Rock filharmonija - klasičari i rockeri zajedno

Od »Ciklame« Leta 3 do arije iz opere »Carmen«

Ivana Kocijan

Solisti su Damir Urban, Zoran Prodanović Prlja, Dean Škaljac i Žanil Tataj Žak, sudjeluje i pjevački zbor »Jeka Primorja«, a Olja Dešić je zadužen za posebno izrađene aranžmane



RIJEKA Na koncertu »Riječka filharmonija i riječki rokeri« što će biti održan u ponedjeljak 8. srpnja u bivšoj Tvornici papira, posjetitelje očekuje jedinstven spoj riječke rock scene i klasične glazbe. Vokalni će solisti biti Damir Urban, Zoran Prodanović Prlja, Dean Škaljac i Žanil Tataj Žak, a na repertoaru će biti sve, od »Ciklame« Leta 3 do arije toreadora iz opere »Carmen«. Na koncertu će se predstaviti i riječki pjevački zbor »Jeka Primorja«, a valja spomenuti i Olju Dešića koji je zadužen za posebno izrađene aranžmane.


– Rock glasovi bit će u prvom planu, na jučerašnjoj je konferenciji za novinare istaknula tajnica riječke podružnice Hrvatske glazbene unije Jadranka Čubrić, podsjetivši da će se na koncertu u Harteri povezati tri važne obljetnice – 10 godina Riječkih ljetnih noći, 10 godina Riječke filharmonije i dva desetljeća HGU-a.


  


Netipične suradnje


Ovaj će koncert, dodala je, biti prva od više netipičnih suradnji kojima će se obilježiti tih 20 godina. Ravnatelj Riječke filharmonije Marijan Orešković kazao je da ovaj ansambl djeluje deset godina, koliko traju i Riječke ljetne noći u kojima su riječki filharmoničari sudjelovali od samog početka.

– Svake se godine trudimo napraviti korak dalje u programu i izvedbi pa smo ove godine odlučili napraviti koncert s rokerima kao vokalnim solistima, dodao je.


Orkestrom Riječke filharmonije ravnat će maestro Igor Vlajnić koji je izjavio da mu je velika čast dirigirati tim izuzetno atraktivnim programom koji spaja naizgled nespojivo. Također, otkrio je i kako orkestar priprema iznenađenje publici.


 Zoran Prodanović Prlja iz grupe Let 3 rekao je kako mu je bilo najbitnije da se u cijeloj priči svi dobro osjećaju te kako je ova nesvakidašnja suradnja dokaz da je glazba univerzalno sredstvo izražavanja i povezivanja umjetnika različitog obrazovanja i usmjerenja.   

Zvuk, snaga i moć


Našalivši se kako njihove jednostavne poskočice uz orkestar zvuče komplicirano, frontmen i pjevač grupe Grad Dean Škaljac otkrio je da će nastupiti uz pratnju svog benda pa će mu tako biti lakše prilagoditi se orkestru. Osim rock repertoarom, predstavit će se i opernom arijom.


– Ako ne bude ugodno, bit će smiješno pa neka se barem ljudi zabave, zaključio je.

Žanil Tataj Žak, bivši pjevač grupa Jersey, Divlje jagode i Aqua, izrazio je zadovoljstvo novim iskustvom i dodao kako se nada da će suradnju s kolegama koje poznaje već trideset godina nastaviti i u budućnosti.


Atraktivan glazbeni program već je u pretprodaji zaintrigirao riječku publiku. Koliko je zanimanje javnosti za koncert na kojem će se povezati zvuk, snaga i moć riječke filharmonije i riječkih rock pjevača, najbolje potvrđuje podatak da je ovih dana u prodaju naknadno pušteno još dodatnih 150 ulaznica.