Na prepunom Žalu ribara

Bakar i Serenade: Pljeskalice za Edgara Rupenu, a stručni žiri nagradio Damira Kedžu

P. N.

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj



BAKAR Pred više od tisuću gledatelja na prepunom Žalu ribara u Bakru upriličeno je četvrto izdanje BIS FEST-a iliti festivala »Bakar i Serenade«. Za naklonost publike i stručnog ocjenjivačkog žirija borili su se naši poznati izvođači: Katja Budimčić Sabljar, Eni Jurišić, Jozefina Jurišić, Damir Kedžo, Antonio Krištofić, Edgar Rupena, Karin Kuljanić, Lucija Rajnović, Daniel Beni i Mirjana Bobuš. Spektakularna pozornica s ogromnim platnom od 18 četvornih metara izazvala je oduševljenje prisutnih gledatelja. Ove godine, pjevači su izvodili jednu pjesmu čakavskog glazbenog izričaja, te još jednu pobjednicu nekadašnjih Opatijskih festivala. Spoj tradicije i novih tehničkih dostignuća i ove se godine pokazao kao pun pogodak jer je svatko onaj tko je večer odlučio provesti u Bakru postao bogatiji za jedno novo, neponovljivo glazbeno scensko i vizualno iskustvo. Naime, pjevači su, dok su izvodili skladbe bili snimani te se njihova interpretacija pjesama prenosila na ogromno platnu, igre rasvjete i dodatnih scenskih efekata nadopunjavale su se scenama drone koji je letio iznad Žala ribara, a fantastičan bend pod vodstvom maestra Vladimira Babina, pružio je interpretacijama svih izvođača besprijekornu glazbenu podlogu.


Buka nagrađuje


Ove godine, umjesto dosadašnjih zviždaljki, publika je uz ulaznice dobivala takozvane pljeskalice te je jačinom lupanja u njih kao i prethodnih godina, količinom stvorene buke nagrađivala interpretacije svojih omiljenih izvođača. Na velikom se platnu, nakon izmjere širokopojasnim mikrofonima prikazivala jačina glasanja koja je pobjednike vodila do BIS-a. Publika je nagradila fantastičnu izvedbu Edgara Rupene, drugoplasiranog na ovogodišnjem izdanju HRT-ove produkcije glazbenog showa »The Voice«, te mu je za njegovu interpretaciju pjesme »Bokeljska noć« dodijelila prvu nagradu. Drugoplasirani po jačini proizvedene buke publike bio je Antonio Krištofić, a nagradu je osvojio svojom izvedbom pjesme Zdravka Čolića »Gori vatra«, dok je mlada, šesnaestogodišnja Lucija Rajnović, izvedbom pjesme »Oće duša vanka tila« osvojila treću nagradu bakarske publike.Stručni ocjenjivački žiri, u sastavu: Albert Petrović, glavni glazbeni urednik Radio Rijeke, Robert Grubišić, poznati glazbeni autor, Voljen Grbac, solist Opere HNK »Ivana pl. Zajca« te Ivan Nino Načinović, voditelj klapa i zborova, prvu je nagradu dodijelio Damiru Kedži za njegovu interpretaciju pjesme »Zalulaj barku«, drugoplasirana bila je Katja Budimčić Sabljar sa pjesmom »Na portal od sudbine«, a trećeplasirana bila je Jozefina Jurišić s interpretacijom pjesme Arsena Dedića »Nada«.

Revijalni dio


Revijalni dio ove je godine obogatio je izniman glazbeni nastup voditelja BIS-a Maria Lipovšeka Battifiace i pratećih vokala koji su izveli kratku reprodukciju pobjedničkih pjesama s Opatijskog festivala. O maestralnom Battifiacinom vođenju festivala i ove godine dovoljno govori činjenica da se neki gledatelji odlučuju za posjet BIS festivalu prvenstveno zbog njegovih duhovitih anegdota vezanih kako uz izvođače tako i uz njihove interpretacije. Za Marija je dovoljno reći da je na svakom o BIS FESTU zaslužio svoj veliki BIS.


Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić je ovom prigodom istaknuo: »Teško je svake godine ponuditi nešto novo, nešto drugačije. Mi smo s planiranjem ovoga projekta započeli po završetku prošlogodišnjega BIS FESTA tako da nas jako raduje činjenica da su gledatelji, odlazeći s ovogodišnjeg BIS FESTA komentirali: »Prošlogodišnji BIS je bio super, ali ovogodišnji ga je nadmašio«. To je veliko priznanje svim djelatnicima gradske uprave i turističke zajednice Grada Bakra koji su uložili maksimalan napor da bi naš veliki projekt izgledao ovako dobro. Planovi za drugi BIS već su počeli, a ono što će čekati naše gledatelje druge godine mora biti još bolje, još drugačije, još inovativnije. (NL)