Za svačiji ukus

Kvarnerfest na Delti: Doživi, osjeti, kušaj i zabavi se!

Biljana Savić

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Festival koji će u pet dana građanima i gostima tijekom dana ponuditi brojne sadržaje i izvorne gastronomske ponude našega kraja, dok će večernji program biti rezerviran za renomirane hrvatske glazbene izvođače



RIJEKA » Prvo izdanje riječkog festivala Kvarnerfest bit će održano od 13. do 17. svibnja ove godine, na parkiralištu Delta, a očekuje 15 tisuća posjetitelja dnevno. Moto prvog riječkog Kvarnerfesta je »doživi, osjeti, kušaj i zabavi se«. Kako su jučer novinarima najavili organizatori, bit će to zaista megafestival koji će u pet dana građanima i gostima tijekom dana ponuditi brojne sadržaje i izvorne gastronomske ponude našega kraja, dok će večernji program biti rezerviran za renomirane hrvatske glazbene izvođače.


   – Kvarnerfest je festival za sve uzraste koji će kroz kulturni, zabavni, gastronomski i turistički program zadovoljiti sve ukuse. U dnevnom programu, čekaju vas doživljaji okusa, mirisa, suvenira i izvornih proizvoda uz zabavni program 5 regija: Rijeke, Gorskog kotara, otoka Krka i kvarnerskih otoka, prstena gradova i općina oko Rijeke te u samoj završnici gostiju i prijatelja iz Slavonije, rečeno je na konferenciji za novinare na kojoj su nazočili Mirela Srkoč Šenkinc, Majda Šale, Petar Škarpa, Zoran Bradašević, Zorica Gregurić i Dario Ružić.


Za svakog ponešto


Također, sastavni dio Kvarnerfesta bit će gastro kuće u kojima će biti pripremana tradicionalna jela – jela od ribe, pašte, palenta kompirica, gulaš, kapuz i kobasice i razne vrste roštilja. Kvarnerfest će ugostiti i prodajnu izložbu proizvođača suvenira u Rijeci, Kvarnerfest Expo, Ulicu vina sira i maslina, prodaju i degustaciju proizvoda s Kvarnera, te zabavni park za djecu s raznim igraonicama i najvećim lunaparkom u Hrvatskoj koji će imati razne naprave poput Rangera, Twistera, vlaka smrti…





Tijekom Kvarnerfesta bit će postavljena dva velika šatora koji će svakog dana posjetiteljima ponuditi dva različita koncerta – rock i zabavni. U rock šatoru nastupit će Opća Opasnost, Kiril Djaikovski DJ set, Belfast Food, Goran Bare & Majke, The Beatles Revival Band i Brkovi, a u zabavnom Halid Bešlić, Željko Joksimović, Severina, Ivan Zak i Jole.



   Prvog dana festivala, u srijedu 13. svibnja predstavlja se grad Rijeka, kao domaćin.


   – Predstavit ćemo autohtone proizvode, originalne suvenire grada Rijeke, turističke i gastro ponude Rijeke, sve što joj je svojstveno, pa i riječki karneval, kazao je direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa i najavio prezentaciju novog gastro suvenira Rijeke – Riječku tortu. Nastupit će Prve Riječke mažoretkinje, Gradska glazba Trsat, Pjevački zbor mladih Josip Kaplan, grupa Yamas, karnevalske skupine grada Rijeke i još mnogi drugi.


   Drugi dan festivala u znaku je Gorskog kotara koji će se predstaviti ponudom nacionalnog parka Risnjak, jezera Lokve i Bajer, spilja Vrelo i Lokvarka, prirodnim fenomenom Kamačnik, proizvodima od divljači, samoniklog bilja, posebnim glazbenim izričajem uz nastupe Muške klape Ris, Vokalne skupine Aurora, Trio Gorana te trenutno najveće zvijezde Matea Resmana.


Petak, 15. svibnja rezerviran je za kvarnerske otoke koji će se predstaviti proizvodima od ovčjeg sira, otočnog meda, krčkog pršuta, vrbničke žlahtine, prirodnim i kulturnim atrakcijama, ponudom restorana i smještaja uz glazbene nastupe Ženske klape Puntarke, klape Rašketa iz Punta te KUD Sv. Juraj iz Krasa.


   U subotu, 16. svibnja predstavit će se riječki prsten: turističke zajednice Kraljevice, Kostrene, Bakra, Viškova, Kastva, Jelenja i Čavli predstavit će svoje znamenitosti i prepoznatljiv sadržaj uz prigodnu gastro ponudu, a nastupit će klapa Grobnik, Grobnički dondolaši, klapa Kamik, Čakavska grupu iz Škole Kostrena, KUD Eugen Kumičić, KUD Lanterna, Dorić i Mlakar s klapom, Gradska straža Bakar, Bakarska gospoda i kapetani, klapa Škrljevo, Lucija Rajnović, KUU Sklad, KUD Sloga s Hreljina, muška klapa Kastav, Ivana Marčelja, Sopci – matinjada, pjesnikinja Đurđa Grujičić i Brevis band.


Besplatni dnevni program


– Završni dan Kvarnerfesta – nedjelja, 17. svibnja – rezerviran je za goste, prijatelje grada Rijeke, Vukovarsko-srijemsku županiju te će nam Udruga branitelja proizvođača Panonije prezentirati i pripremati tradicionalna slavonska jela: slavonski čobanac, čvarke te listeriće – »poderane gaće«, uz pratnju tamburaša. Bogatu gastronomsku ponudu pratit će i neizostavno i već glasovito slavonsko vino i rakija šljivovica te tradicionalna narodna nošnja. Tijekom cjelodnevnog programa osjetit će se pravi duh i bogatstvo slavonskih ravnica na Kvarnerfestu, zaključeno je na presici.


   Tijekom cijeloga dana, sve do 19 sati, ulaz je besplatan za sve posjetitelje, tada dnevni dio Festivala zatvara vrata i cijena ulaza za večernje koncerte iznosi 30 kuna dnevno, a paket ulaznica za svih pet dana moći će se nabaviti po cijeni od 100 kuna.