članstvo, dodao je.


  


Samo dobre ideje


Pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar otkrio je da je projekt realiziran u samo 15 dana te da je ideja potekla od pripravnika Jelene Tondini i Doriana Celcera, što pokazuje da Grad podržava sve dobre ideje. Dodavši kako se na ovaj način kultura promovira kroz nešto što je dijelom marginalno, dodao je i kako se nada se da će se na natječaj prijaviti i profesionalci i amateri koji nisu samo iz Rijeke.


   Natječaj za DJ-e jedna je od aktivnosti kojom se u pripremu kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture, odnosno informiranje građana o kandidaturi, želi uključiti što veći broj ljudi.


Podsjetimo, Rijeka će se na Poziv za podnošenje prijava za inicijativu Unije Europska prijestolnica kulture za 2020. prijaviti u travnju 2015. godine.