Popustili pod pritiskom

Sat parkinga u Dječjoj bolnici Kantrida četiri, a ne deset kuna

Marinko Glavan

Foto I. Tomić

Foto I. Tomić

Gradska vlast i KBC razmatraju mogućnost povećanja parkirnih kapaciteta unutar Dječje bolnice, izgradnjom novog parkirališta



RIJEKA Cijena sata parkiranja u Dječjoj bolnici Kantrida od ponedjeljka će biti smanjena sa sadašnjih deset kuna , na četiri kune po satu. Kako neslužbeno saznajemo, uprava KBC-a Rijeka i Rijeka plus, gradska tvrtka zadužena za upravljanje parkiralištima, nakon pritiska javnosti, ogorčene uvođenjem preskupe naplate parkinga u Dječjoj bolnici, postigli su dogovor oko smanjenja cijene na lokalitetu Kantrida. Prema također neslužbenim informacijama, gradska vlast i KBC razmatraju mogućnost povećanja parkirnih kapaciteta unutar Dječje bolnice, izgradnjom novog parkirališta. 


Najskuplja tarifa


Naplata parkiranja po najskupljoj tarifi u Gradu Rijeci u KBC-u je provedena u tri faze, prvo na lokalitetu Rijeka, zatim Sušak, a odnedavno i na Kantridi. Uprava KBC-a naplatu je objasnila potrebom za uvođenjem reda u bolničkom krugu, gdje je često zbog parkiranih automobila bio onemogućen pristup vozilima hitne pomoći ili vatrogasnim kamionima, kao i činjenicom da bolnicu kao besplatni parking tijekom dana koriste osobe koje ne dolaze zbog liječenja nego rade u okolnim trvtkama ili su došle nekim drugim poslom. Dok na lokalitetima Rijeka i Sušak takve tvrdnje stoje, kao i činjenica da postoje alternativna rješenja za parkiranje u neposrednoj blizini bolnice, na Kantridi je situacija posve drugačija. Niti u blizini postoje tvrtke i drugi sadržaji zbog kojih bi vozači zloupotrebljavali mogućnost besplatnog parkiranja, uz izuzetak nesavjesnih kupača tijekom ljeta, niti postoje druge mogućnosti parkiranja u blizini bolnice u kojoj se liječe najosjetljiviji pacijenti, djeca. To je izazvalo veliko nezadovoljstvo javnosti, koje je očito doprlo i do gradske vlasti i uprave KBC-a, pa je tako riječki gradonačelnik Vojko Obersnel još prije tjedan dana najavio kako je Rijeka plus na Kantridi spreman svoje usluge naplate i regulacije prometa obavljati besplatno, te kako će i osobno razgovarati s vodstvom KBC-a o mogućnostima nalaženja drugačijeg rješenja. Jučer je za Novi list ravnatelj KBC-a Davor Štimac potvrdio da je dogovoreno smanjenje cijene parkiranja.

Prvi sat besplatan


– Uvođenjem naplate u krugu KBC-a prvenstveno smo htjeli osigurati pacijentima mogućnost da do mjesta pružanja liječničke usluge mogu nesmetano doći automobilom, kao i da interventne službe imaju neometani pristup svim zgradama, što smo i postigli. No, kako je Dječja bolnica dislocirana od centra grada, složili smo se da cijena može biti niža. Primjena nove, niže cijene, započet će odmah nakon što s Rijeka plusom potpišemo izmijenjeni sporazum o naplati parkiranja. Vjerujem da ćemo u suradnji s Rijeka plusom osigurati i dodatne parkirne kapacitete na Kantridi, što može rezultirati i daljnjim smanjenjem cijene, kazao je Štimac. Na ostala dva lokaliteta cijene se neće mijenjati, a ravnatelj KBC-a smatra kako je na lokalitetima Rijeka i Sušak riječ o uspješnom rješenju.– U blizini se nalaze javna parkirališta, a kako je prvi sat parkiranja besplatan, svakome je omogućeno da teže pokretnog pacijenta doveze automobilom do ulaza u neku od bolničkih zgrada. Osim toga, postoji i autobusna linija koja prometuje između KBC-a Rijeka i Sušak, kojom pacijenti mogu stići izravno pred ulaz bolnice i poliklinike, tako da je svima osigurano pravo pristupa, smatra Štimac.