Autizam got talent

Mladi Riječanin Jan Šokčević bubnjevima udara na predrasude društva

Sandy Uran

Jan Šokčević / Foto Vedran KARUZA

Jan Šokčević / Foto Vedran KARUZA

Prvi puta je za bubnjeve sjeo kad je imao oko pet godina, a potom je krenuo na glazbene radionice. Sada svakodnevno vježba u Centru za autizam – podružnica Rijeka uz prijatelje iz grupe Riječki dečki. Jan 5. svibnja putuje u London gdje će 7. svibnja nastupiti u showu »Autizam got talent«



Svatko od nas posjeduje neki talent. Valja ga samo pravovremeno otkriti. Petnaestogodišnji Jan Šokčević potječe iz glazbene obitelji i stoga nimalo ne čudi što je njegova majka Maja, već zarana kod malog Jana uočila da voli glazbu. Dijagnosticiran mu je autizam, ali hrabra majka nije odustala od toga da  sinu pruži kvalitetan život, pa tako i mogućnost da unatoč bolesti ostvari želju da postane bubnjar. Janu, kojem je danas petnaest godina, sad ostvaruje san o velikom uspjehu. 


Prvi puta je za bubnjeve sjeo kad je imao oko pet godina, a potom je krenuo na glazbene radionice. Sada svakodnevno vježba u Centru za autizam – podružnica Rijeka uz prijatelje, s kojim je osnovao grupu Riječki dečki i s kojima je nedavno nastupio i na Korzu. No, ono što ovu priču čini još zanimljivijom jest podatak da Jan 5. svibnja putuje u London gdje će 7. svibnja nastupiti u showu »Autizam got talent«. 


Glazbena podrška


Osim mame Maje i profesora u centru, za Janovu dobru kondiciju za bubnjevima zaslužna su i dva riječka glazbenika, proslavljeni roker Damir Urban i mladi glazbenik koji studira na Akademiji u Trstu, jazz gitarist Filip Flego koji s njim jednom tjednom vježbaju. 





Ovom prigodom Janov tim iz Centra se želi zahvaliti.


– Zahvalili bi se na podršci  koju su nam do sada pružili Centar za vozila, Inter-plan, Stabilis, igrači i klub HNK Rijeka,  ZP Zvrk, djelatnici Erste banke, Centar za autizam Zagreb, Udruga za skrb autističnih osoba Rijeka, Predsjednica RH  Kolinda Grabar Kitarović, hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji  Ivan Grdešić, glazbenik Damir Urban i nogometni trener Slaven Bilić, a još ju očekujemo od gradonačelnika grada Rijeke i Varteksa koji bi šivao odijela.



–  Jan je u moju skupinu došao kad je imao jedanaest godina. Nije govorio, već je hodao po prostoriji i pjevao. Malo po malo, kako ga nisam mogla pridobiti niti za jednu aktivnost, počela sam razmišljati kako ga zainteresirati za nešto i uspjela sam preko glazbe. Počeo je govoriti pjevajući. Danas se funkcionalno služi govorom i počeo je sam svirati bubnjeve. Prije tri mjeseca s njim je počeo vježbati  i Damir Urban. Mi s Urbanom surađujemo već tri godine. S našim je učenicima nastupao na Festivalu stvaralaštva osoba s invaliditetom. Urban za Jana kaže da je veliki pjevač i bubnjar, istaknula je defektologinja Sanja Barić.


Obožavatelj nogometa


Sanja Barić dodaje kako su video materijal poslali na audiciju na kojoj je sudjelovalo oko tristotinjak kandidata iz cijelog svijeta, a ove je godine odabrano 23 djece. 


– Jan i djevojčica iz Švedske su jedini koji nisu s engleskog govornog područja.  »Autizam got talent« je natjecanje mladih glazbenika i pjevača i plesača, talentiranih mladih osoba s autizmom koji organizira Udruga Jean Kennedy iz Velike Britanije. Natjecanje će se održati u glamuroznom londonskom kazalištu The Mermaid Conference & Events Centre. Doći će nas bodriti i veleposlanik Republike Hrvatske  u Londonu Ivan Grdešić sa suprugom. Jana će na gitari pratiti jazz gitarist Filip Flego i naša nekadašnja volonterka iz Poljske, Malgorzata Sulska Pozzic koja će svirati ukulele. Nastupit će 7. svibnja oko 18 sati, dok će tijekom dana imati probe. Show počinje u 17 sati. Mi putujemo nešto ranije u London. Tijekom tog perioda posjetit ćemo i West Ham i Slavena Bilića koji će nas primiti. To je Janu posebno drago s obzirom da je veliki nogometni navijač, a posebno voli HNK Rijeku i hrvatsku reprezentaciju. To će za njega biti veliki doživljaj, a i za nas ostale. Financijsku podršku, kao i pismenu, Jan je dobio i od predsjednice  Kolinde Grabar Kitarović, koja mu je poslala prekrasno pismo. Jana je upoznala kad je s grupom Riječki Dečki  pjevao Urbanovu pjesmu »Ovo nije svijet za nas«. Bila je oduševljena tako da je Jan dobio i njezinu podršku, kaže Sanja Barić.


Riječki dečki


Grupu Riječke dečke čine: Bojan Šolaja, Marko Matić, Leonardo Iličić, Luka Glavaš i Andrej Janjatović. Neki dečki sviraju, a drugi pjevaju.


 – Jako su sretni što imaju tu grupu i što sviraju, a nama je cilj da djeca budu sretna i zadovoljna, zaključuje Barić.


Defektolog Vojko Rožmanić ispričao nam je kako djeluje njihova glazbena radionica. 


– Radimo s dvije skupine dječaka od 15 do 18 godina. S njima radimo i glazbeni dio jer oni su se u tome našli i uživaju. Dosta nastupamo i družimo se na putovanjima. Prije Londona, idemo u Zagreb i Ljubljanu gdje ćemo također nastupati. Aktivni smo. Prošle je godine Jan nastupio i s Jacquesom Houdekom i Mladenom Bodalecom iz Prljavog kazališta.  Riječki dečki i Jan sve su uspješniji i to me jako veseli. Svaki dan imamo pola sata pjevanja, a jednom tjednom vježbaju s Urbanom i gitaristom Flegom, a pred neki važan nastup vježbaju i češće te onda proba može potrajati i do dva sata, kaže Rožmanić.