Typewriter Borosana Competition

Izazov za tipkačice u borosanama

Ivana Kocijan

Osam apostolki mehaničkih pisaćih strojeva imale su zadatak pokazati »kako su tipkale naše stare«



RIJEKA Klub Život  ugostio je Typewriter Borosana Competition 03.14, treće izdanje natjecanja u daktilografiji koje je prethodna dva puta održano u Peek&Pokeu. Ovog puta tipkačice u borosanama okupile su se u novom prostoru, i u nešto manjem broju nego  prošlih godina.


Za titulu najbolje borilo se osam dama – prva Miss Qwertz/y Diana Kovačić, Marinella Matejčić, Lara Karlović, Vanja Brdar, Maja Mirković, Nena Brozan, Tanja Kanazir i Meri Popović.


Osam apostolki mehaničkih pisaćih strojeva koje su imale zadatak pokazati »kako su tipkale naše stare«, natjecanje su započele točno u 21 sat. Pod motom »život damo, tipke ne damo« osam je novopečenih daktilografkinja pred sobom imalo tri izazova.




Kroz nimalo lak okršaj s pisaćim mašinama vodili su ih poznati radijski glasovi Blanka Uzelac s Radija Rijeke i Dražen Zima s Totalnog fm-a.


Nakon kraćeg zagrijavanja i razgibavanja prstiju, odlično raspoložene dame posvetile su se prvom zadatku – brzom pisanju.


“Rođena je u Subiacu nedaleko od Rima, kao vanbračno dijete kardinala Rodriga Borgije, koji će kasnije postati papa Aleksandar VI. i talijanske pripadnice nižeg plemstva Vannozze Cattanei iz obitelji de Candia”, početak je priče o Lucreziji Borgia koju su morale pretipkati u samo deset minuta.


U najzahtjevnijem i gledateljima najzabavnijem dijelu, pisanju na slijepo, tijekom kojeg su tipkačice pisale s povezom na očima, zadatak im je bio pretipkati kratku biografiju omiljene hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić, rođene na jučerašnji dan prije 140 godina.


Zahtjevan je bio i posljednji zadatak – diktat.


“Ako je život bijedan, teško ga je podnositi; ako je sretan, strašno ga je izgubiti: u oba slučaja izlazi na isto”, samo je jedna od mudrih izreka o životu koju su natjecateljice s borosanama na nogama morale što točnije natipkati u tom dijelu.


Prvo mjesto i titulu treće Miss Qwertz/y osvojila je Lara Karlović iz Vodnjana, dok je “prva pratilja” Nena Brozan. Na 4. mjestu, s osam pogešaka, natjecanje je završila Maja Mirković, dok je trećeplasirana Diana Kovačić.


Dodajmo i da je nakon završetka natjecanja glavni organizator Svetozar Nilović Tozo iz Peek&Pokea najavio da je u pripremi i “Typewriter Competition” za muškarce u startasicama.