Zlatni plašt

Karnevalisti dobili prvu damu: Elaie Filipović iz Škrljeva kraljica maškara

Ivana Kocijan

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA Šest princeza se u Dvorani mladosti na Trsatu borilo za prestižnu krunu Kraljice 34. Riječkog karnevala i poznati »zlatni plašt«. U najboljem izdanju predstavile su se Eleonora Žunić iz Karnevalske udruge Pom-F-Ri – Rijeka, Tina Gojak iz grupe Špažićari – Kostrena, Kristina Pajić iz Udruge Halubajke – Viškovo, Elaie Filipović iz Škrljevskih maškari – Škrljevo, Roberta Dešković iz Karnevalske udruge Vavek parićani – Matulji te Petra Prar, predstavnica K.U. Gušti su gušti – Rijeka. Sedmeročlani stručni žiri nije imao nimalo laku ulogu odabrati najbolju, no na kraju je ipak odlučio: dvadeset i drugom Kraljicom proglašena je Elaie Filipović iz Škrljeva.


 Prva je pratilja Petra Prar, drugom pratiljom proglašena je Roberta Dešković iz Matulja, dok je nagrada za najbolji, tj. najkarnevalskiji scenski nastup zasluženo pripala njezinoj Karnevalskoj udruzi Vavek parićani koja je svojom impresivnom scenskom točkom oduševila sve u Dvorani mladosti.


Kraljevske kvalifikacije


 I ovogodišnje predstavnice karnevalskih grupa okupljenim su karnevalistima demonstrirale cijeli niz kraljevskih kvalifikacija potrebnih za osvajanje titule: karnevalski duh, poznavanje običaja, plesno-pjevačke i slične vještine te uvijek bitan, ako ne i presudan, koreografirani nastup s pratećom karnevalskom grupom.




 O najboljem scenskom nastupu odlučivali su članovi žirija, dok su o kraljici i pratiljama prvi put zajednički odlučivali publika i žiri. Žiri je elektroničkim putem glasovao za kraljicu te dvije pratilje, dok je publika za iste glasovala putem interneta, odnosno pametnih telefona. Zbrajanjem glasova došlo se do ovogodišnjih »pobjednica«. U samoj završnici bilo je jako napeto. Dvije djevojke imale su jednak broj glasova pa je u konačnici pobijedila ona koja je imala više glasova žirija.


Ispred Bijele kuće


 Osim što je Riječki karneval dobio svoju novu predstavnicu, nasljednicu Kraljevičanke Sandre Ložnik Videčak, u Dvorani mladosti dogodio se još jedan tradicionalan, željno iščekivan trenutak – gradonačelnik Vojko Obersnel »iza ograde, ispred Bijele kuće« predao je ključeve grada u ruke Meštra Tonija čime je vlast maškara u Rijeci postala službena i »opipljiva«.


 Meštri ceremonije Izbora Kraljice i ovog su puta bili provjereni voditelji – Josip Krmpotić i Robert Ferlin, za glazbeni dio zaduženi su bili Duško Jeličić i Bonaca, a nastupila je i plesna grupa Dance Queen iz Kraljevice koja ove godine obilježava deset godina rada.


 Uz krunu i zlatni plašt, nova Kraljica Riječkog karnevala ove je godine dobila i posebno dizajnirani poklon od Zlatarne Grabušić. Pokrovitelj Karnevala Renault Adria PA Meštru Toniju sinoć je posudio službeno vozilo za lakše stizanje na sva karnevalska događanja koja ga očekuju. Riječ je o automobilu Dacia Sandero.