Harmonikaši na Crekvini

Festival »Z armunikun va Kastav« oduševio brojne ljubitelje glazbe

Andrej Petrak

Posjetitelji su imali priliku uživati u tradicionalnim skladbama izvođača iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Vojvodine. Program je obogaćen i nastupom španjolske folklorne skupine Escola de musica i danses Mallorca iz Palma de Mallorce

KASTAV Izvedbom pjesme »Veselić« u režiji grupe Kolaž, nastaloj u čast legendarnom kastavskom glazbeniku Adamu Škrobonji-Veseliću, na povijesnoj Crekvini otvoreno je 9. izdanje festivala harmonikaša »Z armunikun va Kastav«, u organizaciji Udruge »Armunika«, Grada i Turističke zajednice Kastva. Adam Škrobonja-Veselić bio je prvi koji je svirački harmonikaški staž, dug punih pola stoljeća, proslavio na kastavskom druženju harmonikaša i onih kojima su harmonike u srcu. Pjesmu »Veselić« grupa Kolaž izvela je na Čansonfestu prije nekoliko godina, a sada su je imali priliku ponovo odsvirati pred brojnom publikom, koja se okupila na Crekvini.   

Tisuću i jedan pir




– Svi smo znali za Veselića, još kao klinci. Bio je prava legenda za života, osebujan čovjek koji je živio za glazbu. Dobili smo jedan jako fin tekst o njemu, kojeg smo odlučili uglazbiti. Imali smo sreću da je Veselić uspio nazočiti izvedbi pjesme, a bio je prilično ganut onim što je čuo. S Veselićem sam se često družio, a uz čašicu vina prepričavao mi je svoje pustolovine i putešestvije s nastupa. Odsvirao je tisuću i jedan pir, tako da je imao što za ispričati, a dobar dio njegovih dogodovština ušao je u pjesmu. Zanimljivo je i da je u pjesmu ušla njegova dobro poznata izreka »Da bi mu kuća zgorela ki ne laže«, koju je sam izrecitirao, kaže Igor Lesica iz grupe »Kolaž«.


  Ovogodišnji slavljenik, koji je na »Z armunikun va Kastav«, obilježio pedeset godina harmonikaškog staža, legendarni je sopac iz Grada Grobnika Zdravko Brdar-Savić, pravi majstor, koji ovaj instrument svira od svoje desete godine.


  – Ove godine obilježavam cijeli niz obljetnica vezanih uz glazbu. Već četrdeset godina sviram na istoj harmonici, prije 45 godina nastupio sam na prvom piru, a upravo toliko godina je da sa svojim maškarama iz Grada Grobnika nastupam po selima i na Korzu, objašnjava slavljenik.   

Grobnička mazurka


Zdravko Brdar-Savić harmoniku je počeo učiti kod starog grobničkog majstora Josipa Kovačića, koji je bio pravi svestrani umjetnik, pa je tako poučavao i tamburicu, ali i pjevanje u lokalnom pjevačkom društvu.




  – Pokojni otac bio je zidar i kako je kod Kovačića izvodio radove, dogovorili su se da će me majstor u zamjenu poučiti sviranju harmonike. Ubrzo sam počeo nastupati na školskim i državnim proslavama, a sa 17 godina odsvirao sam prvi pir, čime sam se nastavio baviti daljnjih desetak godina. I dan danas sviram na maškarama, veselicama i proslava, ne, doduše, više istim intenzitetom, kao i ranijih godina, ali i dalje sam ostao u formi, priča Brdar-Savić.


  Slavljenik je za festival pripremio jednu staru grobničku mazurku, a u izvedbi cijelog spleta tradicionalnih grobničkih pjesama, pridružili su mu se Miljenko Šupak, Marino Peloza, Raul Brnelić, Ranko Klić i Slobodan Fak.   

Gosti iz Španjolske


Na festivalu je nastupilo ukupno četrdesetak poznatih harmonikaša iz zemlje i inozemstva, a posjetitelji su imali priliku uživati u tradicionalnim skladbama izvođača iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Vojvodine.


 Po prvi put Crekvinu su pohodili vrsni harmonikaši iz Bihaća okupljeni u BZK »Preporod«, u sastavu Dinko Mujanović, Jasmin Šiljdević, Irfan Alagić i Haris Kuduzović, koji su nedavno nastupili u zagrebačkom Lisinskom. Spona Kastavaca i bihaćkih harmonikaša, pojasnio je Tomislav Širola, dobrovoljni su darivatelji krvi iz ova dva grada, na čijim se druženjima rodila ideja da glazbenici »Preporoda« nastupe na Crekvini.


 Predsjednik udruge Armunika Ivica Nemec, napominje da su na festivalu po prvi put nastupili i harmonikaši iz Velike, prijateljske općine Grada Kastva, te da su Crekvinu pohodili i dobri prijatelji Kastavaca iz Ilirske Bistrice, Kopra i drugih mjesta u Sloveniji.


Poseban je naglasak stavljen na promociju mladih harmonikaša, pa je publika mogla uživati u nastupima Luke Brgića iz Pule, koji je u lipnju postao apsolutni prvak na na natjecanju harmonikaša u talijanskom Erbezzu, Grobničana Danijela Šimeka, Benjamina Klanjca iz Poljana i brojnih drugih mladih nada.


Suradnjom TZ Kastva i Jelenja program je obogaćen nastupom španjolske folklorne skupine Escola de musica i danses Mallorca iz Palma de Mallorce, sudionika 17. međunarodne smotre »Zatancajmo po domaći 2011« u Jelenju. Festival je završio velikim finalnim zajedničkim nastupom svih harmonikaša.