'Ki kako more i umi'

Dobrom društvu na Platku magla nije smetala

Sanja Gašpert

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Zbog vremenskih neprilika bili smo primorani manifestaciju organizirati u nešto izmijenjenom obliku, no maškare su pokazale kako ih ništa ne može spriječiti u zabavi - rekao je Ivan Salamon



PLATAK Trinaesti Maškarani Platak, tradicionalno natjecanje maškara koje se održava posljednjih nekoliko godina na skijalištu Platak pod motom »ki kako more i umi«, ove je godine zbog nedostatka snijega i guste magle održano u nešto izmijenjenom izdanju, ali uz brojne maškare, koje je pratila ništa manje brojna publika. U natjecanju koje je i ove godine organizirala Turistička zajednica općine Čavle u suradnji s Radiom Rijeka te pod pokroviteljstvom Općine Čavle i Primorsko-goranske županije, sudjelovalo je devet grupa – Karnevalska grupa Pom-F-Ri, Karnevalska grupa Siti i pijani, Tri prasice z Pohuma, Dlakavo blago s Kukuljanova, Dvorske lude, Škrljevske maškare, Grobnički dondolaši, Jelenske maškare i poznati maškarani par s Pehlina, Avelina i Marjan Lučić, ove godine s maskom »Inauguracija – američki studenti«, u ulozi hrvatske predsjednice Kolinde i premijera Tima.


– Ovdje sam da kao hrvatska predsjednica predam mandat premijeru, ali ću mu uz to darivati i salvetu da briše suze koje će roniti jer će mu biti teško. Dok on bude plakao, ja ću lijepiti pločice, kazala je »Kolinda«, dok se »Tim« požalio kako ima problema s hrvatskim »prdežima«, ali je poručio kako je tu za hrvatske »građevine« te kako »show must go on«.



Pobjednici u natjecanju Skok u snijeg bili su Varga iz Jelenskih maškara za najbolji dojam, Tomislav iz KG Pom-F-Ri za najduži skok, Lorena iz KG Siti i pijani u kategoriji žena te, izvan konkurencije trio iz Škrljevskih maškara. U plesnom natjecanju prvo mjesto osvojile su maškare iz KG Pom-F-Ri, drugo KG Siti i pijani, a treće Jelenske maškare. Nakon natjecanja uslijedile su animacijske igre, kao i maškarana zabava u Velikom domu, uz glazbeni nastup Kantridersa.





Prvi put na Maškarani Platak stigle su Škrljevske maškare.


– Žao nam je da nema više snijega, ali na vrijeme ne možemo utjecati. Ipak, sigurni smo da ćemo se dobro zabaviti i družiti te da se vidimo dogodine, poručila je Branka Čopić Beljan.Promjena u organizacijskom smislu nije nimalo omela maškare da provedu još jedan dan u maškaranoj zabavi i druženju.

– Ova priredba zamišljena je kao druženje maškara u jednom posve drugom ambijentu i to je jedan od razloga sve većem odazivu maškara, ali i onih koji se nisu maskirali, već su došli vidjeti i osjetiti jedan drukčiji svijet. Zbog vremenskih neprilika, malo snijega, guste magle i kiše, bili smo primorani manifestaciju organizirati u nešto izmijenjenom obliku, no maškare su ovoga puta pokazale kako ih ništa ne može spriječiti u ludovanju i zabavi. Organizirali smo tako skok u snijeg, ali i plesno natjecanje te animacijske igre za maškare – Mujo voli svoju ženu Fatu jako i Ples stolica, kazao je direktor Turističkog ureda Turističke zajednice Općine Čavle Ivan Salamon.


Podršku manifestaciji i ove su godine pružili Goranski sportski centar, Hrvatska Gorska služba spašavanja, Žensko društvo Grobnišćica, Grobnički dondolaši i Dobrovoljno vatrogasno društvo Čavle, koji su natjecateljima, ali i posjetiteljima, pripremili fažol, kuhano vino, fritule i krafne. Manifestacija je imala i humanitarni karakter, jer su Grobnički dondolaši i na Platku nastavili sa svojom akcijom prikupljanja donacija za liječenje Maura Baraka. Svi koji su željeli, imali su prilike dati svoju donaciju, a zauzvrat uzeti neku od plišanih igračkaka koje su sakupili Mali dondolaši.