Izvorni riječki suveniri

Šareni kišobrani Vjekoslava Voje Radoičića šire radost i optimizam

Slađana Vignjević

U kolekciji je deset suvenira, uz kišobrane tu su i drugi uporabni predmeti poput podmetača za čaše, platnenih vrećica, šalica, pregača, magneta i naljepnica



RIJEKA Iako meteorološki podaci tijekom jesenskih mjeseci u Rijeci bilježe velike količine oborina, riječka žila kucavica u takve dane ne bi smjela biti siva, ako je suditi prema novom suveniru namijenjenom obrani od kiše.


   Riječ je o šarenim kišobranima Rijeka i Volim Rijeku s motivima poznatog riječkog umjetnika Vjekoslava Voje Radoičića, a koje je moguće nabaviti u Turističko-informativnom centru na Korzu, u zadruzi Zeleno i plavo, Maloj galeriji, prodavaonici Migotin u Starom gradu te suvenirnici La Mamma na Trsatu.



I u buduće suvenire kreativni Vojo namjerava pretočiti dašak svojeg umjetničkog blaga koje odlikuje optimizam prije svega.




– Oduvijek sam vjerovao u bolje sutra. Optimizam treba tjerati mlade ljude naprijed i biti njihova misao vodilja tijekom života, kazao je jedan od najcjenjenijih hrvatskih umjetnika koji je za motiv novog riječkog kišobrana izabrao pogled na Rijeku sa Sušaka, čime je ostvarena funkcija riječkog suvenira, da je sadržajem isključivo riječki i nezamjenjiv.



   Osim kišobrana, u kolekciji izvornih riječkih suvenira nastalih u suradnji tvrtke Mića mala i Voje Radoičića nalaze se i drugi uporabni predmeti poput podmetača za čaše, platnenih vrećica, šalica, pregača, magneta i naljepnica.


   Novu kolekciju, predstavljenu u Malom salonu uoči završetka retrospektivne Radoičićeve izložbe, čini deset novih suvenira. Navedeni predmeti nose certifikate u kategoriji Izvorno riječko i Osobita kvaliteta, dok je kišobranu Volim Rijeku pripalo i priznanje u okviru akcije Volim Hrvatsku – volim Rijeku.


   – Željeli smo kreirati suvenir koji će ispuniti tri cilja, da bude tipično riječki, odnosno primorski, da bude vrhunske estetske vrijednosti te da bude vedrog i veselog motiva. Nadam se da smo u tome uspjeli i da smo ovom kolekcijom pridonijeli daljnjem razvoju kvalitete riječkih suvenira, time i urbanog turizma u našem gradu, poručila je Vujka Meić, direktorica Miće male, dok je Radoičić izrazio nadu kako će se suradnja uspješno nastaviti.