Prva kraljica iz Kraljevice

Majka i učiteljica zaljubljena u ples: Predstavljamo prvu damu Riječkog karnevala

Ivana Kocijan

Majka, učiteljica razredne nastave, fitness instruktorica, voditeljica, trenerica i koreografkinja u plesnoj školi – sve je to 28-godišnja Sandra Ložnik Videčak iz Kraljevice  / Foto S. JEŽINA

Majka, učiteljica razredne nastave, fitness instruktorica, voditeljica, trenerica i koreografkinja u plesnoj školi – sve je to 28-godišnja Sandra Ložnik Videčak iz Kraljevice / Foto S. JEŽINA

Prva sam kraljica iz Kraljevice i na to sam najviše ponosna. Kraljevica je malen ali prekrasan grad s dušom, i uz sve stvari koje su nekada tamo cvale, baš kao i maškare, sada je toga sve manje i manje pa se nadam da će s ovom titulom to ponovo zaživjeti i da će Kraljevica imati bolju i svjetliju budućnost 



RIJEKA Majka, učiteljica razredne nastave, fitness instruktorica, voditeljica, trenerica i koreografkinja u plesnoj školi – sve je to 28-godišnja Sandra Ložnik Videčak iz Kraljevice koja se od prošlog petka može pohvaliti i titulom kraljice 33. riječkog karnevala. Pred novopečenom kraljicom ovog su tjedna mnogobrojna karnevalska događanja, primjerice Maškarani karaoke kraval što se održava sutra u ZTC-u, ili pak velika Dječja karnevalska povorka koja je na rasporedu u subotu. 


Unatoč brojnim obavezama, simpatična je Sandra uspjela naći malo vremena i za nas i otkriti nam zašto se prijavila na izbor i kako se snalazi u novoj ulozi.


– Prijava je bila sasvim spontana, slučajna i neplanirana. Volim maškare, volim se zabavljati i plesati i više puta sam sudjelovala u izboru kraljice, ali kao dio prateće plesne grupe. Prije Nove godine počela je zafrkancija mesopustara Kraljevice, a posebno mog dečka da će me kandidirati za kraljicu, na što sam ja rekla – ne, ne mogu… Tako je prošla Nova godina i dan prije posljednjih prijava za izbor doveli su me pred gotov čin – da moram odlučiti i da imam jedan dan za to. Onda sam počela razmišljati kako Kraljevica još nije imala priliku imati kraljicu. Kako se inače bavim plesom i vodim svoj plesni klub zajedno sa sestrom Marijom Videčak, odlučila sam prihvatiti izazov.


Podrška protiv treme 




Kako komentirate pobjedu? Jeste li je očekivali?


– Pobjedu naravno nisam očekivala, ali sam priželjkivala, baš kao i ostale kandidatkinje. Toga dana imala sam tremu, no kada sam došla u Dvoranu mladosti i odradila prvi nastup s grupom, trema je nestala i osjećala sam se odlično. Najviše sam se bojala govora, što ako se spetljam, ako ne budem znala odgovoriti, no i to je prošlo dobro, moji Mesopustari Kraljevice i moje cure iz Plesnog kluba Dance Queen bili su uz mene i to mi je dalo još više hrabrosti. Ne mogu reći da sam očekivala pobjedu jer su sve cure bile dobre, uostalom dosta smo se zbližile i sprijateljile prije izbora. 



U plesu otkad znam za sebe 


O vama znamo da ste po zanimanju učiteljica razredne nastave i da se bavite plesom. Što nam još možete otkriti o sebi?


– Da, učiteljica sam razredne nastave, trenutno na stažu kao pripravnica u Osnovnoj školi Kraljevica koju ovim putem želim pozdraviti kao i mentora Dejana Tijana koji ima razumijevanja za moje učestale izostanke. Osim toga, već gotovo deset godina sa sestrom Marijom Videčak vodim svoj Plesni klub Dance Queen Kraljevica. Bavim se plesom otkad znam za sebe. Od 7. godine plesala sam u raznim grupama u Rijeci i dolaskom u Kraljevicu, nas smo dvije pokušale i uspjele ostvariti svoj san – otvoriti vlastiti klub. Naš klub djeluje na području grada Kraljevice, ali okuplja djecu iz raznih okolnih mjesta, općina, gradova, otoka. Brojimo oko 150 članova različite dobi, od 2 pa do 50 godina. Bavimo se raznim plesnim disciplinama, gimnastikom i akrobatskim elementima. Bavimo se profesionalno plesom i putujemo na razna natjecanja diljem Hrvatske i inozemstva. Veoma smo uspješni, osvojili smo mnogo pehara i medalja na raznim natjecanjima. Ni sami ne možemo nabrojati sva odličja, ali možemo napomenuti da smo u studenome bili na europskom natjecanju u Novom Sadu gdje smo osvojili 13 prvih mjesta, 11 drugih mjesta i 6 trećih mjesta.



Što Riječki karneval i maškare općenito znače za vas?


– Riječki karneval je za mene nešto prekrasno, ponajviše zbog toga što smo popularni diljem svijeta. Prekrasno je jer se svi kostimiraju, tu su razne ideje, ističe se kreativnost i maštovitost kostima, a na koncu najljepše je kad se ljudi nalaze, dogovoraju, šivaju zajedno… Onda to sve dobiva posebnu čar. Maškare su peto godišnje doba, tada se možeš opustiti i biti ono što želiš. Svakodnevni problemi, posao, život, sve to zaboraviš s maškarama i jednostavno se opustiš, uživaš i lijepo ti je.


Ponosan sin 


Čemu se najviše veselite kad su karnevalske aktivnosti u pitanju?


– Najviše se veselim dječjim povorkama i glavnoj povorci. No svaki događaj vezan uz maškare je prekrasan, ali ipak kad vidim prekrasnu dječicu u kostimićima, to mi je nešto najljepše. Oni su mali, slatki i prepuni iskrenosti, na koncu oni nose budućnost. Imam i ja jednog dječačića kući, svog Roka koji će sada navršiti 4 godine i znam da je to najljepše što može postojati u životu. Nije mu se baš svidjelo kada sam mu rekla da mu je mama postala kraljica, no čula sam da se već drugog dana hvalio time u vrtiću. 



Najbolji savjet: da uživam u svakom trenutku 


Jeste li dobili neki dobar savjet od bivše kraljice Stelle Paris?


– Bivša kraljica je stvarno draga i dobra cura. Rekla mi je da je zovem za što god mi treba i savjetovala mi da sve maksimalno iskoristim i uživam.



Jeste li vi prva kraljica iz Kraljevice?


– Jesam, prva sam kraljica iz Kraljevice i na to sam najviše ponosna. Bile su tri kandidatkinje iz Kraljevice prije mene, ali eto ja sam prva ponijela tu titulu. I reći ću vam da sam od svega najviše ponosna baš na to jer je Kraljevica malen ali prekrasan grad s dušom i uz sve stvari koje su nekada tamo cvale, baš kao i maškare, sada je toga sve manje i manje pa se nadam da će to ponovno zaživjeti i da će Kraljevica imati bolju i svjetliju budućnost.


Otkada idete u maškare? Kad ste prvi put bili u karnevalskoj povorci?


– U maškare idem već dosta dugo, no nisam išla redovito. Kao mala živjela sam sa sestrom i roditeljima na Vežici i tada sam obožavala maškare i tadašnji Rikard Benčić, a onda smo se preselili u Kraljevicu. Taman sam bila završila srednju školu i bila u nekoj drugoj fazi. I tada sam upoznala svog dečka Ranka koji je u maškarama otkad zna za sebe, kao i ja u plesu, i on me nesvjesno povukao sa sobom. Počela sam s njim ići u maškare i tako je to krenulo… Svidjelo mi se još više i više i sada sam tu gdje jesam. Inače sam sudjelovala u povorkama više puta, mislim da je moja prva karnevalska povorka bila kada sam imala 5 ili 6 godina. Bila sam maskirana kao klaun, s grupom iz Šmrike. Sjećam se da je tamo bila mamina prijateljica pa nas je ona povela u svoju grupu i mene i sestru obukla u klaunove.


Šljokice i roza boja 


Imate li neku svoju najdražu masku?


– Najdraža maska, hm… Koliko god to zvučalo bezvezno, ja volim sve maske koje imaju veze s velikim haljinama, volim da imaju šljokice i da su roza boje. Meni je to baš super. 


Imate li neku poruku za kraj?


– Želim se zahvaliti svima, Mesopustarima Kraljevice, Turističkoj zajednici grada Kraljevice i Gradu Kraljevici koji su bili uz mene i podržavali me. No prije svega zahvaljujem mojim roditeljima koji su cijelo vrijeme uz mene i koji mi pomažu oko Roka.