Od 20. do 25. svibnja

Organizatori EMAC Festivala: Rijeka nas je privukla industrijskim šarmom

Ivana Kocijan

Alen Kaltak, Maja Meštrović i Dženis Drinjak / Foto: R. BRMALJ

Alen Kaltak, Maja Meštrović i Dženis Drinjak / Foto: R. BRMALJ

Kad stranci rade festivale u Hrvatskoj, onda uglavnom dovode svoju publiku, a mi smo htjeli da nam dođu svi i da cijena ulaznice bude pristupačna domaćoj publici, poručuju organizatori



RIJEKA » Od sutra pa do ponedjeljka, 25. svibnja u Rijeci će se održavati European Mixed Arts & Electronic Music Audition Croatia ili skraćeno EMAC Festival. 


   – Ovo je prvo izdanje festivala, a Rijeku smo odabrali zato što je super, lijepo u Rijeci, privukao nas je njezin industrijski šarm. Ovo nam je prvi projekt koji organiziramo u Hrvatskoj. Radujemo se što smo tu. Zahvaljujemo Gradu Rijeci, Molekuli i svima koji su nam pomogli u organizaciji. Suradnja je bila super i to nas je još više privuklo u Rijeku. Vidjet ćemo kako će biti ove godine, ali mi bismo voljeli nastaviti dalje. Mislim da će sljedeće godine opet sve biti drugačije jer ćemo imati više vremena za pripremu. U svakom slučaju htjeli bismo još više proširiti umjetnički program, na jučerašnjoj je konferenciji za novinare najavio Dženis Drinjak, jedan od organizatora festivala. 


  Njemci u Benčiću


Festival će započeti u četvrtak u 19 sati kada će u H-objektu bivše tvornice Rikard Benčić biti otvorena izložba na kojoj će svoje radove predstaviti njemački umjetnici: Katarina Sopčić, Sebastian Gumpinger, Elke Dreier i drugi. Izložba će biti otvorena do nedjelje, od 12 do 20 sati, a ulaz je slobodan. Početak glazbenog dijela festivala zakazan je za petak u 12 sati. Otvorenje bi trebalo biti održano na lukobranu, no nepovoljni vremenski uvjeti mogli bi poremetiti te planove. U slučaju kiše, program se seli u Harteru gdje će se održavati i središnji glazbeni dio festivala. 





Cijena festivalske ulaznice iznosi 240 kuna, a cijena studentske ulaznice 120 kuna. Za jednodnevnu ulaznicu bit će potrebno izdvojiti 90, a za dvodnevnu 170 kuna. Ulaznice je moguće nabaviti na web-stranici festivala, u klubu Crkva i Pytch Vinil Shopu u Zagrebu.



   – Besplatan dnevni program i »secret spot« trebali su biti vani, ali prognoza nije baš dobra. Najbolje da ljudi prate društvene mreže gdje ćemo ih obavijestiti o tome gdje će se održati ti programi, dodao je Drinjak. 


   O vremenskim uvjetima ovisit će i program zatvaranja festivala koji se trebao održavati u ponedjeljak od 12 do 20 sati na lukobranu.   

Glavni program u Harteri


Glavni program bit će održan u Harteri. Među stranim izvođačima prevladavaju Nijemci i Britanci: DJ Hell, Detroit Swindl, Radio Slave, Monkey Safari, Butch, Prosumer, Re.You, Tiger&Woods… Domaću elektroničku scenu predstavljat će: Miss Sunshine, Petar Dundov, Ilija Rudman, Fryer, Six Martinis Crew, Schwabe & Lule, Burek Show Case… 


   – Što se tiče posjetitelja, odaziv je za sada ok. U inozemstvu je prodano 200-ak karata, a nadam se da će biti i dosta posjetitelja iz Hrvatske. Znamo i da nam dolazi grupe iz Makedonije, Slovenije, Italije… Htjeli smo da publika na festivalu bude miješana. Kad stranci rade festivale u Hrvatskoj, onda uglavnom dovode svoju publiku, a mi smo htjeli da nam dođu svi i da cijena ulaznice bude pristupačna domaćoj publici. U Austriji i Njemačkoj je praznik 25. svibnja, dugi je vikend, pa smo i na to računali. Voljeli bismo da EMAC označi početak sezone međunarodnih festivala na u Hrvatskoj, zaključila je predstavnica organizatora Maja Meštrović.