Riječka legenda

Na današnji dan prije deset godina preminuo legendarni riječki DJ Miodrag Stojiljković

Ivana Kocijan

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



RIJEKA Na današnji dan prije točno deset godina iznenada je preminuo Miodrag Stojiljković Đuza, legendarni riječki DJ, voditelj Glazbene redakcije Radio Rijeke, veliki promotor ča-val glazbe i jedan od osnivača Hrvatske glazbene unije Primorsko-goranske županije.


U znak sjećanja na dragog kolegu i prijatelja jučer su se na groblju Drenova okupili članovi obitelji, prijatelji,  kolege i brojni glazbenici koji su na Đuzin grob položili cvijeće, ploče i duhan. Glavni urednik Radio Rijeke Alen Čemeljić prisjetio se kako je Đuza bio jedan od onih koji su ga zaposlili te kako ga je smatrao legendom i prije nego što ga je upoznao.


– Zbog neizbrisivoga traga koji je ostavio zaslužio je da ga se sjećamo, a da je na radiju uspomena na njega i dalje živa, najbolje potvrđuje činjenica da ne prođe ni dan da ga netko ne spomene. U sjećanje na njega Radio Rijeka, otkrio je Čemeljić, bit će ustanovljena glazbena nagradu koja će nositi njegovo ime, a prvi će put biti dodijeljena u rujnu. Ravnatelj HRT-a Rijeka Edi Kišić koji je zaslužan za Đuzin dolazak na Radio Rijeku, podsjetio je kako je njegova uloga na radiju prvo bila ona tehničara, a onda je postao i glazbeni urednik. Prisjetivši se njegovog perfekcionizma, pedantnosti i preciznosti, podsjetio je i kako su zajedno realizirali prvi noći program Radio Rijeke. Đuze su se prisjetili i tajnica HGU-a Jadranka Čubrić, Zoran Prodanović Prlja i šef glazbene redakcije Radio Rijeke Albert Petrović koji rekao kako je Đuza napravio revoluciju u glazbenom programu radija i postavio kriterije od kojih se i danas ne odstupa.




– Koliki je trag ostavio, najbolje pokazuje fizički dokaz – njegovo mjesto u redakciji još je uvijek prazno, dodao je.


Sandro Bastiančić rekao je da Đuza nije samo pomagao glazbenicima, nego je bio dio njih i svojim radom pomogao da se riječka rock scena podigne na zasluženu razinu, dok je Andrej Baša istaknuo njegovu pomoć u afirmaciji čakavske glazbe. Iskustvom i glazbenim ukusom utjecao je na izbor pjesama na MIK-u i dao pop notu festivalu.