U četvrtak promocija

Moskva u Palachu sprema audio vizualno psihodelični spektakl

Ivana Kocijan

Foto K. Barišić

Foto K. Barišić

Razrađujemo izgled bine, uvodne štosove, iznenađenja, light show, nove aranžmane, uvježbavamo koreografiju, teretanu posjećujemo svakodnevno da budemo elastični i razgibani za svirku od sedamdesetak minuta, poručuje Vladimir Tomić



RIJEKA » Riječka grupa Moskva nedavno je objavila drugi nosač zvuka. Album »Lovesexdistortion«, nasljednik njihovog hvaljenog debitantskog albuma »Poligraf«, sadrži devet pjesama većinom snimljenih uživo s minimalnim naknadnim studijskim zahvatima i editiranjem. Materijal koji je sniman u različitim razdobljima tijekom zadnjih godinu i pol dana, producirao je Matej Zec u studiju G.I.S., a objavio Dallas Records. Na albumu se nalazi devet pjesama, a glazba i tekst za većinu njih nastali su u radionici frontmena benda Vladimira Tomića koji nam je otkrio sve zanimljivosti o novom CD-u. Kako »Lovesexdistortion« zvuči uživo, Tamara Dorčić, Kruno Kukuljan, Vladimir Tomić i Ivan Ujević riječkoj će publici otkriti ovog četvrtka na koncertu u Palachu.



Povodom objavljivanja albuma Moskva danas u 19 sati u Dallas Music Shopu (Splitska 2a) organizira opušteno druženje uz domaću bisku, medicu, sokove i vodu te različite grickalice. Svi koji večeras dođu u Dallas moći će po promotivnim cijenama kupiti album »Lovesexdistortion«. Također, prvih pet fanova koji se jave na njihovu Facebook stranicu dobit će besplatne karte za koncert 12. ožujka u Palachu.   Ulaznice za koncert u OKC-u Palach moguće je kupiti putem sustava Entrio.hr ili u Dallas music shopu (Splitska 2a) po cijeni od 20 kuna. Na ulazu će im cijena biti 25 kuna.


Ne zanima nas politika


Novi album Moskve donosi devet pjesama. O kojim temama progovarate u njima?




   – Iako je sada popularno baviti se socijalno-angažiranim problemima u tekstovima, ja sam potpuno apolitičan, kao i svi u bendu. Ne razumijem se u politiku, terminologiju niti razmišljam o tome, dapače! Stoga pišem o univerzalnim temama koje su razumljive cijeloj regiji. Naziv albuma, nadam se, govori sve. I još ponešto skrivenog…


   Album su najavili singlovi »Svijet je naš« i »Dr. Acid«. Kako ste zadovoljni njihovim odjekom u javnosti?


   – Jedno je sigurno – eho se tek počeo vraćati k nama, tek smo započeli s promocijom pa vjerujem da ćemo učinka tog feedbacka postati svjesni u dogledno vrijeme. Zasad, mogu rezimirati da je singl »Svijet je naš« stvarno sjajno prošao –zapravo uopće nije prestao biti aktualan – na mnogim radijskim top-listama, zadržao se čak devet tjedana na službenoj Hr Top 40 listi Instituta hrvatske glazbe najemitiranijih stvari, što je nama sasvim cool! »Dr. Acid« nije hit, to znamo, ali htjeli smo namjerno napraviti odmak od nekog klasičnog HR-zvuka. Prava će se energija i uzbuđenje, ne samo kroz ove dvije pjesme, već cijelog materijala i repertoara koji smo pripremili, najbolje doživjeti na koncertnim nastupima kojih nam, sad je to sasvim izvjesno, neće nedostajati!


   Koliko je činjenica da je »Svijet je naš« duet s trenutačno jako popularnim Ivanom Dečakom utjecala i na vašu popularnost?


   – Kad smo završili pjesmu s tim naslovom, odmah smo pomislili kako bi super funkcionirala kao duet s muškim vokalom, nakon nekoliko minuta prvi nam je pao na pamet, pogodili ste, Ivan Dečak! Osim što se znamo preko naših prijatelja i suradnika, ali i zajedničkog izdavača, cijenim ga kao autora i frontmena. Nitko nije mogao pretpostaviti kako će u tako kratkom roku njegov »Tango« pomesti sve pred sobom. Malo smo se stoga strpili, mjesec-dva, da »Svijet je naš« plasiramo u radijski eter i nismo ni jednom požalili što su se stvari tako posložile, ali ipak je to bila čista kronološka slučajnost! Rekao bih da smo jednostavno zasurfali na tom pozitivnom valu koji Dečak nosi u sebi!


Tajanstveni Dr. Acid


Tko su vam bili suradnici na novom albumu?


  – Matej Zec je kao producent odličan katalizator naših ideja, odličan suradnik i društvo. Na instrumentalu »Far Out!« koji zaključuje psihodeličnu atmosferu albuma, ponovno smo se udružili s Vladom Simcichem Vavom na slajd gitari te sitaristom Ivanom Valušekom.


   Zanimljivo je da svaki vaš singl prati i novi izgled omota. Kako je do toga došlo?


   – To je pak priča za sebe koja je počela još u jesen 2013. godine, kada mi je stigla poruka s nepoznate adrese u kojem je pošiljatelj napisao kako mu se sviđa naš debitantski album i spotovi te izrazio želju da nam radi omot za sljedeći singl jer, najbolje da citiram njegovu suhoparnu, ali konciznu rečenicu: »šteta što se to ne radi više, to je zaboravljena umjetnost«. Svoju e-poštu završio je potpisom Dr. Acid. Neko vrijeme nisam pridavao važnost poruci da bih mu nakon nekoliko dana ipak mailom zahvalio na lijepim riječima i ideji za suradnju te natuknuo kako se novi singl zove »Prašina«.


Onako, čisto iz zabave, stisnuo sam »send« i zaboravio na kratku korespondenciju. No uskoro me dočekao njegov novi mail, bez teksta, samo slika. Otvorio sam file i oduševio se mračnim omotom koji se savršeno poklopio s atmosferom pjesme. Dopisivanje se ipak nastavilo, izmijenili smo nekoliko, više-manje površnih misli o psihodeličnoj glazbi i umjetnosti koja je prati. Odlučio je zadržati svoj pravi identitet za sebe, tja, s tako genijalnim pseudonimom, tko ne bi! U njegovu čast uskoro je nastala i pjesma istog imena, naravno, praćena spotom u režiji Kristine Barišić i Dr. Acidovim, opet, fenomenalno pogođenim omotom. U nedavnom javljanju poručio mi je kako priprema vizualna rješenja za dvije pjesme koje, po njemu, moraju biti singlovi.


Ljubav za grafite


S druge strane, omot albuma »Lovesexdistortion« potpisuje jedan od naših najpoznatiji street artista Lunar. Kako je došlo do suradnje s njim? Što je on donio Moskvi?


  – Lunara i mene prije petnaestak je godina spojio entuzijazam i ljubav prema grafitima. Od tad često surađujemo na mnogim grafiti festivalima i crtanjima murala širom regije. Osim što je jedan od pionira grafiti arta u Hrvatskoj, moj respekt uživa i zbog jedinstvenog i inovativnog pristupa u svom radu, ali i uspješnošću da ovaj vid subkulturne umjetnosti odmakne iz negativnog konteksta s kojima se dan danas, ipak sve manje, suočava cijeli pokret. Upravo u jednom od čestih druženja pokazao mi je rad koji sam istog trenutka poželio za ovitak albuma. Na moju sreću, nisam ga trebao dvaput pitati! S druge strane, Dr. Acid će i dalje dizajnirati singl izdanja.


   Ovih dana započinjete s promotivnim koncertima. Gdje ćete sve svirati?



Planirate li već ljetne nastupe? Hoćete li svirati na festivalima?   – Pred nama je itekako vruće ljeto! Svi festivali su pokazali zanimanje, barem preliminarno, za naše nastupe, ali kako smo dosada bili uglavnom menadžirani stihijski i na svoju ruku, ove godine ništa ne prepuštamo slučaju pa tek očekujemo zaista ozbiljne ponude od Zagreba do Dubrovnika, Pule i Osijeka. Uz prigodni slogan – samo danas Moskva je i u vašem gradu (smijeh).


   – Nakon samo petnaest dana od izlaska albuma počinjemo s koncertnim aktivnostima. Jučer smo nastupili u Karlovcu, u sklopu programa KAbina, a u četvrtak u 21 sat zauzimamo stejdž u Palachu! Tjedan poslije slijedi Mali pogon Tvornice.


Tajanstvena Kristina


Što pripremate za nastup u Palachu?


  – Bit će to pravi audio-vizualno-psihodelični spektakl! Detalje zasad ne otkrivam jer još uvijek razrađujemo izgled bine, uvodne štosove, iznenađenja, light show, prearanžiravamo pjesme s prve ploče, uvježbavamo koreografiju, teretanu svakodnevno posjećujemo da budemo elastični i razgibani u dovoljnoj mjeri kako bismo izdržali taj fizički napor svirke od sedamdesetak minuta!


   Pripremate i novi spot, za pjesmu »Zlatni dječak«. Što nam možete otkriti o njemu?


   – »Zlatni dječak« je zadnja pjesma koju smo napravili za album. U kratkom roku od probe i pol je završena, a ne bismo li zadržali svježinu i iskrenu energiju nastanka, snimili smo je uživo i to iz samo jednog tejka, dakle u pune tri i pol minute! Kristina Barišić i ovaj put priprema spot, međutim sad je odlučila biti tajnovita oko ideje i cjelokupnog procesa, a mi joj s apsolutnim povjerenjem prepuštamo da radi što god i kako god želi. Sigurni smo da će opet briljirati! A, naravno, mi smo uvijek tu ako joj treba priskočiti u pomoć ili je malo zagnjaviti. Apropos tog snimanja, mono-bubanj koji se čuje na snimci nije greška, snimljen je baš tako, na old school način.