Palach, Filodrammatica i Marganovo

Izazovi za nezavisnu scenu tek počinju

Davor Mandić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Dok se pojedinačne udruge članice bave programima u Palachu i Filodrammatici, Savez udruga Molekula fokusiran je na treći prostor – Marganovo, odnosno Harteru gdje bi trebao niknuti Društveno-kulturni centar, odnosno policentrični entitet, za koji je Grad Rijeka, Molekulin partner u priči, već dobio početni novac od Zaklade za razvoj civilnog društva za izradu projekta. Na projektu radi Arhitektonski biro Turato 



Svakoj izabranoj vlasti daje se početnih 100 dana za uhodavanje. U Hrvatskoj vlast se obično probudi u posljednjih 100 dana, kad treba pripremiti teren za ostanak, no taj si luksuz ostali ne mogu priuštiti. Tako ni Savez udruga Molekula, koji je u klubu Palach tu stotku već i premašio, obzirom na to da je klub u Kružnoj svoja vrata otvorio 4. listopada prošle godine.


Pa iako je ugovor o preuzimanju upravljanja nad Palachom, Filodrammaticom i Marganovim potpisan još u dalekom siječnju prošle godine, s obzirom na to da je Palach ključno mjesto riječke urbane kulture i kamen na koji su se mnogi spotakli, njegovo četveromjesečno funkcioniranje pravi je povod za rezime onoga što se dosad dogodilo, ali i za pogled unaprijed. Kako Palacha, tako i Molekule, koja priprema neka iznenađenja. 


Komplicirani model upravljanja Palachom, koji uključuje tripartitni entitet saveza devet udruga, Studentskog kulturnog centra i firme Kristofer, dodatno se usložnjava činjenicom da je Savezu povjereno i upravljanje i korištenje prostora Filodrammatice i Marganova, pa smo morali kontaktirati širok spektar sugovornika.




Iz Saveza razgovarali smo s Damirom Batarelom iz Udruge Škatula, inače predsjednikom SU-a, Željkom Pendićem iz Distona zaduženim pretežno za Palach, te Petrom Corvom iz Drugog mora, zaduženom za Filodrammaticu. U ime SKC-a govorio je njegov voditelj Zoran Baljak, a u ime Kristofera, povezanog sa zagrebačkim i trsatskim Beertijom i Klubom te zagrebačkom Tvornicom kulture, Dražen Goreta. 


  Ono što neke Riječane još uvijek »žulja« u vezi s Palachom tiče se upravo »purgerskog« šanka. Neki od njih možda ne znaju, a neki su zaboravili, da su bila čak dva natječaja i da je tek na drugom bila samo jedna ponuda: ona Kristofera. Neki, malo upućeniji, reći će da je natječaj bio sročen tako da se malo tko i mogao javiti, a da nema jako financijsko zaleđe i mogućnost određenog perioda poslovanja bez dobitka.


U startu je, naime, trebalo uplatiti jamčevinu od oko 175.000 kuna, kao godišnju najamninu unaprijed, uz činjenicu da će mjesečno trebati izdvojiti početno izlicitiranih 8,23 eura po četvornom metru, što se ukupno, za 232 »kvadrata«, navuklo na cca 15.000 kuna mjesečno. Tome treba pridodati i plaćanje režija u iznosu 70 posto te činjenicu da ugovorom o međusobnoj suradnji Saveza i ugostitelja, Savez ima »pravo prvokupa« termina za koncertne i ostale aktivnosti. 


Opširnije u tiskanom izdanju