Plateau Sigma i (Echo)

Ciklus koncerata StoneRIzacija u Palachu

Ivana Kocijan

Cilj projekta je popularizacija »sporih« žanrova u gradu Rijeci i šire. Prvi koncert u Palach dovodi talijanske grupe Plateau Sigma i (Echo), dok će domaću scenu predstavljati Summoning Morbidhead



RIJEKA » Udruge Škatula i RiRock sutra u Palachu organiziraju prvi koncert iz zajedničkog ciklusa koncerata »StoneRIzacija« koji naglasak stavlja na stoner/sludge/doom/postrock/drone/kraut/experimental/postmetal žanrove i grupe iz različitih dijelova svijeta. Cilj projekta promocija je ove vrste glazbe te stvaranje platforme za daljnju popularizaciju »sporih« žanrova u gradu Rijeci i šire. Prvi koncert u Palach dovodi talijanske grupe Plateau Sigma i (Echo), dok će domaću scenu predstavljati Summoning Morbidhead, novi projekt članova riječke grupa Uma Thurman. Za izbor glazbe između bendova biti zaduženi rukovoditelji StoneRIzacije. Za ulaznicu će biti potrebno izdvojiti 25 kuna. Uoči nastupa u Palachu razgovarali smo s članovima talijanskih bendova.


  Hoće li vam ovo biti prvi nastup u Hrvatskoj? Kakva su vam očekivanja?   (EchO): Da, ovo će nam biti prvi koncert i Hrvatskoj. Jedva čekamo nastupiti pred hrvatskom publikom. Imamo velika očekivanja, promocija je bila jako dobra tako da očekujemo brojnu publiku. Na svojoj smo internetskoj stranici već dobili nekoliko poruka naših fanova koji su sretni što ćemo konačno svirati u Hrvatskoj tako da se nadamo da će svi uživati u našem koncertu. Nadamo se da ćemo svi zajedno provesti ugodnu večer.

  Plateau Sigma: I nama će ovo biti prvi koncert u Hrvatskoj. Nadam se da ćemo se još vraćati kako bismo predstavili nove materijale. Očekivanja? Dati ćemo sve od sebe kako bi koncert bio što bolji i nadamo se da će nas publika dobro prihvatiti.  


 Volimo biti na pozornici


Što pripremate za prvo predstaljanje pred riječkom publikom?   (EchO): Imamo više od sat vremena programa. Svirat ćemo neke pjesme s našeg prvog albuma »Devoid of illusions« i tri pjesme s novog materijala koji će, nadamo se, biti objavljen tijekom sljedeće godine. Naši su nastupi vrlo intenzivni, i fizički i psihički, a trudimo se što više uključiti i publiku. Mi nismo jedan od onih hladnih doom metal bendova koji nikad ne komuniciraju s publikom. Mi volimo biti na pozornici, volimo uživati u vremenu koje provodimo na pozornici s ljudima koji vole ono što mi radimo. Volimo stvarati neku vrstu prijateljstva s fanovima tako da možete očekivati da ćemo takav odnos stvoriti i s riječkom publikom.

  Plateau Sigma: Mi na koncertima jednostavno pokušavamo biti – mi. Trudimo se stvoriti iste emocije koje pokušavamo stvoriti na snimkama, ali s više »instinkta«.


Kako biste opisali svoju glazbu, zvuk benda onima koji vas nisu nikad slušali??   (EchO): Naša glazba može biti ugodna i sanjiva, a istovremeno može biti i hladan nož koji vam reže lice. Imamo vrlo čiste dijelove koji vas mogu odvesti do prekrasnih krajolika, a onda vas nakon jedne sekunde odvući u pakao jakim distorzijama i nisko naštimanim gitarama. To je nešto što morate sami doživjeti slušajući nas. Jako je teško opisati grupu kroz jedan glazbeni stil. Uglavnom nas svrstavaju pod »doom«, ali ako se bolje posvetite slušanju naše glazbe, vidjet ćete da u njoj ima puno više od samo doom metala.   Plateau Sigma: Mi pokušavamo stvoriti nešto vrlo »ritualno«, ali istovremeno snažno.  

 Razni utjecaji


Koji su sve bendovi, glazbeni žanrovi utjecali na vas?   (EchO): U glazbi grupe (EchO) mogu se pronaći mnogi utjecaji, zato ju je i teško svrstati u jedan žanr. Svi mi imamo drukčiju glazbenu pozadinu, ali ako moram izdvojiti izvođače koji su utjecali na rad benda, mogu spomenuti bendove kao što su Meshuggah, Tool, Deftones, Callisto, Katatonia, Explosions in the sky, Bauhaus, Joy Division, Mogwai, Karnivool.

  Plateau Sigma: I na našu je glazbu naravno utjecalo mnogo žanrova, posebno britanski doom devedesetih i neki aktualni bendovi, ali i dark goth i new wave osamdesetih.


  Oba benda imaju zanimljiva imena. Možete li nam objasniti njihovo porijeklo?   (EchO): Naravno, vrlo je jednostavno. Ime (EchO) dolazi iz grčke mitologije. Eho je bila nimfa koja je zavela Narcisa. Budući da mu nije mogla priznati svoju ljubav, plakala je za njim dok nije umrla, a za njom je ostao samo njezin plačljiv glas koji se širi uokolo. Zagrade označavaju zvučni val koji se širi od onih koji plaču.  

  Plateau Sigma: Inspiraciju za ime pronašli smo u albumu depressive black benda Benighted in Sodom.