Pronašao krivca

Šarar o obnovi Galeba: “Kod brodogradnje na sjevernom Jadranu je nezgodno to što sve sliči na monopol, no možemo doskočiti tome”

Portal Novilist.hr

Foto Marinko Glavan

Foto Marinko Glavan



RIJEKA Natječaj za onobu broda Galeb očekivano je poništen nakon što se javilo samo remontno brodogradilište Viktor Lenac, čija je ponuda bila više nego dvorstruko skuplja od one koju su procijenili Debeljakovi projektanti iz  Marine and Energy Solutions DIV, koje je angažirao Grad Rijeka.


Umjesto 27,6 milijuna kuna koliko je odobreno Gradu iz europskog projekta za obnovu Galeba, a na u kunu isti iznos izradili su troškovnik Debeljakovi stručnjaci, Lenac je izašao s ponudom od gotovo 59,9 milijuna kuna i kako je za Novi list rekao njihov direktor Aljoša Pavelin iza svoje procjene apsoutno stoje.


No, u Gradu su u potrazi za jeftinijom ponudom. Drugog izbora ni nemaju, Europa im je odobrila to što je odobrila.




– Naša je želja, koja još uvijek može biti aktualna, da brod u svibnju ili lipnju bude otvoren, no s obzirom na novonastale okolnosti ne bih imao ništa protiv da to otvorenje bude bilo kada u 2020. godini, što neće ugroziti projekt EPK jer na samom brodu nisu predviđene druge aktivnosti osim što će on biti izložbeni eksponat, izjavio je gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar za Radio Rijeku.


Dodaje da ima dovoljno informacija iz raznih sfera poslovnog i brodograđevnog sektora koje pokazuju da ima zainteresiranih za obnovu Galeba.


– Kod brodogradnje na sjevernom Jadranu je nezgodno to što sve sliči na monopol, no možemo doskočiti tome, uvjeren je Šarar.


Najavljuje: “Natječaj će biti ponovljen”.